Wat zijn de ergste ergernissen in relaties?

 • 91 woorden
 • leestijd is
 • 1 minuut
 • Foto: Getty Images
Dat zij deuren en laden niet sluit. Dat hij je niet laat uitpraten. Dat zij haar kleding in huis laat slingeren. Dat hij zijn natte handdoek op de rand van het bad laat liggen. Dat zij veel praat en weinig luistert. Dat hij het altijd beter denkt te weten.

Op het eerste gezicht lijken deze dingen futiliteiten, niets om je écht druk over te maken. Want bij serieuze relatieproblemen denk je waarschijnlijk eerder aan affaires en aan ruzies waarbij het serviesgoed door de kamer vliegt dan aan rondslingerende kleding en handdoeken.

Artikel

Irritaties als grootste veroorzakers relatieproblemen

Jullie houden van elkaar, maar soms… Soms zou je hem wel met zijn rondslingerende sokken kunnen wu...

Lees verder

Toch zijn het juist die schijnbaar onbenullige ergernissen die een relatie kunnen maken of breken. ‘Ergernissen over elkaar’ is nummer één op de lijst van oorzaken van relatieproblemen.

Ontdek je eigen relatie-ergernissen

Ook hoogleraar psychologie Roos Vonk start een onderzoek naar relatie-ergernissen. Welke herken jij? Bekijk zie hier allemaal.

Zwijgen of aankaarten?

Je ergert je aan je partner. Moet je er echt iets aan doen? Drie vragen om te overdenken voordat je losbarst:

 1. Erger ik me hier altijd even erg aan? Psycholoog Jeannette Bolck: ‘Je zult zien dat dat niet altijd het geval is. Bedenk dan: wat is er vandaag anders? Misschien zit je niet lekker in je vel of had je een rotdag op je werk, en projecteer je je ongenoegen op de ander.’ 
 2. Ben ik de zeurende partij? Als de klachten voornamelijk van jouw kant komen, ligt de ‘ouder-kindrelatie’ op de loer. Bolck: ‘Je vervalt dan in een patroon waarmee je allebei ontevreden bent.’ Probeer daarom om bijvoorbeeld eens niet alles achter uw partner op te ruimen, maar de troep te laten liggen – hoe moeilijk dat ook is. Zo geef je je partner de kans de verantwoordelijkheid terug te nemen.
 3. Zijn de dingen die ik wil veranderen écht belangrijk voor me? ‘Als we al onze irritaties iedere dag zouden uiten, wordt onze partner ontevreden en hecht hij of zij minder waarde aan de relatie,’ zegt onderzoeker William Cupach. ‘Sommige verschillen zijn onoplosbaar en kun je beter laten zoals ze zijn. Klachten voor je houden of uiten is een balanceeroefening: elk stel moet de juiste balans vinden.’

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Antisleurdagboek

Redacteur Janneke Gieles en haar man Jeroen doen een experiment: een week lang elke dag samen iets l...

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Hormonaal ongemak

Een puberende pinguïn heeft het niet makkelijk. Zijn vleugels zijn te lang, z’n veren zitten nog ...

Lees verder
Artikel

Mijn partner is verliefd op een ander, wat nu?

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met het machtsvertoon van mijn moeder

Lees verder
Artikel

Verbeter je relatie in 1 minuut (5)

Lees verder
Artikel

Zijn jullie een goed duo?

Lees verder
Artikel

Aanleg gaat voor opvoeding

Lees verder
Artikel

Venus en Mars: Romantiek uit de jaren vijftig

Lees verder