Vijf tips waar je gegarandeerd rustig van wordt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs
 
Even buiten een luchtje scheppen helpt vaak al om je hoofd leeg te maken. En als dat niet mogelijk is, zijn ook dit snelle rustgevers.

Zing erop los

Een instant stressverlichter: lekker zingen, ook al is het vals. Uit diverse studies blijkt namelijk dat zingen ontspannend werkt. Britse onderzoekers testten bij proefpersonen voor en na het zingen hoeveel cortisol, een stresshormoon, er hun speeksel zat. Na het zingen waren de cortisolniveaus lager; zowel bij zang in groepsverband als solo.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Geen zangtalent? Luisteren naar muziek werkt ook rustgevend. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vooral bepaalde klassieke muziek een stressverlagende uitwerking heeft. Dat zou komen doordat het ritme van die muziekstukken overeenkomt met onze hartslag. Ook andere muziekgenres met datzelfde ritme geven ons een rustig gevoel. Het allerbeste nummer dat zou helpen ontspannen is Weightless van Marconi Union. Dat ontdekten Britse neurowetenschappers toen ze proefpersonen moeilijke puzzels lieten oplossen en ondertussen luisteren naar verschillende liedjes. Bij Weightless daalden de stressniveaus met maar liefst 65 procent.

Planten om je heen

Kamerplanten zijn goed voor onze mentale gezondheid, tonen studies aan. Opmerkelijk is de conclusie van Japanse onderzoekers: ze ontdekten dat je al minder stress en vermoeidheid ervaart wanneer je drie minuten naar een plant kijkt en die water geeft. Voor wie nog een stapje verder wil gaan: ook actieve interactie met planten, zoals ruiken en voelen, maakt ons rustig. Volgens de wetenschap zorgen onder meer munt, lavendel en jasmijn voor kalmte.

De geur van lavendel

In de aromatherapie is lavendel een grote favoriet vanwege zijn ontspannende werking. Inmiddels is dat ook wetenschappelijk bewezen: de geur van lavendel heeft inderdaad een kalmerend effect. De geurstof linalool die in lavendelextracten zit, prikkelt de reukzenuwen in de neus. Vervolgens geven die een kalmerend signaal door aan de hersenen. Op die manier helpt lavendelgeur je rustiger te worden.

Kijken naar schattige dieren

Druk en gespannen? Schattige dieren zijn ook rustgevers. Voor een Brits onderzoek kreeg een aantal studenten voor hun examen een video te zien met foto’s en bewegende beelden van onder meer puppy’s en kittens. En wat bleek: bij alle proefpersonen daalden de bloeddruk, hartslag en het stressniveau bij het bekijken van de knuffelbare dieren. Bewegende beelden deden het overigens beter dan foto’s; vooral die waarin een interactie met mensen was te zien.

Kopje thee

In de theewereld weten ze het allang, maar ook de wetenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat thee ontspannend werkt. Zo zou het drinken van thee het niveau van het stresshormoon cortisol verlagen. Ook zijn er aanwijzingen dat de warmte van de drank een rustgevende werking heeft op het lichaam, net als een warme kruik. Wat ook meespeelt, is hoe je de thee drinkt. Maak je er een moment voor jezelf van, dan kan dat heel ontspannend werken doordat je je aandacht focust op het drinken van je thee.

Wandel je kalm met Pukka

Wandelen levert veel op als het gaat om stressreductie en welbevinden. Hoe dat precies zit, ontdek je tijdens een kalmtewandeling in samenwerking met Pukka Herbs, onder leiding van een wandelcoach. Na afloop is er een theeceremonie met Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding. Zij vertelt welke kruiden kunnen helpen om meer kalmte te vinden. Wandel je mee op 14 mei op de Hilversumse hei? Meld je hier aan!

100% biologische kruidenthee

Het biologische theemerk Pukka Herbs heeft heel veel fijne kruidentheeën die je kunnen ondersteunen om te ontspannen, zoals: Three Chamomile, Relax, Herbal Collection, Chamomile, Vanilla & Manuka Honey en Day to Night Collection. Alle blends zijn gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Bekijk de hele collectie van Pukka.

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Emily Nagoski: ‘Op seksgebied willen we zo normaal mogelij...

Ze weet alles over seks en krijgt daar zelfs op vakantie vragen over van vreemden. Onderzoeker Emily...
Lees verder
Branded content

Wat je nog niet wist over je buikbrein

Gestrest of pieker je je suf? Check even in bij je darmen. Want je darmen spelen een belangrijke rol...
Lees verder
Verhaal

‘Wie erg moe is heeft een tijdlang meer energie gegeven da...

Bianca (40) had steeds meer last van boosheid en ergernissen. Ze onderzocht samen met coach Carolien...
Lees verder
Verhaal

‘Wie erg moe is heeft een tijdlang meer energie gegeven da...

Bianca (40) had steeds meer last van boosheid en ergernissen. Ze onderzocht samen met coach Carolien...
Lees verder
Artikel

Tips voor troosten: wat zeg je als iemand doodgaat?

Wat zeg je tegen die kennis wiens moeder is overleden, of tegen de zwaar zieke buurvrouw? Uit vrees ...
Lees verder
Verhaal

‘Wie erg moe is heeft een tijdlang meer energie gegeven da...

Bianca (40) had steeds meer last van boosheid en ergernissen. Ze onderzocht samen met coach Carolien...
Lees verder
Verhaal

Zo bewaak je je grenzen

We hebben vaak het gevoel dat we worden overvraagd en dat er over onze grenzen heen wordt gewalst. M...
Lees verder
Artikel

Psychopaat of toch een narcist?

Zwelgen in zelfliefde, kwetsende grappen maken, manipuleren om je zin te krijgen. Het zijn de zwarte...
Lees verder
Artikel

Omgaan met problemen: zo kies je de beste copingstijl

Iedereen heeft zo zijn eigen automatische reactie op problemen. Psychologen noemen dat ‘copingstij...
Lees verder
Kort

Somber? Ga naar het bos

Natuur helpt herstellen van stress, en al helemaal als je minder lekker in je vel zit, ontdekte Daph...
Lees verder
221089