Sessie 8

8. Het hele gezin hoogsensitief?

Als meerdere gezinsleden hoogsensitief zijn, is dat aan de ene kant makkelijk. Je begrijpt elkaar immers een stuk beter. Maar hoe zorg je ervoor dat niet iedereen constant overprikkeld is?

Herken je hoogsensitieve kenmerken bij jezelf of andere gezinsleden? Dat is niet zo gek. Binnen een gezin zijn er vaak meer mensen met hoogsensitieve eigenschappen. Dat maakt het makkelijker om elkaar te begrijpen, maar soms moeilijker om de rust te bewaren. Is de een net weer ontladen, is de ander overprikkeld. Hoe ga je daarmee om? Esther beantwoordt deze vraag in de volgende video.

Tips voor een hooggevoelig gezin

  • Zorg dat je van elkaar weet welke prikkels zorgen voor overprikkeling. Zo wordt het makkelijker om elkaar te begrijpen.
  • Maak een visuele ondersteuning waarop je makkelijk kunt aangeven dat je overprikkeld begint te raken. Dat maakt het makkelijker om rekening met elkaar te houden.

Wil jij weten of je zelf misschien ook hooggevoelig bent? Doe hier de test. Of bekijk eens de online training ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ . Deze training is speciaal ontwikkeld voor hoogsensitivieve volwassenen die hun grenzen beter willen bewaken en hun talenten tot bloei willen brengen.

Uiteindelijk gaat het om de balans

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die soms in de weg zit en soms heel handig is. Maar het is goed om te beseffen dat je kind meer is dan alleen hoogsensitief. Het kan daarnaast bijvoorbeeld ook nieuwsgierig, onhandig, enthousiast, verlegen of grappig zijn. Uiteindelijk maken al die verschillende eigenschappen samen je kind tot wie hij of zij is. En de kunst is om met dat gegeven uit te zoeken wat bij je kind past. Een hoogsensitief kind dat ook nieuwsgierig is, zal een balans moeten vinden waarbij er genoeg nieuwe input is, maar het niet continu wordt overprikkeld. Esther vertelt hier meer over in de video.

De tips op een rijtje

  • Blijf samen zoeken naar een goede balans waarbij je kind niet overprikkeld raakt, maar zich ook niet steeds verveeld.
  • Rust betekent niet per se nietsdoen. Je kunt ook samen iets gaan doen wat rust in de tent brengt. Kijk ook eens in de verdiepende sessie over ‘mindful met je kind’.
  • Help je kind om zichzelf te leren kennen en te ontdekken waar het behoefte aan heeft. Door hierin te motiveren en ondersteunen, leert je kind wat het best in zijn of haar leven past.
Als je terugkijkt: wat heeft jou het meeste inzicht gegeven tijdens deze training?

 

61837