‘Bellen blazen’ goed voor de taalontwikkeling

Ontwikkeling Een kind dat kwijlerige spuugbellen blaast – het is niet bepaald een prettige aanblik. Maar het is wel een goed teken: kinderen die dat kunnen, blijken meestal een snelle taalontwikkeling te hebben. Een Britse psychologe observeerde een groot aantal kinderen van 21 maanden, een leeftijd waarop kinderen in razend tempo nieuwe woorden leren. Ze […]

Ontwikkeling

Een kind dat kwijlerige spuugbellen blaast – het is niet bepaald een prettige aanblik. Maar het is wel een goed teken: kinderen die dat kunnen, blijken meestal een snelle taalontwikkeling te hebben. Een Britse psychologe observeerde een groot aantal kinderen van 21 maanden, een leeftijd waarop kinderen in razend tempo nieuwe woorden leren. Ze hoopte zo aanwijzingen te vinden die al in een vroeg stadium kunnen voorspellen welke kinderen moeite krijgen met het verwerven van taal.

Wat bleek: vooral de fijne motoriek van kinderen hangt samen met hun taalvaardigheden. Proefpersoontjes die ingewikkelde handgebaren na konden doen, hun mond goed konden bewegen, langs hun lippen konden likken en spuugbelletjes blazen, hadden meestal ook een snelle taalspurt. De grove motoriek, zoals lopen en springen, bleek geen verband te hebben met taal.

Als tweede voorspeller kwam het representatievermogen naar voren: of een kind ‘alsof kan doen’. Kinderen die bijvoorbeeld een blokje als een auto gebruikten of onzichtbare ijsjes uitdeelden, hadden in de regel weinig moeite met taal.

Onderzoek van de Economic and Social Research Council (ESRC), juni 2006, www.esrcsocietytoday.ac.uk.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Benjamin Spock

Dokter Benjamin Spock, goeroe op het gebied van de opvoeding, mag dan niet meer in leven zijn, zijn ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Artikel

Psychologische onkunde

Lees verder
Artikel

Moeite met lezen

Lees verder
Artikel

Een boek als kindertherapeut

Lees verder
Artikel

De gave van het woord

Lees verder
Column

Franse les

Lees verder
Artikel

Ik durf niet te vliegen

Lees verder