Praktische lessen met inspirerende video’s
Zelfstandig aan de slag in je eigen tempo
Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten

Hooggevoeligheid

Wat is hoogsensitiviteit eigenlijk? Hoe weet je of je hooggevoelig bent? Hoe ga je ermee om als je het bent? En hoe  voorkom je overprikkeling in een wereld vol prikkels? Duik bij Psychologie Magazine in de wereld van hooggevoeligheid. Ontdek wat de wetenschap zegt en leer wat je nodig hebt om als hoogsensitief persoon tot bloei te komen. Want écht, er zitten ook voordelen aan die gevoelige kant.

Met de online trainingen hooggevoeligheid breng je je eigen gevoeligheid in kaart en leer je je grenzen beter aanvoelen én bewaken. Tot slot ontdek je hoe je van hooggevoeligheid een kracht maakt, die je kunt inzetten in je werk en privéleven.

4 trainingen gevonden
Abonneekorting toepasbaar
Als abonnee krijg je per mail een kortingscode voor geselecteerde trainingen toegestuurd. Hou je mailbox in de gaten. Je krijgt elke maand een herinnering.
Training Hoogsensitiviteit als kracht
Online training
ca. 8 uur

Training Hoogsensitiviteit als kracht

 • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
 • Leer je grenzen herkennen en bewaken
 • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
 • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
99,-
Online training
3,5 uur

Training HSP@work: zo blijf je in balans

 • Ontdek je talenten als HSP
 • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
 • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
49,-
Online training
ca. 3,5 uur

Training Begrijp je hoogsensitieve kind

 • Leer je hoogsensitieve kind begrijpen
 • Krijg tips die helpen bij de opvoeding
 • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
49,-
Online training
ca. 3,5 uur

Training HSP@work: zo blijf je in balans + 2 coachsessies

 • Ontdek je talenten als HSP
 • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
 • Inclusief 2 privésessies met een HSP-coach
199,-

Dit zeggen anderen over de trainingen hooggevoeligheid

Ik geef de training een hoog rapportcijfer, vanwege de inhoud en de verschillende werkvormen. De materie blijft daardoor beter hangen. Een aantal hoofdstukken hadden voor mij veel toegevoegde waarde, zoals het hoofdstuk ‘denkfouten’, ‘gevoeligheid voor afwijzing’ en ‘van reddingsboei naar vuurtoren’.  
Heerlijk overzichtelijk, kalmerende lay-out, een logische opbouw en fijne afwisseling van informatie, zelfonderzoek en oefeningen. 
Ik heb erg veel geleerd over mezelf en ik heb nu tools in handen die ik in het dagelijkse leven kan toepassen. 
Zeer duidelijk en stapsgewijs opgezet. Je kunt de sessies meerdere keren volgen, heel fijn. Zeker omdat sommige materie even moet landen. Duidelijke filmpjes met een fijne toon.
Een fijne training. Ik kan me niet indenken dat er een betere online cursus is tegen een betere prijs.  
De training Hooggevoeligheid als Kracht heeft mij enorm geholpen. Ik wist al dat ik hoogsensitief ben, maar door deze training heb ik meer tools om in te zetten om overprikkeling te voorkomen.  
Verschillende aspecten van hooggevoeligheid worden in de training behandeld. De informatie is voor iedereen toegankelijk. 

Cijfers van de hooggevoeligheid trainingen

60%
van de deelnemers geeft de online hooggevoeligheid trainingen een 8 of hoger
76%
van de deelnemers geeft aan dat de online trainingen het zelfinzicht heeft vergroot
90%
vond de toon van de training prettig

Omgaan met hooggevoeligheid

Hoe weet je of je hooggevoelig bent?

Hooggevoeligheid is geen aandoening of diagnose, maar een karaktereigenschap. Een temperament wordt het ook wel genoemd: het zit verankerd in je dna. Hoe hooggevoeligheid zich uit, kan van persoon tot persoon verschillen. Toch zijn er een aantal factoren die kunnen wijzen op een hooggevoelig brein, zoals een hogere gevoeligheid voor prikkels.

Dit kunnen externe prikkels zijn, zoals de radio op de achtergrond, het humeur van anderen, het zonlicht of een flikkerende telefoon. Maar het gaat hierbij ook om prikkels die vanuit je eigen lichaam komen, zoals het gevoel naar het toilet te moeten of dorst te hebben. Hoe je brein deze informatie oppikt en verwerkt, geeft aan in hoeverre je hoogsensitief bent.

Merk je dat je snel last hebt van overprikkeling of – sneller dan anderen – geraakt wordt door spannende situaties of emoties? Of valt het je op dat – als je eenmaal het overzicht hebt – de situatie met een analytische en creatieve blik kunt bekijken en belangrijke details bij een situatie kunt betrekken? Dan kan het zijn dat je hooggevoelig bent.
Doe de HSP-test en ontdek of je hoogsensitief bent.

Hoe om te gaan met hooggevoeligheid?

Het is bewezen dat mensen die hooggevoelig zijn vaker last hebben van stressgerelateerde klachten, burn-out en depressie. Wanneer je je niet bewust bent van je gevoeligheid, of hier onvoldoende rekening mee kunt houden, kun je dit vooral als een last ervaren.

Door te leren wat hooggevoeligheid precies is en hoe het zich bij jou uit, kun je jezelf beter beschermen tegen overprikkeling en kun je ook de voordelen van je gevoeligheid ervaren. Soms is het nodig om je leefstijl aan te passen, je dagen anders in te delen en ruimte over te laten om te ontprikkelen en te ontspannen.

Je kunt bij Psychologie Magazine terecht als je op zoek bent naar adviezen hierover. In de verschillende trainingen leer je aan hand van wetenschappelijk kennis en praktische oefeningen hoe je het beste met je hooggevoeligheid om kunt gaan. En: hoe je er zelfs de vruchten van kunt plukken.

Wat te doen bij overprikkeling?

Het woord zegt het eigenlijk al, bij overprikkeling komen er meer prikkels binnen dan je kunt verwerken. Vaak is op dat moment rust nemen de enige manier om weer op te laden. Elk mens, maar zéker hooggevoelige mensen, doet er goed aan om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen. Als hooggevoelig persoon ben je gevoeliger voor prikkels en is het vaak ook moeilijk om je ervoor af te sluiten, omdat alle informatie even hard binnenkomt. Kortom: alles lijkt even relevant, terwijl dat niet altijd zo is.

Het helpt om jezelf op dit vlak te leren kennen. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij, waardoor je patronen kunt gaan ontdekken in de momenten waarop je overprikkeld raakt. Breng je zintuigelijke gevoeligheid in kaart, om te ontdekken welke zintuigen bij jou de meeste prikkels oppikken en hoe je jezelf kunt beschermen in prikkelrijke situaties. Download gratis het ontprikkelplan.

Er zijn twee soorten overprikkeling: acute overprikkeling en chronische overprikkeling. Heb je last van acute overprikkeling, dus op korte termijn, dan helpt het om de rust op te zoeken. Mindfulnes-oefeningen kunnen hierbij helpen. Focus op jezelf en op je ademhaling, schrijf je gedachten van je af of blijf een tijdje in een prikkelarme omgeving. Bij chronische, of steeds terugkerende overprikkeling, is het verstandig om hulp te zoeken en te onderzoeken waar de oorzaak ligt.

Hoe kan ik hoogsensitiviteit beheersen?

Hoewel hoogsensitiviteit grote voordelen kan hebben, en echt een kracht kan zijn, is het nadeel dat je deze gevoeligheid niet uit kunt schakelen. Je brein gaat op elk moment van de dag op deze manier om met de informatie die je waarneemt. De nadelen zullen sterker aanwezig zijn — en de klachten kunnen dus ook verergeren — wanneer je onvoldoende rekening houdt met je hooggevoeligheid.

Je gevoeligheid is dus beter beheersbaar wanneer je je grenzen kent en hier tijdig naar handelt. Bewustwording is hierbij de eerste stap; weten wat hoogsensitiviteit is en hoe het zich bij jou uit. Wanneer je dit onderzoekt, krijg je waarschijnlijk ook meer zicht op waar je goed in bent als HSP. Misschien raak je emotioneel snel uitgeput doordat je jezelf niet goed af kunt schermen van de emoties van anderen, maar daardoor kun je je waarschijnlijk ook goed inleven in anderen.

Een online cursus over hoogsensitiviteit kan helpen om dit voor jezelf te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het werk wat je doet, past dat bij jouw gevoelige karakter? Omring je je voldoende met mensen die jou begrijpen, steunen of misschien zelfs hetzelfde ervaren? Plan je te veel taken of uitjes in een week, waardoor je onvoldoende kunt opladen en meer gespannen reageert op anderen? Allerlei vragen die belangrijk zijn om voor jezelf te gaan beantwoorden.

Waar hebben hoogsensitieve mensen last van?

Als HSP ben je gevoeliger voor prikkels. Welke prikkels harder binnenkomen én hoe je brein deze prikkels verwerkt, verschilt van persoon tot persoon. Niet elke HSP heeft dus van dezelfde dingen ‘last’. Wil je leren omgaan met je hooggevoeligheid, door bijvoorbeeld een online training of cursus te volgen, dan is het belangrijk om te onderzoeken waarin je gevoeligheid jou belemmert.

Hooggevoelige mensen kunnen in de brede zin van het woord last hebben van een te grote stroom aan informatie die binnenkomt. Denk aan zintuigelijke prikkels, zoals licht, geluid of labeltjes in kleding. Maar dit kunnen ook prikkels zijn vanuit het lichaam zelf, zoals buikpijn, hongerig zijn of naar het toilet moeten.

Emoceptie is eveneens een prikkel waar HSP’s last van kunnen hebben; dit betekent het oppikken van emoties van andere mensen. Wanneer je jezelf hierin niet kunt begrenzen, of op tijd kunt ontprikkelen, kun je te veel meegezogen worden in de emoties van anderen en dat kan voor somberheid en uitputting zorgen.

Kenmerkend voor hoogsensitieve mensen is dat ze denken vanuit een groter geheel. Ze willen de optimale oplossing voor alle betrokkenen bereiken, houden van harmonie en kunnen – langer dan anderen – op zichzelf reflecteren. Dat kost hoogsensitieve mensen vaak veel energie.

HSP-cursussen

Abonneekorting toepasbaar
Als abonnee krijg je per mail een kortingscode voor geselecteerde trainingen toegestuurd. Hou je mailbox in de gaten. Je krijgt elke maand een herinnering.
Training Hoogsensitiviteit als kracht
Online training
ca. 8 uur

Training Hoogsensitiviteit als kracht

 • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
 • Leer je grenzen herkennen en bewaken
 • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
 • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
99,-
Online training
3,5 uur

Training HSP@work: zo blijf je in balans

 • Ontdek je talenten als HSP
 • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
 • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
49,-
Online training
ca. 3,5 uur

Training Begrijp je hoogsensitieve kind

 • Leer je hoogsensitieve kind begrijpen
 • Krijg tips die helpen bij de opvoeding
 • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
49,-

Veelgestelde vragen over de trainingen hooggevoeligheid

Na aanmelding kun je direct beginnen met de training en je verdiepen in hoogsensitiviteit. Na betaling, ontvang je binnen 24 uur een e-mail waarmee je kunt inloggen op het trainingsplatform. Volg de training waar en wanneer je wilt, in je eigen tempo.  

Je hebt als cursist, na aanvang van de training, een jaar lang toegang tot het trainingsplatform.

Ga naar de inlogpagina en klik op ‘wachtwoord vergeten’. Vervolgens kom je op een pagina waar je je e-mailadres kunt invullen, waarna je een e-mail ontvang met instructies om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Ja, je kunt een certificaat downloaden als je alle sessies hebt doorlopen en de training hebt afgerond. Dit certificaat kun je opslaan en bijvoorbeeld gebruiken als bewijs voor studie- of werkgerelateerde doeleinden. 

Deze thema’s vind je misschien ook interessant

1535