Ook bij mensen lijkt er zoiets te gebeuren. Mannen kiezen vaak voor vrouwen die uiterlijk op hun moeder lijken. En vrouwen kiezen voor partners met uiterlijke kenmerken van hun vader. Hoe dit werkt voor karaktereigenschappen is minder onderzocht.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Onafhankelijke beoordelaars kunnen puur en alleen aan foto’s zien welke vrouwen bij welke schoonmoeders horen en welke mannen bij welke schoonvaders. Dit fenomeen heet seksuele inprenting. Als je eerste ervaringen met zorg en liefde – die van je ouders – goed waren, geeft het brein een soort blauwdruk van de ideale partner, waaraan latere partners worden getoetst. Een potentiële partner die op vader of moeder lijkt, krijgt groen licht. Wanneer de relatie met de ouder van de andere sekse niet goed was, kiezen we juist vaker voor een partner met een heel ander uiterlijk.

Deze partnervoorkeur wordt echt aangeleerd in de jeugd. Zebravinken die opgroeien bij een ‘adoptieouder’ vallen namelijk niet op partners die op hun biologische ouder lijken. Hetzelfde geldt voor mensen die geadopteerd zijn. Zij vallen vaker op partners met trekken van hun adoptieouder.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons. Liefdeslessen uit het dierenrijk.