De vraag

Hoe kan ik mijn moeder vergeven?

Beste Helmi,
Hoe laat ik mijn moeder los?

Mijn moeder is altijd emotioneel onbereikbaar geweest. Als er problemen waren negeerde ze die en als ze ergens mee zat wachtte ze tot het vanzelf over ging. Praten zat er niet bij. Zo is ze opgevoed geloof ik, het komt ook veel voor in heel de familie. Dus als iedereen bij elkaar is, is het ook zo’n zogenaamde ‘vrolijke’ bijeenkomst.

Mijn moeder is van nature heel lief, maar toen zij en mijn vader gingen scheiden werkte dit allemaal tegen ons. Er werd niet over gepraat en mijn moeder had een geheime affaire waar ik zelf achter moest komen. Ook omdat ik had geleerd om niet over dingen te praten kropte ik dus alles in mij op. Lang leefde ik in mijn ‘zelf gemaakte wereld’, en toen ik in een depressie terecht kwam heeft mijn moeder hier ook nooit iets van meegekregen.

Dit is bij mij geëindigd in een paniekstoornis (toen was ik 17 jaar), waardoor er een soort omslag kwam en ik een jaar bij de psycholoog heb gelopen. Dit hielp heel erg. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en ik ging weer terug naar school. Ik dacht dat ik mijn moeder vergeven had en ik voelde mij helemaal gelukkig.

Tot ik een vriend kreeg. Toen kwam ik er achter dat ik nog steeds heel veel ‘onafgemaakte’ gevoelens had. En ineens leek het alsof ik al die dingen die ik bij mijn moeder gemist had, ging zoeken bij mijn (ex)vriend. Ook kon ik niet gewoon rustig omgaan met de gevoelens die ik voor hem had. Ze waren of heel hevig, of ze leken er helemaal niet meer te zijn.

Ook voelde ik bijna al die tijd een angst. Je kunt het verlatingsangst noemen. Ik heb het toen uitgemaakt omdat ik wist dat ik meer van hem verlangde dan hij mij zou kunnen geven, en dat het op deze manier geen ‘gezonde relatie’ was.

Nu voel ik me zo vaak boos op mijn moeder (ik ben nu twintig jaar). Boos op wie ze is en wat ze mij geleerd heeft. Vaak ben ik er eigenlijk wel mee bezig om het allemaal los te laten en om haar te vergeven. Lang heb ik ook gedacht dat als ik mezelf helemaal op de rails zou krijgen, ik ooit wel de moed zou hebben om met haar te praten. En ook dat ik haar dan zou kunnen helpen. Want ik kan mij voorstellen dat achter dat ‘vrolijke’ masker van haar ook veel pijn schuilt. Maar veel mensen zeggen dat dit onbegonnen werk zou zijn, omdat ze nu eenmaal zo is.

Ik kan gewoon met haar samen leven en het grootste deel van de tijd houd ik het dan maar oppervlakkig en hier lijken we gelukkig onder. Maar toch komt het nog vaak boven, vooral als ik het weer moeilijk heb met mezelf. Dan merk ik gelijk dat ik hiermee niet naar haar toe kan en dan doet het weer zo veel pijn en dan voel ik mij ook zo boos.

Hoe kan ik hierin vrede vinden en mijn moeder vergeven, zodat ik als ik weer een vriend krijg, ik niet weer al mijn emoties op hem afgooi? Soms heb ik het gevoel alsof ik de hele tijd bezig ben met loslaten, terwijl ik juist een vechter ben… Ik word dan weer zo moe van mezelf. Hebt u misschien een tip?
groeten van Amanda

Het advies

Beste Amanda,
Je hebt veel zelfinzicht verworven in die twintig jaar! Ik denk zeker dat je heftigheid in een intieme relatie nog te maken heeft met je verhouding met je moeder. Het klinkt vermoedelijk erg bezadigd, maar vaak zorgt het leven er zelf voor dat je groeit. Boosheid is niet gemakkelijk, maar wel een voertuig om je wat losser te maken van je ouderlijk huis. Op den duur wordt je dochterrol minder belangrijk en ga je eigen talenten ontwikkelen.

Experimenteer gerust met partners en laat ze merken dat je hun aandacht nodig hebt, zonder ze te claimen.

Is het een idee om toch nog eens te proberen je moeder jouw verhaal voor te leggen, zonder haar te beschuldigen? Het gaat er dan niet om dat je haar erkenning krijgt, maar dat je wel laat zien wie jij bent en hoe jij de werkelijkheid ervaart. Ook denk ik dat je haar niet kan helpen, hoe graag je dat ook zou willen. Zoek liever een gemeenschappelijke activiteit waar jullie allebei echt plezier in hebben. Houd moed!
Helmi Goudswaard


Vergeven draait om ú en niet om de dader. Wacht dus niet op excuses – dan legt u de macht bij de ander. Lukt het u niet om iemand te vergeven, en bent u nog altijd boos of verdrietig over onrecht dat u is aangedaan? Lees hier de vragen aan vergevingsexpert Helmi Goudswaard.


Helmi Goudswaard schreef verschillende boeken:

  • Vergeven of vergelden, Over slachtoffers van intiem geweld, Amsterdam, Van Gennep, 2000. Nog enkele exemplaren uitsluitend bij de auteur verkrijgbaar voor € 12,50
  • Ik ook! Omgaan met afgunst en jaloezie, Amsterdam, Van Gennep, 2006, € 15,90
Meer weten over dit thema? Bekijk Persoonlijke ontwikkeling
Training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-
Deel dit artikel:
25 april 2008 | Laatst gewijzigd op 16 september 2016

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Loslaten is een besluit

Natalie Hanssen leert negatieve gevoelens los te laten
Lees verder
Artikel

Loslaten is een besluit

Natalie Hanssen leert negatieve gevoelens los te laten
Lees verder
Branded content

Wat maakt jou een mooi mens?

Bij anderen weten we al snel wat hen mooi en bijzonder maakt, terwijl we op onszelf vaak ongenadig k...
Lees verder
Branded content

Wat maakt jou een mooi mens?

Bij anderen weten we al snel wat hen mooi en bijzonder maakt, terwijl we op onszelf vaak ongenadig k...
Lees verder
Recensie

Waarom goed luisteren niet meevalt

We communiceren op meer manieren dan ooit tevoren, maar hoe vaak voeren we nog een goed gesprek? De ...
Lees verder
Recensie

Waarom goed luisteren niet meevalt

We communiceren op meer manieren dan ooit tevoren, maar hoe vaak voeren we nog een goed gesprek? De ...
Lees verder
Advies

Ik blijf kopen: ben ik nog te redden?

Hallo Froukje Ik ga eigenlijk nooit bewust shoppen, maar als ik in de stad ben zie ik altijd wel iet...
Lees verder
Column

Hoeveel heb je nodig?

Joshua Becker liep over het tuinpad toen het kwartje viel. Hij had een lang weekend vrij; het was pr...
Lees verder
Advies

Ik kan mijn zoon niet loslaten

Beste Lex, Mijn zoon van 21 jaar heeft mijns inziens een motivatieprobleem. Hij is al twee keer opni...
Lees verder
Advies

Ik besloot te zwijgen over de toenaderingspogingen van mijn ...

Beste mevrouw Goudswaard, Een aantal jaar geleden ben ik met een oom en tante op vakantie geweest (...
Lees verder
Interview

De inzichten van Birgit Schuurman

De moordenaar van haar nichtje mag in zestig stukjes gehakt worden, maar tegelijkertijd is ze lid va...
Lees verder
Advies

Zoon van achttien loslaten

Hallo Jolet, Ik vind het zo ontzettend moeilijk om mijn zoon los te laten: hij wil elke dag naar zij...
Lees verder
7664