Welk beeld doemt er bij u op bij het woord netwerken? Denkt u dan ook aan mensen als Neelie Kroes, die van de dubieuze vastgoedmagnaat Jan Dirk Paarlberg gratis kantoorruimte in een heus kasteel kreeg in ruil voor kruiwagendiensten bij zijn bouwplannen?

Het woord ‘netwerken’ heeft voor veel mensen de bijklank van golfbaandeals en Yab Yum-nachten. Iets groezeligs waaraan alleen sneaky types zich bezoedelen. Vreemd, want in de praktijk doen we er allemaal aan. Of wilt u beweren dat u nooit aan collega-ouders heeft gevraagd of uw kind een middag bij hen mocht spelen, zodat u naar die vergadering kon? Dat u geen advies heeft ingewonnen bij de computerfreak van hier­naast toen u een nieuwe laptop ging kopen? Of uw financieel beter onderlegde vriendin hebt laten kijken naar uw belastingaangifte?

Want ook bij dergelijke alledaagse dingen maakt u gebruik van uw netwerk. U spreekt iemand aan op diens specifieke kennis, en in ruil daarvoor mag die ander dan eens bij u aankloppen voor een wederdienst. Als de computerfreak op vakantie gaat, voert u zonder morren twee weken lang zijn poes, ook als het beest onmogelijke dieetvoorschriften heeft.

Natuurlijk kunt u op zulke momenten ook nee zeggen. Maar de kans

Log in om verder te lezen.