Vlinders in je buik, een versnelde hartslag, een warm gevoel van binnen… Wie dit ervaart, is verliefd. Een merkwaardige toestand die het meeste weg heeft van een obsessie: alle aandacht gaat uit naar die ene. Het is dan ook onmogelijk om op meer dan één persoon tegelijk verliefd te zijn.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Wie verliefd is, gedraagt zich irrationeel. De overeenkomst met een drugsverslaafde is groot: het verliefde lichaam produceert stoffen die heel sterk lijken op amfetaminen, morfine en cocaïne.

De psychologen Vingerhoets en Van Tilburg bekijken deze gevoelstoestand van alle kanten. Ze laten zien wat er in een verliefd lijf gebeurt, maar ze zoeken ook naar culturele en evolutionaire verklaringen. Liefde is geen ‘natuurlijk’ gegeven: in talrijke culturen vindt partnerkeuze plaats zonder dat er een fase van verliefdheid aan voorafgaat. Aan de andere kant zorgt blinde liefde wel voor een mooie variatie in de partnerkeuze. Mensen worden meestal niet verliefd op hun eigen broertjes of zusjes, of op andere kinderen waarmee zij opgroeiden. Aantrekkelijk is vooral iemand die nét iets anders is. Voor de instandhouding van de soort is dat nuttig, want het voorkomt inteelt. Een partner mag echter ook weer niet al te sterk van onszelf verschillen, want dat

leidt maar tot ruzie en misverstanden.

Wilt u verliefd worden? Ga intensief sporten, of kijk naar een spannende film. Als ons lichaam in een hogere staat van opwinding verkeert, raken we snel betoverd door iemand die we toevallig tegen het lijf lopen, blijkt uit onderzoek.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Verliefdheid is een toestand waarin niemand heel erg lang verkeert. Ook het belang van liefde in de ruimere zin van het woord wordt gerelativeerd in De ondraaglijke lichtheid van de liefde. Vingerhoets en Van Tilburg tonen de betrekkelijkheid van gangbare opvattingen over de samenhang tussen liefde en welzijn. Partners die heel lang samenleven, zijn weliswaar minder vaak ziek dan vrijgezellen, maar volgens de auteurs zijn mensen met een huisdier er óók heel goed aan toe. Aai vooral de kat of de hond, zeker als De Ware in geen velden of wegen te bekennen valt.

De ondraaglijke lichtheid van de liefde, Ad Vingerhoets en Miranda van Tilburg, Standaard Uitgeverij/Ad Donker, € 19,95