Wat wilt u bereiken in uw leven? Hebt u een doel? Weet u waar u over vijf of tien jaar wilt staan?

Ik hoop het niet.

Jezelf doelen stellen vind ik namelijk helemaal niet zo slim. Stel dat het niet lukt? Je wilt in een huis aan zee wo­nen, of de baan van je baas, kin­deren krijgen, of beroemd worden, maar al doe je nog zo je best: de zaken lopen anders. Het resultaat is dat je teleurgesteld bent. En met het gevoel blijft zitten dat je je tijd hebt verprutst.

‘O, maar ik bereik mijn doel heus wel,’ denkt u misschien. Helaas: je doel bereiken maakt het alleen maar erger. De kans is namelijk groot dat de werkelijk­heid vies te­gen­valt. Een huis aan zee vraagt veel onderhoud, de baan van je baas zorgt voor stress, door je kinderen kom je nauwelijks aan een eigen leven toe, en als je beroemd bent al helemaal niet. Vaak was de droom mooier. En de teleurstelling is des te groter.

Wat u dan moet doen? Bepaal uw richting, niet uw doel. Bepaal welke waarden u in het leven écht belangrijk vindt, leef volgens deze waarden en zie maar

waar u uitkomt. U kunt dat doen met de kaartjes in dit nummer, die we als extraatje hebben bijgevoegd. Neem de tijd en zet eens op een rij welke van deze 44 waarden écht bij u horen. Ple­zier? Schoon­heid? In­ti­miteit? Authenticiteit? Discipli­ne? Of toch an­dere? En ga vervolgens eens na of u eigenlijk wel volgens deze waarden leeft. Als u ‘avontuur’ zo be­lang­rijk vindt, zit er dan ook genoeg avontuur in uw be­staan?

Wie zijn leven om zijn belangrijke waarden bouwt, creëert samenhang en richting. Wat het doel is, weet u niet. Maar daar gaat het ook niet om. En dat is ook het spannende. Het gaat om het pad, en waar dat toe leidt is ongetwijfeld roughly right, zoals de Engelsen zeggen. En je kunt beter roughly right zijn dan precisely wrong.

ruud hollander, hoofdredacteur