Ontwikkeling

Pasgeboren baby’s huilen al met de intonatie van hun moedertaal, hebben Franse en Duitse onderzoekers ontdekt. Ze analyseerden geluidsopnamen van dertig Franse en dertig Duitse pasgeboren baby’s. De fransoosjes huilden vooral met een stemmetje dat omhooggaat, net zoals in het Frans de stem vaak stijgt aan het eind van een woord of zin. Duitse hummeltjes huilden juist met een omlaaggaande uithaal, net als in hun moedertaal.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Baby’s pikken in de baarmoeder al informatie op over hun moedertaal, zo verklaren de onderzoekers dit fenomeen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ze vanaf het derde trimester van de zwangerschap geluiden onthouden die ze opvangen in de baarmoeder, en dat ze vooral gevoelig zijn voor de melodie van muziek en taal (meer over dit fenomeen leest u op pagina 44: ‘Het leven van je brein’).

Dit onderzoek maakt duidelijk dat baby’s niet alleen luisteren naar taal en er kenmerken van kunnen onthouden, maar dat ze al direct na de geboorte beginnen te oefenen met hun moedertaal. Aangezien intonatie het enige is wat ze op dat moment kunnen imiteren, is dat het eerste waarmee ze aan de slag gaan.

Ook horen hoe Franse en Duitse baby’s huilen?

Ga naar psychologiemagazine.nl/extra

Current Biology,

in press