Werk

Vrouwen die hun baan aan de wilgen hangen zodra ze kinderen krijgen, zie je weinig meer. Maar de hardnekkigheid van het begrip ‘werkende moeder’ geeft wel aan dat anno 2006 de zorg toch nog grotendeels op hun schouders terechtkomt. Voor bestuurskundige Nicolien Brzesowsky en journaliste Irene Geerts reden om twintig carrièrevrouwen te interviewen over de combinatie kind-werk. Resultaat: een boek vol praktische tips. Een paar voorbeelden.

– Neem tijdens uw zwangerschapsverlof niet het hele huishouden voor uw rekening. De kans is anders groot dat u in dat patroon blijft hangen.

– Werk standaard iets langer dan uw contract eist en spreek af dat u die uren flexibel mag opnemen. Zorg ervoor dat uw collega’s ook van deze regeling op de hoogte zijn.

– Investeer in uw sociale netwerk. Nodig geregeld de kinderen van de buren een middag uit, dan kunt u in noodgevallen zonder schuldgevoel vragen of uw kind bij hen mag spelen.

– Onderneem tijdens de ‘kwaliteitsuurtjes’ met uw kind dingen die u zélf ook leuk vindt – dan levert het u ook energie op.

Nicolien Brzesowsky en Irene Geerts, Zo doet ze dat! Werkende moeders aan het woord, Pimento, € 15,90