Weet je nog niet precies wat je dromen zijn? Zo krijg je je heimelijke verlangens naar boven.

Waar droom je van? Een gedachte-experiment

Waar droom je van? Een gedachte-experiment

Met deze vier gedachte-experimenten en oefeningen krijg je je heimelijke verlangens boven tafel – ...

Lees verder

Hoe kan het dat een droom bij de ene persoon een droom blijft, terwijl de ander erin slaagt zijn leven een nieuwe wending te geven? Die vraag hield de Amerikaanse psycholoog Christine Robitschek bezig tijdens het geven van survivalcursussen in de wildernis, waar ze te maken kreeg met doorzetters en opgevers. Uit literatuurstudie destilleerde ze deze 4 vaardigheden die essentieel zijn voor verandering en persoonlijke groei:

A. weten dat je klaar bent om te veranderen,
B. kunnen bedenken welke stappen je moet zetten,
C.
inzien dat je succesvoller zult zijn als je hulp vraagt,
D. in staat zijn om daadwerkelijk in actie te komen.

In het Personal Growth Initiative Lab van de Texas Tech University onderzocht Robitschek hoe mensen geholpen kunnen worden met het uitbouwen van deze skills. Deze kennis vormt de basis van de volgende oefeningen, waarmee je de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om te kunnen veranderen.

Vaardigheid A. De urgentie voelen om te veranderen

 

 

 

 

Volgens Robitschek is een voorwaarde om te groeien: voldoende bereidheid daartoe. Je moet voelen dat je bepaalde dingen in jezelf wilt veranderen, of sterker nog: dat het daarvoor de hoogste tijd is. Ook is het nodig dat je weet wát je aan jezelf wilt – of moet – veranderen. Pas dan ontstaat de urgentie die nodig is.
Hoe zit dat bij jou, is die noodzaak om te veranderen al groot genoeg? Met deze oefening kun je die stimuleren. Je gaat namelijk uitzoeken waar het wringt in je leven. Wees niet bescheiden.

In hoeverre ben je het eens met de stellingen?  En hoe zou je willen dat het was?

  • Aan het einde van de dag heb ik nog energie over
  • Ik kan mijn creativiteit en talent kwijt
  • Ik doe wat ik het allerleukste vind
  • Ik voel dat ik van betekenis ben en dat ik gewaardeerd word

Ben je erg verwijderd van je verlangens? Dat is niet erg, want het is goed om echt te voelen wat je veranderen wilt.

Vaardigheid B. Stappen bedenken die je gaat zetten

 

 

Het is essentieel dat je een concreet plan kunt maken en jezelf haalbare doelen stelt, aldus Robitschek. Daarbinnen formuleer je stappen die tot de door jou gewenste verandering leiden. Dat doe je bijvoorbeeld door je doel, zoals ze dat in het bedrijfsleven noemen, SMART te formuleren: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Schrijf een doel op (‘Ik wil me laten omscholen tot banketbakker’) en maak het concreet door middel van de volgende vragen:

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?
TEST
Doe de test »

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?

Is je doel specifiek? Om tot een eenduidige formulering te komen, laat je er de vijf w’s op los:

Wat wil ik bereiken?
Wie is erbij betrokken?
Waar gaat het gebeuren?
Wanneer gebeurt het?
Waarom wil ik het bereiken?

Bijvoorbeeld: ‘Over een jaar (wanneer) heb ik mijn eerste patisseriecursus (wat) afgerond bij het Bakery Institute (wie en waar) teneinde me te kunnen inschrijven voor de vervolgcursus (waarom).’

Is mijn doel meetbaar? Onder welke voorwaarden of in welke vorm is het bereikt?
Bijvoorbeeld: ‘Als ik mijn cursussen met goed gevolg heb afgerond.’

Is mijn doel acceptabel? Is het aanvaardbaar voor mijn omgeving?
Bijvoorbeeld: ‘Mijn vriend steunt mij en mijn ouders willen een extra dag op de kinderen passen.’

Is mijn doel realistisch?
Bijvoorbeeld: ‘Ja, want ik kan de cursus betalen, ik voldoe aan de toegangseisen en ik heb er tijd voor.’

Is mijn doel tijdsgebonden?
Bijvoorbeeld: ‘In mei 2018 wil ik de eerste cursus hebben afgerond en heb ik me ingeschreven voor de vervolgcursus.’

Vaardigheid C. Hulpbronnen kunnen inschakelen

We onderschatten vaak hoe graag anderen ons willen helpen. Uit angst om afgewezen te worden of zwak over te komen, regelen we het liefst alles zelf. Maar volgens Robitschek vergroot het vragen van hulp de kans op succes. Je kunt immers niet alle kennis en capaciteiten uit jezelf halen. Een hulpbron kan een persoon zijn, maar bijvoorbeeld ook een site of een boek.

Wie of wat kan je helpen om je doel te bereiken? Bedenk vijf hulpbronnen. Een financieel adviseur? Iemand met wie je kunt samenwerken op je vakgebied? Een websitebouwer? Een zelfhulpboek? Bedenk ook op welke manier die je kan helpen. En als het personen zijn: bel of mail ze dan meteen om een afspraak te maken.

Vaardigheid D. Jezelf  ‘aan’ kunnen zetten

Om je doel waar te maken, is het zaak dat je met je acties laat zien dat je bezig bent je plan daadwerkelijk uit te voeren. Intentional behavior, noemt Robitschek dit, of letterlijk vertaald: vooropgezet gedrag. Stel, je wilt een cursus gaan volgen en inschrijfformulieren aanvragen bij een opleidingsinstituut. Dat besluiten is een plan, maar dat ook echt doen is vooropgezet gedrag. Geen woorden, maar daden.

Bedenk welke vijf dingen je nu al kunt doen om ooit je droom te verwezenlijken. Wees expliciet, denk dicht bij huis en  kies voor acties waarvan je zeker weet dat je ze onderneemt. Bijvoorbeeld het volgen van een seminar, het inschrijven op een nieuwsbrief of het plegen van een telefoontje. Je bent nu dichter bij het verwezenlijken van je dromen dan je misschien ooit bent geweest. Zet door, herinner jezelf steeds aan bovenstaande acties en voor als het even tegenzit, is er dit laatste gedachte-experiment…

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

En dan nu: vasthouden aan je doel

Dit experiment motiveert en geeft nieuwe energie. Het is bedacht door hoogleraar psychologie Gabriele Oettingen, expert op het gebied van het waarmaken van doelen.

Stel je zo levendig mogelijk voor wat het realiseren van je droom je zal opleveren.

Wat verandert er ten goede in je leven? Zoom vooral in op de fijne gevoelens die daarbij horen. Hoe gedetailleerder en prettiger je slagingsfantasie, hoe sterker je gevoel erbij zal zijn. En dat maakt je motivatie ook sterker. Fijne uitkomsten zijn bijvoorbeeld: ‘Ik heb meer financiële zekerheid’, ‘Ik voel me ontspannen’, ‘Ik ben bezig met wat ik echt belangrijk vind’ of ‘Ik ben trots op wat ik heb bereikt’.

Wat verandert er voor jou ten goede?