Actueel

Het bonusseizoen breekt weer aan: deze dagen krijgen bestuurders, verkopers, hypothekers en accountants hun ‘prestatiebeloning’. Zonde van het geld! Psychologisch onderzoek laat minstens drie redenen zien waarom bonussen niet werken.

1Bonussen verminderen de bevlogenheid Beloningen ondermijnen de intrinsieke motivatie. Stel dat iemand zich uit pure bevlogenheid al jaren inzet om de armoede in de wereld te bestrijden voor een schamel loon. Als die inzet opeens wordt beloond met een topsalaris, kan dat de betrokkenheid om zeep helpen. Dit is te verklaren door een verschijnsel dat overrechtvaardiging heet, over-justification. Worden mensen goed betaald of anderszins goed beloond voor hun werk, dan leiden ze daaruit onbewust af dat hun intrinsieke drijfveren zwak zijn: ‘Als ik het voor het geld doe, doe ik het blijkbaar niet omdat ik het leuk vind.’ Het gevolg daarvan is dat ze werken met minder inzet en minder plezier.

Dit effect treedt overigens alleen op als mensen vooraf weten dat ze worden beloond. Een onverwachte beloning achteraf is juist goed voor de motivatie; het werkt als een extra oppepper. Maar een beloning die wordt verwacht – zoals bij bonussen bijna altijd het geval is – is in feite geen beloning meer.

Managers hebben de indruk dat

Log in om verder te lezen.