Waar liefde (niet) goed voor is

Dient verliefdheid eigenlijk een doel in de evolutie, en is liefde echt bevorderlijk voor de gezondheid? Twee psychologen zetten de feiten op een rij.

Vlinders in je buik, een versnelde hartslag, een warm gevoel van binnen… Wie dit ervaart, is verliefd. Een merkwaardige toestand die het meeste weg heeft van een obsessie: alle aandacht gaat uit naar die ene. Het is dan ook onmogelijk om op meer dan één persoon tegelijk verliefd te zijn.

Wie verliefd is, gedraagt zich irrationeel. De overeenkomst met een drugsverslaafde is groot: het verliefde lichaam produceert stoffen die heel sterk lijken op amfetaminen, morfine en cocaïne.

De psychologen Vingerhoets en Van Tilburg bekijken deze gevoelstoestand van alle kanten. Ze laten zien wat er in een verliefd lijf gebeurt, maar ze zoeken ook naar culturele en evolutionaire verklaringen. Liefde is geen ‘natuurlijk’ gegeven: in talrijke culturen vindt partnerkeuze plaats zonder dat er een fase van verliefdheid aan voorafgaat. Aan de andere kant zorgt blinde liefde wel voor een mooie variatie in de partnerkeuze. Mensen worden meestal niet verliefd op hun eigen broertjes of zusjes, of op andere kinderen waarmee zij opgroeiden. Aantrekkelijk is vooral iemand die nét iets anders is. Voor de instandhouding van de soort is dat nuttig, want het voorkomt inteelt. Een partner mag echter ook weer niet al te sterk van onszelf verschillen, want dat

Log in om verder te lezen.
auteur

Karel Soudijn

» profiel van Karel Soudijn

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kan ik weer houden van mijn zoon?

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Interview

Tommy Wieringa: ‘Nooit trof ik een waardiger vijand dan mijn moeder’

Lees verder
Column

Nieuwe antwoorden

Lees verder
Artikel

Het jachtseizoen is altijd open

Lees verder
Advies

Mijn man moppert altijd

Lees verder
Interview

Helen Fisher: ‘Verliefdheid is een oerdrift’

Lees verder
Artikel

Het geheim van gelukkige stellen

Lees verder