In de ban van…

Een uitzinnig publiek bejubelt Mick Jagger, puberkamers boordevol posters van Leonardo DiCaprio, fans die er alles voor overhebben om Graceland te bezoeken. Idolen maken heel wat los. Waarom eigenlijk?

‘Idolen voorzien in diepmenselijke behoeften. Het zijn rolmodellen voor mensen die steunpunten nodig hebben in hun zoektocht naar een eigen identiteit’, schrijft historicus Willem Frijhoff in Heiligen, idolen, iconen. Idolen hebben dan ook vaak een aansprekende en vernieuwde levenshouding, mentaliteit en uiterlijk. Zo bewees een onverzorgd ogende, langharige Mick Jagger de kracht van pure, dierlijke seksualiteit en veroverde daarmee de stijf opgevoede jeugd van de jaren zestig.

Het is geen toeval dat vooral jongeren idolen hebben. In de puberteit worstel je met vragen als: ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar sta ik eigenlijk voor?’ De ontwikkeling van een eigen identiteit gaat gepaard met veel emoties en verwarring, een van de redenen waarom de bewondering van pubers voor hun idolen soms hysterische vormen aanneemt. Langzaamaan krijgen pubers echter meer greep op hun emoties, en veranderen de aanbeden heiligen in inspiratoren.

Vaak zijn we ons niet bewust van de invloed van idolen. In een Canadees onderzoek kwamen fans er ruiterlijk voor uit dat ze hun idool buitengewoon aantrekkelijk vonden. Maar op het persoonlijke vlak had deze hen niet geïnspireerd, zo stelden ze. Hun antwoorden op specifieke vragen vertelden echter een heel ander verhaal. Bij de meerderheid van de ondervraagden bleek

Log in om verder te lezen.
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

We zijn het oneens over de opvoeding

Ik ben getrouwd met een Franse vrouw en we hebben samen een dochtertje (2). Regelmatig discussiëren...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Lees verder