Niet lang nadat ik de liefde had gevonden in de vorm van een verrassend grote, zachte Deen, pakten de spreekwoordelijke donkere wolken zich samen. Ik werd ziek.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Ik was vaak in het ziekenhuis, had duizend afspraken met allerlei dokters, en mijn humeur én uiterlijk gingen gillend achteruit. Gelukkig liet meneer Sørensen zich niet afschrikken. Het was echte liefde tussen ons. En liefde overwint alles, toch?

‘Zo simpel ligt het natuurlijk niet,’ zegt relatietherapeut Karin Wagenaar. ‘De uitdrukking “Liefde is een werkwoord” klopt eigenlijk beter. Om een relatie goed te houden, moet je je best doen. En nog meer bij tegenslag – of dat nu ziekte, werkloosheid of rouw is.’

Dat houdt in elk geval in: open en eerlijk naar elkaar blijven. Wagenaar: ‘Het helpt als je kwetsbaar durft te zijn. Als je kunt zeggen dat je bang bent, of verdriet hebt zodat de ander dat gevoel kan delen: “Ik vind het ook eng, maar ik ben hier.” En dat je ook allebei kunt aangeven waaraan je behoefte hebt.’

Met terugwerkende kracht begrijp ik dat het voor ons allebei belangrijk was dat mijn Deen af en toe naar zijn vrienden in Kopenhagen ging, ook al vond ik dat destijds niet echt leuk. Maar hij deed wat hij nodig had. En ik wist: dinsdag is hij er weer, want dan moet ik naar het ziekenhuis.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

‘Jezelf wegcijferen werkt nooit,’ beaamt Wagenaar. ‘Vroeg of laat ontstaat er dan wrevel. Juist het gevoel dat je je eigen leven bepaalt, is heel belangrijk in een relatie. Als je je helemaal overlevert aan de narigheid van de ander leidt dat tot impliciete verwijten en uiteindelijk tot verwijdering.

Soms kun je er even niet zijn omdat het te veel wordt. Dan voel je je tekortschieten, maar de kracht van de liefde is dat een heldere boodschap over je eigen behoefte de ander zacht en begripvol maakt. Het versterkt de band, en dat geeft vertrouwen.’

Ondertussen blijft het natuurlijk wel belangrijk dat je elkaar echt blijft zien. Daarvoor moet je betrokken zijn bij wat de ander bezighoudt. Je hoeft dingen niet op te lossen.

Alleen al door te luisteren, door toegankelijk en responsief te zijn, geef je de ander het gevoel er niet alleen voor te staan. En juist door ook je gebreken te tonen (‘Nu kan ik het even niet’), zie je elkaar.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Gelukkig heb ik genoeg gebreken om de komende vijftig jaar door te komen, bedenk ik opgelucht. Ongeduldig, impulsief, chagrijnig. Hopelijk kunnen we daar dan samen om lachen, want naast de zwaarte is volgens Wagenaar ook lichtheid en speelsheid heel belangrijk in een relatie. ‘Je moet af en toe kunnen relativeren, zeker als je samen door een moeilijke periode gaat. Dan kan de liefde best een flinke bui hebben.’

Zelf aan de slag?

Onze online training Versterk je relatie helpt je (weer) dichter bij elkaar te komen.