Brein

Steeds meer onderzoekers waarschuwen voor het gevaar van ‘binge-drinking’: veel drinken in korte tijd. Eén keer in de week even lekker losgaan, blijkt meestal schadelijker dan een grotere totale alcoholconsumptie verspreid over de week. Wist u dat u al aan het ‘bingen’ bent als u vijf drankjes (dames vier) drinkt binnen twee uur?

Dit gebeurt er in uw brein:

Na 15 minuten +

U denkt dat u ontspant, maar u wordt juist drukker. Een lage dosis alcohol verhoogt de neurale activiteit.

Na 35 minuten ++

U kletst er lekker op los en u gedraagt zich ontremd. Het beloningssysteem in uw brein is volledig actief. U voelt zich heerlijk.

Na 60 minuten +++

Nu wordt u echt ontspannen. Uw hersengolven komen in een alfa-staat, een golfpatroon dat ook optreedt vlak voor u in slaap valt. De hippocampus, verantwoordelijk voor het geheugen, wordt traag, evenals de thalamus, die zintuiglijke informatie filtert. U voelt zich tipsy.

Na 90 minuten ++++

De bloedtoevoer naar de visuele schors en het cerebellum, het breindeel dat uw motorische controle regelt, wordt trager. U voelt zich beneveld, ziet niet meer zo scherp en u wordt onhandig. Ja, u bent dronken.

Na 120 minuten +++++

U bent te ver heen om te beseffen dat u beter rustig

aan had kunnen doen. Waarschijnlijk slaapt u straks slecht doordat de alcohol uw REM-slaap onderdrukt, en wordt u gewekt door een zeurende hoofdpijn: de drank heeft uw hersenen uitgedroogd.

NewScientist, augustus 2004