Baby’s huilen in hun moerstaal

Ontwikkeling Pasgeboren baby’s huilen al met de intonatie van hun moedertaal, hebben Franse en Duitse onderzoekers ontdekt. Ze analyseerden geluidsopnamen van dertig Franse en dertig Duitse pasgeboren baby’s. De fransoosjes huilden vooral met een stemmetje dat omhooggaat, net zoals in het Frans de stem vaak stijgt aan het eind van een woord of zin. Duitse […]

Ontwikkeling

Pasgeboren baby’s huilen al met de intonatie van hun moedertaal, hebben Franse en Duitse onderzoekers ontdekt. Ze analyseerden geluidsopnamen van dertig Franse en dertig Duitse pasgeboren baby’s. De fransoosjes huilden vooral met een stemmetje dat omhooggaat, net zoals in het Frans de stem vaak stijgt aan het eind van een woord of zin. Duitse hummeltjes huilden juist met een omlaaggaande uithaal, net als in hun moedertaal.

Baby’s pikken in de baarmoeder al informatie op over hun moedertaal, zo verklaren de onderzoekers dit fenomeen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ze vanaf het derde trimester van de zwangerschap geluiden onthouden die ze opvangen in de baarmoeder, en dat ze vooral gevoelig zijn voor de melodie van muziek en taal (meer over dit fenomeen leest u op pagina 44: ‘Het leven van je brein’).

Dit onderzoek maakt duidelijk dat baby’s niet alleen luisteren naar taal en er kenmerken van kunnen onthouden, maar dat ze al direct na de geboorte beginnen te oefenen met hun moedertaal. Aangezien intonatie het enige is wat ze op dat moment kunnen imiteren, is dat het eerste waarmee ze aan de slag gaan.

Ook horen hoe Franse en Duitse baby’s huilen?

Ga naar psychologiemagazine.nl/extra

Current Biology,

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Baby in de scanner

Wat gaat er om in het brein van relaxte baby's? Een team van Zweedse en ­Nederlandse onderzoekers b...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Het papabrein

Lees verder
Artikel

Ontroostbaar, maar kerngezond

Lees verder
Artikel

‘Bakeren doet baby’s geen goed’

Lees verder
Artikel

Kleefhandschoenen stimuleren baby

Lees verder
Artikel

Geen speen

Lees verder
Artikel

Op het randje

Lees verder