Vrouwen met een oudere of jongere partner: opgepast. Hoe groter het leeftijdsverschil, des te groter is de kans dat u vroegtijdig onder de groene zoden verdwijnt. Dat laat onderzoek door Sven Drehfahl van het Max Planck Instituut zien.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Drehfahl bestudeerde gegevens van bijna twee miljoen getrouwde mensen van 50 jaar en ouder. Hij stelde vast dat vrouwen het oudst worden als ze een partner van hun eigen leeftijd hebben. Is hun man ­ouder óf jonger, dan leven ze gemiddeld korter. Vooral een jongere man is riskant.

Een verrassende uitkomst, omdat voorheen werd gedacht dat het voor beide seksen voordeliger is een jongere partner te hebben; bijvoorbeeld omdat er dan op latere leeftijd beter voor je wordt gezorgd, of omdat mensen met een jongere partner van zichzelf al actiever en gezonder zijn.

Bij mannen gaat dat inderdaad op: hoe jonger hun vrouw, hoe langer ze zelf leven. Als hun vrouw ouder is, leven ze juist minder lang. Maar voor vrouwen werkt een jongere partner dus duidelijk níét zo goed.

Drefahl vermoedt dat dat te maken heeft met het feit dat het sociaal minder geaccepteerd is om een jongere man te hebben; dat leidt tot heel wat stress.

Demography, mei 2010