Moodfood: voed je brein blij(er)

 
Dit artikel wordt je aangeboden door WeledaDit artikel wordt je aangeboden door Weleda
 
  • 470 woorden
  • leestijd is 3 minuten
  • Foto: Getty Images
Zit je niet lekker in je vel? Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je je psyche positief kunt beïnvloeden met gezonde voeding. Maar hoe ziet een breinvriendelijk menu eruit?

Snacken, snaaien en snoepen: iedereen doet het weleens. Zolang je het onder controle hebt, is er niets aan de hand. Maar te veel zout, zoet of vet – en dat weten we allemaal – is niet goed voor je gezondheid en gewicht.

Bovendien kunnen ongezonde voedingsmiddelen ook je humeur beïnvloeden. Denk maar aan hoe je je soms voelt na het eten van een stuk chocolade of een koek.

Dat soort producten maakt heel even alert, maar daarna voel je je moe, prikkelbaar, trillerig of kun je minder helder denken. De boosdoeners zijn snelle koolhydraten; die veroorzaken grote pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel.

Mood swings

Voor een blij(er) gemoed is het beter om te kiezen voor langzaam opneembare koolhydraten. Deze vind je bijvoorbeeld in volkoren granen, goede vetten en groenten; producten die passen in een gezond voedingspatroon.

Doordat dit type koolhydraten geleidelijk energie afgeeft, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en daardoor ben je ook geneigd om minder te eten. En je krijgt voedingsstoffen binnen die je lichaam en geest hard nodig hebben.

Voeding en depressie

Hoewel de exacte oorzaak van een depressie nog niet is achterhaald, lijken verschillende factoren invloed te hebben, waaronder voeding. Dat blijkt ook uit het Europese MooDFOOD-project waarin de relatie tussen voeding en depressie werd onderzocht.

Voor het onderzoek werd een groep van 1.025 mensen onder begeleiding van psychologen een gezond voedingspatroon aangemeten. De controlegroep kreeg die begeleiding niet.

Alle deelnemers hadden depressieve symptomen: ze waren moe, hadden weinig zin om iets te ondernemen, sliepen weinig of juist heel veel, hadden nauwelijks honger of juist voortdurend trek. Ook konden ze zich slecht concentreren.

De groep die minimaal acht begeleide sessies kreeg, knapte het meest op. Deze deelnemers voelden zich energieker, kregen meer focus en levenslust, konden beter slapen en voelden zich vrolijker.

Hun kans op een depressie daalde hierdoor met 22 procent. Een andere belangrijke conclusie uit het vijfjarige onderzoek is dat een gezond voedingspatroon symptomen van depressie kan verminderen.

Vis, groenten en fruit

Het voedingspatroon van de deelnemers was vooral gebaseerd op het Mediterrane dieet en bevatte veel vis, groente, fruit, peulvruchten en noten.

Ook de Hersenstichting noemt dit een ‘hersenvriendelijk menu’, omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en omega 3-vetzuren. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in je hersenen. Krijg je er te weinig van binnen, kan dat leiden tot cognitieve problemen.

En wat eet je huid vandaag?

Niet alleen je brein heeft de juiste voeding nodig om goed te functioneren, ook je huid wil gezond gevoed worden. Het is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf.

Net als je brein is ook je huid het meest gebaat bij onbewerkte ingrediënten die de huid op een natuurlijke manier ondersteunen en versterken. En dat doen ingrediënten als synthetische geurstoffen, minerale oliën (paraffine), parabenen en sulfaten niet.

100% natuurlijke voeding voor je huid

Pure plantoliën hebben een hoog linolzuurgehalte en bevatten huideigen lipiden die je huid goed opneemt.

Deze vind je bijvoorbeeld in Skin Food van Weleda: 100% natuurlijke voeding voor je huid, met extracten van het driekleurig viooltje, biologische calendula en kamille voor een intensieve hydratatie van de droge tot zeer droge huid. Ontdek deze alleskunner en smeer je huid mooi.

Weleda staat al 100 jaar voor natuurlijke verzorging met een hoog biologisch aandeel en zonder synthetische ingrediënten. Met als motto: wat je op je huid smeert, moet je kunnen eten.

Dankzij de eigen (biodynamische) tuinen en fair trade teeltprojecten, zet het huidverzorgingsmerk zich actief in voor het behoud van biodiversiteit. Zo verbindt Weleda mens en natuur – want de natuur, dat zijn we zelf.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tips voor troosten: wat zeg je als iemand doodgaat?

Wat zeg je tegen die kennis wiens moeder is overleden, of tegen de zwaar zieke buurvrouw? Uit vrees ...
Lees verder
Branded content

Creatiever en relaxter: dit doen bomen voor je brein

Wandelen in de natuur werkt niet alleen stressverlagend, bomen zouden ook nog eens ontstekingsremmen...
Lees verder
Artikel

Het zit echt tussen je oren: het brein is ons belangrijkste ...

Waarom valt de een op blond en de ander op donker? En waarom worden sommige mensen opgewonden van le...
Lees verder
Artikel

Het zit echt tussen je oren: het brein is ons belangrijkste ...

Waarom valt de een op blond en de ander op donker? En waarom worden sommige mensen opgewonden van le...
Lees verder
Kort

Waarom de jaren écht sneller gaan als we ouder worden

Het is een bekend fenomeen: naarmate we ouder worden, lijkt de tijd sneller te gaan.
Lees verder
Artikel

Psychopaat of toch een narcist?

Zwelgen in zelfliefde, kwetsende grappen maken, manipuleren om je zin te krijgen. Het zijn de zwarte...
Lees verder
Interview

Cindy Meston: ‘Seks is voor vrouwen minder belonend’

Mannen willen altijd wel, vrouwen moeten eerst het huis op orde hebben voor ze zin krijgen in seks. ...
Lees verder
Artikel

Omgaan met problemen: zo kies je de beste copingstijl

Iedereen heeft zo zijn eigen automatische reactie op problemen. Psychologen noemen dat ‘copingstij...
Lees verder
Artikel

Hoe word je geduldiger?

Was ongeduldigheid altijd je favoriete slechte eigenschap? Onterecht. Ongeduldige mensen zijn ongezo...
Lees verder
Artikel

De 8 levensvaardigheden: de theorie van Erikson

De Deens-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson (1902-1994) zag onze psychische ontwikkeling als een le...
Lees verder
217473