Je eigen TED-talk

Hoe krijg je een publiek enthousiast voor je verhaal? We kunnen veel leren van sprekers die op internet door miljoenen mensen worden bekeken. Maar ook de wetenschap levert verrassende inzichten op. Zoals deze: blijf vooral níet rustig.

Veel mensen laten een uitnodiging voor een presentatie of een pitch het liefst aan zich voorbijgaan. Te spannend. Maar dat is zonde, zegt Chris Anderson, de initiatiefnemer van de populaire TED-conferenties waar mensen uit de wetenschap en het bedrijfsleven hun interessante verhaal, idee of kennis delen. Het gesproken woord heeft meer impact dan het gedrukte woord, zegt Anderson – die desondanks toch een boek schreef over de kunst van presenteren. Dankzij internet kan zelfs een praatje dat in een achterafzaaltje wordt gehouden zomaar door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken worden, schrijft hij in De TED-methode. Anderson vindt dan ook dat iedereen moet leren presenteren en pleit voor lessen presentatievaardigheden op alle scholen. Maar zo ver is het nog lang niet. Daarom alvast zeven tips, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek.

Een voorbeeld van hoe je een groot onderwerp bespreekt in weinig tijd is de TED-talk van professor David Christian. Hij vertelt de wereldgeschiedenis in 18 minuten, van de oerknal tot internet.
beeld: TED.com

1. Kopieer de meester

Goed leren presenteren begint met kijken naar goede voorbeelden. Bijvoorbeeld naar Steve Jobs (1955-2011), de Apple-CEO, die werd gezien als een van de meest inspirerende sprekers. Op YouTube circuleren nog duizenden video’s van zijn toespraken. Wat deed Jobs zo anders? Presentatiecoaches zochten jarenlang naar verklaringen, maar het eerste wetenschappelijke onderzoek naar het geheim van Jobs werd recent gedaan door Deense wetenschappers. Met computers analyseerden ze duizenden klanken en lettergrepen van zijn meest succesvolle presentaties: die bij de introductie van de iPhone 4 en van de iPad2.

Log in om verder te lezen.

De TED-methode: impactvol presenteren – de officiële gids
Boekentip

De TED-methode: impactvol presenteren – de officiële gids

Chris Anderson
auteur

Stephanie Bakker

» profiel van Stephanie Bakker

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Brave meisjes krijgen geen promotie

Ze werken te hard, glimlachen op de verkeerde momenten en wachten braaf hun loonsverhoging af. Dus b...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Geef je loopbaan vleugels

Lees verder
Kort

Voorbijgestreefd door een jongere baas

Lees verder
Verhaal

Werken met gevoel(ens)

Lees verder
Artikel

Kantoorkipje of scharrelmens?

Lees verder
Advies

Wat is een goede balans tussen bescheidenheid en opvallen?

Lees verder
Video

5 tips voor een succesvolle sollicitatie

Bekijk video