1 Iedereen twijfelt aan zijn eigen kunnen

Het imposter-fenomeen wordt het genoemd: de angst dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in wat je doet, en elk moment door de mand kunt vallen. ‘Pfff, deze keer heb ik geluk gehad,’ denken we bijvoorbeeld als we een project heel goed afronden. De troost: bijna iedereen lijdt in meerdere of mindere mate aan dit fenomeen. Zelftwijfel zegt dus niets over onze capaciteiten. 

Ga voor groei
Word nu abonnee

Ga voor groei

Kies voor Psychologie Magazine en ontvang elke maand verrassende inzichten over gedrag, liefde, werk en mentale gezondheid. Ook ontvang je 15% korting op alle online trainingen in onze Psychologie Academy.

Word nu lid

2 Ga niet voor roem of succes, maar doe iets wat je nú leuk vindt

Of je nu rijk, beroemd, succesvol, gelukkig of tevreden wilt worden, de beste manier om dergelijke abstracte doelen te bereiken is door ze juist níét na te streven, maar zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Het klinkt als een open deur, maar kies een studierichting of baan die je nú leuk vindt, waar je nú plezier aan beleeft. Als je bevlogen en gemotiveerd bent, heb je meer kans om succesvol te worden dan wanneer je alleen “succes” nastreeft. En ook als je niet succesvol wordt, ben je in elk geval gelukkig met je leven.

3 Anderen hebben meer invloed op je keuzes dan je denkt

Psycholoog Nienke Wijnants: ‘Veel te vaak komen mensen er op latere leeftijd achter dat hun keuzes in verregaande mate zijn bepaald door hun omgeving: van ons stemgedrag tot studie-, baan- en partnerkeuze. Sta dus kritisch tegenover de mogelijke invloed van je afkomst en opvoeding – of op z’n minst nieuwsgierig. Waarom vind je bepaalde dingen, of waarom wil je bepaalde dingen? In vloed van buitenaf is overigens niet per definitie slecht, als je je er maar van bewust bent.’

4 Fouten maken hoort bij groei

Zie je intelligentie, je vaardigheden en talenten niet als iets waarmee je geboren bent en wat vaststaat, zegt de Amerikaanse hoogleraar Carol Dweck. Dat maakt dat je telkens weer moet bewijzen dat je slim en goed bent, en dat je bang wordt voor fouten en nieuwe uitdagingen. Zie je talenten in plaats daarvan als beginpunt van waaruit je je verder kunt ontwikkelen. Door je best te doen, fouten te maken en daarvan te leren word je elke keer een stukje beter. Mensen die ervan uitgaan dat ze kunnen groeien, en dat fouten onderdeel zijn van het leer­proces, leren meer en bereiken meer, bleek uit onderzoek door Dweck.

5 Werk is belangrijk, maar andere dingen ook

Overwerk maakt ongelukkig, blijkt uit onderzoek door de Erasmus Universiteit. Terwijl we juist gelukkiger worden van tijd doorbrengen met vrienden en gezin, en vrijetijdsactiviteiten als wandelen en sporten. Werk is dus maar één ingrediënt van een gelukkig leven. Neem bewust tijd voor vakanties en sociale gebeurtenissen als begrafenissen. Het komt nooit uit, maar later herinner je je wel die vakantie of begrafenis, en niet waarmee je nou zo druk was.