Vijf tips waar je gegarandeerd rustig van wordt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs Dit artikel wordt je aangeboden door Pukka Herbs
 
Even buiten een luchtje scheppen helpt vaak al om je hoofd leeg te maken. En als dat niet mogelijk is, zijn ook dit snelle rustgevers.

Zing erop los

Een instant stressverlichter: lekker zingen, ook al is het vals. Uit diverse studies blijkt namelijk dat zingen ontspannend werkt. Britse onderzoekers testten bij proefpersonen voor en na het zingen hoeveel cortisol, een stresshormoon, er hun speeksel zat. Na het zingen waren de cortisolniveaus lager; zowel bij zang in groepsverband als solo.

Geen zangtalent? Luisteren naar muziek werkt ook rustgevend. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vooral bepaalde klassieke muziek een stressverlagende uitwerking heeft. Dat zou komen doordat het ritme van die muziekstukken overeenkomt met onze hartslag. Ook andere muziekgenres met datzelfde ritme geven ons een rustig gevoel. Het allerbeste nummer dat zou helpen ontspannen is Weightless van Marconi Union. Dat ontdekten Britse neurowetenschappers toen ze proefpersonen moeilijke puzzels lieten oplossen en ondertussen luisteren naar verschillende liedjes. Bij Weightless daalden de stressniveaus met maar liefst 65 procent.

Planten om je heen

Kamerplanten zijn goed voor onze mentale gezondheid, tonen studies aan. Opmerkelijk is de conclusie van Japanse onderzoekers: ze ontdekten dat je al minder stress en vermoeidheid ervaart wanneer je drie minuten naar een plant kijkt en die water geeft. Voor wie nog een stapje verder wil gaan: ook actieve interactie met planten, zoals ruiken en voelen, maakt ons rustig. Volgens de wetenschap zorgen onder meer munt, lavendel en jasmijn voor kalmte.

De geur van lavendel

In de aromatherapie is lavendel een grote favoriet vanwege zijn ontspannende werking. Inmiddels is dat ook wetenschappelijk bewezen: de geur van lavendel heeft inderdaad een kalmerend effect. De geurstof linalool die in lavendelextracten zit, prikkelt de reukzenuwen in de neus. Vervolgens geven die een kalmerend signaal door aan de hersenen. Op die manier helpt lavendelgeur je rustiger te worden.

Kijken naar schattige dieren

Druk en gespannen? Schattige dieren zijn ook rustgevers. Voor een Brits onderzoek kreeg een aantal studenten voor hun examen een video te zien met foto’s en bewegende beelden van onder meer puppy’s en kittens. En wat bleek: bij alle proefpersonen daalden de bloeddruk, hartslag en het stressniveau bij het bekijken van de knuffelbare dieren. Bewegende beelden deden het overigens beter dan foto’s; vooral die waarin een interactie met mensen was te zien.

Kopje thee

In de theewereld weten ze het allang, maar ook de wetenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat thee ontspannend werkt. Zo zou het drinken van thee het niveau van het stresshormoon cortisol verlagen. Ook zijn er aanwijzingen dat de warmte van de drank een rustgevende werking heeft op het lichaam, net als een warme kruik. Wat ook meespeelt, is hoe je de thee drinkt. Maak je er een moment voor jezelf van, dan kan dat heel ontspannend werken doordat je je aandacht focust op het drinken van je thee.

Wandel je kalm met Pukka

Wandelen levert veel op als het gaat om stressreductie en welbevinden. Hoe dat precies zit, ontdek je tijdens een kalmtewandeling in samenwerking met Pukka Herbs, onder leiding van een wandelcoach. Na afloop is er een theeceremonie met Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding. Zij vertelt welke kruiden kunnen helpen om meer kalmte te vinden. Wandel je mee op 14 mei op de Hilversumse hei? Meld je hier aan!

100% biologische kruidenthee

Het biologische theemerk Pukka Herbs heeft heel veel fijne kruidentheeën die je kunnen ondersteunen om te ontspannen, zoals: Three Chamomile, Relax, Herbal Collection, Chamomile, Vanilla & Manuka Honey en Day to Night Collection. Alle blends zijn gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Bekijk de hele collectie van Pukka.

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Kinderboekenschrijver Milouska Meulens: ‘Ik voelde me ande...

Mensen die boeken of verhalen lezen over personages die in eenzelfde situatie zitten als zijzelf, vo...
Lees verder
Branded content

Deze self-nudges maken het je makkelijk om gezond(er) te ete...

Kun je vaak de zoete verleiding niet weerstaan? Dan zijn ‘self-nudges’ voor jou misschien wel de...
Lees verder
Artikel

Beter slapen kun je leren

Als je de hele nacht ligt te kijken hoelang je al aan het woelen bent, dan is het tijd om te leren h...
Lees verder
Artikel

Beter slapen kun je leren

Als je de hele nacht ligt te kijken hoelang je al aan het woelen bent, dan is het tijd om te leren h...
Lees verder
Artikel

Beter slapen kun je leren

Als je de hele nacht ligt te kijken hoelang je al aan het woelen bent, dan is het tijd om te leren h...
Lees verder
Artikel

Zo blijf je pijn de baas: mediteren tegen pijn

Pijn is jammer genoeg niet altijd te verhelpen, maar je kunt er wel prettiger mee leren leven. Een m...
Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor jou en je kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...
Lees verder
Kort

5 dimensies van eenzaamheid

Vrijwel iedereen voelt zich weleens eenzaam. Maar eenzaamheid kan verschillende gedaantes aannemen. ...
Lees verder
Artikel

Dierbaar: waarom onze liefde voor huisdieren amper grenzen k...

Onze liefde voor huisdieren kent amper grenzen. We praten tegen Sammie en Minoes en ze slapen in ons...
Lees verder
Artikel

21 onmisbare pyschologieboeken

Wie zichzelf (en anderen) beter wil begrijpen, kan veel opsteken van een goed psychologieboek. Dit z...
Lees verder
221089