‘Bellen blazen’ goed voor de taalontwikkeling

Ontwikkeling Een kind dat kwijlerige spuugbellen blaast – het is niet bepaald een prettige aanblik. Maar het is wel een goed teken: kinderen die dat kunnen, blijken meestal een snelle taalontwikkeling te hebben. Een Britse psychologe observeerde een groot aantal kinderen van 21 maanden, een leeftijd waarop kinderen in razend tempo nieuwe woorden leren. Ze […]

Ontwikkeling

Een kind dat kwijlerige spuugbellen blaast – het is niet bepaald een prettige aanblik. Maar het is wel een goed teken: kinderen die dat kunnen, blijken meestal een snelle taalontwikkeling te hebben. Een Britse psychologe observeerde een groot aantal kinderen van 21 maanden, een leeftijd waarop kinderen in razend tempo nieuwe woorden leren. Ze hoopte zo aanwijzingen te vinden die al in een vroeg stadium kunnen voorspellen welke kinderen moeite krijgen met het verwerven van taal.

Wat bleek: vooral de fijne motoriek van kinderen hangt samen met hun taalvaardigheden. Proefpersoontjes die ingewikkelde handgebaren na konden doen, hun mond goed konden bewegen, langs hun lippen konden likken en spuugbelletjes blazen, hadden meestal ook een snelle taalspurt. De grove motoriek, zoals lopen en springen, bleek geen verband te hebben met taal.

Als tweede voorspeller kwam het representatievermogen naar voren: of een kind ‘alsof kan doen’. Kinderen die bijvoorbeeld een blokje als een auto gebruikten of onzichtbare ijsjes uitdeelden, hadden in de regel weinig moeite met taal.

Onderzoek van de Economic and Social Research Council (ESRC), juni 2006, www.esrcsocietytoday.ac.uk.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Is onderzoek naar de leerachterstand van allochtonen wel nodig?

Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse kinderen hebben gemiddeld een flinke achterstand op de basisscho...

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Welke emotie kun je het best tonen als je onderhandelt over de prijs van een auto? Heb je meer plezi...

Lees verder
Artikel

rouwverwerking ‘Een voelen dat de adem inhoudt…’

Lees verder
Artikel

Een Blik in de Schedel

Lees verder
Artikel

De blokkendoos van Ray Jackendoff

Lees verder
Artikel

Gezond en gelukkig

Lees verder
Artikel

Bestrijden van pijn uit de kindertijd

Lees verder
Artikel

Toonaccenten ontrafeld

Lees verder