Amerikaanse onderzoekers voerden een serie experimenten uit om het verband tussen status en generositeit te onderzoeken. Ze deelden studenten telkens in een ander team in en kenden hun telkens andere rollen toe. Was dat een rol met een hoge status, dan kregen ze de ene keer te horen dat ze die verdiend hadden, de andere keer dat het toeval was.

Keer op keer bleek daarna dat mensen die hun hoge status hadden ‘verdiend’, hun teamgenoten minder gunden dan proefpersonen die niet het idee hadden dat hun hoge status verdiend was. Die laatsten werden juist heel vrijgevig met hun geld en tijd tegenover deelnemers met een minder hoge status, alsof ze de ongelijkheid wilden vereffenen.

Uit ander onderzoek was al bekend dat vrijgevigheid nuttig is bij het verwerven van een hoge status, doordat het leidt tot productieve, bevredigende relaties met anderen. Genereus zijn kan je dus naar de top helpen.
Maar dit onderzoek voorspelt ook dat zelfs mensen die zich op die manier naar de top werken, eenmaal aangekomen minder vrijgevig zullen worden wanneer ze vinden dat ze respect en bewondering verdienen.

To give or not to give? interactive effects of status and legitimacy on generosity, Journal of Personality and Social Psychology, 2016