Moodfood: voed je brein blij(er)

 
Dit artikel wordt je aangeboden door WeledaDit artikel wordt je aangeboden door Weleda
 
  • 470 woorden
  • leestijd is 3 minuten
  • Foto: Getty Images
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je je psyche positief kunt beïnvloeden met gezonde voeding. Maar hoe ziet een breinvriendelijk menu eruit?

Snacken, snaaien en snoepen: iedereen doet het weleens. Zolang je het onder controle hebt, is er niets aan de hand. Maar te veel zout, zoet of vet – en dat weten we allemaal – is niet goed voor je gezondheid en gewicht.

Bovendien kunnen ongezonde voedingsmiddelen ook je humeur beïnvloeden. Denk maar aan hoe je je soms voelt na het eten van een stuk chocolade of een koek.

Dat soort producten maakt heel even alert, maar daarna voel je je moe, prikkelbaar, trillerig of kun je minder helder denken. De boosdoeners zijn snelle koolhydraten; die veroorzaken grote pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel.

Mood swings

Voor een blij(er) gemoed is het beter om te kiezen voor langzaam opneembare koolhydraten. Deze vind je bijvoorbeeld in volkoren granen, goede vetten en groenten; producten die passen in een gezond voedingspatroon.

Doordat dit type koolhydraten geleidelijk energie afgeeft, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en daardoor ben je ook geneigd om minder te eten. En je krijgt voedingsstoffen binnen die je lichaam en geest hard nodig hebben.

Voeding en depressie

Hoewel de exacte oorzaak van een depressie nog niet is achterhaald, lijken verschillende factoren invloed te hebben, waaronder voeding. Dat blijkt ook uit het Europese MooDFOOD-project waarin de relatie tussen voeding en depressie werd onderzocht.

Voor het onderzoek werd een groep van 1.025 mensen onder begeleiding van psychologen een gezond voedingspatroon aangemeten. De controlegroep kreeg die begeleiding niet.

Alle deelnemers hadden depressieve symptomen: ze waren moe, hadden weinig zin om iets te ondernemen, sliepen weinig of juist heel veel, hadden nauwelijks honger of juist voortdurend trek. Ook konden ze zich slecht concentreren.

De groep die minimaal acht begeleide sessies kreeg, knapte het meest op. Deze deelnemers voelden zich energieker, kregen meer focus en levenslust, konden beter slapen en voelden zich vrolijker.

Hun kans op een depressie daalde hierdoor met 22 procent. Een andere belangrijke conclusie uit het vijfjarige onderzoek is dat een gezond voedingspatroon symptomen van depressie kan verminderen.

Vis, groenten en fruit

Het voedingspatroon van de deelnemers was vooral gebaseerd op het Mediterrane dieet en bevatte veel vis, groente, fruit, peulvruchten en noten.

Ook de Hersenstichting noemt dit een ‘hersenvriendelijk menu’, omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en omega 3-vetzuren. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in je hersenen. Krijg je er te weinig van binnen, kan dat leiden tot cognitieve problemen.

En wat eet je huid vandaag?

Niet alleen je brein heeft de juiste voeding nodig om goed te functioneren, ook je huid wil gezond gevoed worden. Het is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf.

Net als je brein is ook je huid het meest gebaat bij onbewerkte ingrediënten die de huid op een natuurlijke manier ondersteunen en versterken. En dat doen ingrediënten als synthetische geurstoffen, minerale oliën (paraffine), parabenen en sulfaten niet.

100% natuurlijke voeding voor je huid

Pure plantoliën hebben een hoog linolzuurgehalte en bevatten huideigen lipiden die je huid goed opneemt.

Deze vind je bijvoorbeeld in Skin Food van Weleda: 100% natuurlijke voeding voor je huid, met extracten van het driekleurig viooltje, biologische calendula en kamille voor een intensieve hydratatie van de droge tot zeer droge huid. Ontdek deze alleskunner en smeer je huid mooi.

Weleda staat al 100 jaar voor natuurlijke verzorging met een hoog biologisch aandeel en zonder synthetische ingrediënten. Met als motto: wat je op je huid smeert, moet je kunnen eten.

Dankzij de eigen (biodynamische) tuinen en fair trade teeltprojecten, zet het huidverzorgingsmerk zich actief in voor het behoud van biodiversiteit. Zo verbindt Weleda mens en natuur – want de natuur, dat zijn we zelf.

Lees ook deze artikelen

Tijd voor liefde
Kort

Tijd voor liefde

3,2% van de tijd ervaren we gevoelens van liefde – niet vaak dus, terwijl ze wél ons humeur een flinke boost geven, zo blijkt u...
Waarom échte aandacht zo belangrijk is voor je kind
Branded content

Waarom échte aandacht zo belangrijk is voor je kind

‘Kijk mam, dit heb ik gemaakt op school.’ Je werpt een blik op het knutselwerk van je kind, zegt dat je het prachtig vindt, en...
Kan ik haar die e-bike weigeren?
Advies

Kan ik haar die e-bike weigeren?

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je je psyche positief kunt beïnvloeden met gezonde voeding. Maar hoe ziet een brein...
Moodfood: voed je brein blij(er)
Branded content

Moodfood: voed je brein blij(er)

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je je psyche positief kunt beïnvloeden met gezonde voeding. Maar hoe ziet een brein...
Oproep: deel je geheim
Artikel

Oproep: deel je geheim

Je hebt al jaren een heimelijke liefde die je maar niet kunt loslaten en je partner weet van niets. Of je hebt schulden die je aan...
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
Altijd in de werkstand
Advies

Altijd in de werkstand

Ik vind mijn werk ontzettend leuk, maar in mijn vrije tijd kan ik het erg moeilijk loslaten. Ik denk er vaak aan en als er nog iet...
Helende tonen
Kort

Helende tonen

Wie na een operatie getrakteerd wordt op korte muzieksessies, herstelt sneller. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundi...
Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie
Artikel

Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie

Somberheid, angsten, psychoses: meestal wijzen we het brein aan als boosdoener. Maar recent onderzoek laat zien dat de oorzaak van...
ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’
Artikel

ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’

Raar en gemankeerd, zo voelde journalist Hanneke Mijnster (43) zich jarenlang. Het leven ging haar niet heel slecht af, maar het w...
217473