Sessie 2

2. Hoe werkt een hoogsensitief brein?

Prikkende labels in een shirt, harde geluiden op straat en de sfeer in huis: in deze sessie staat HSP-expert Esther stil bij de prikkelgevoeligheid van hoogsensitieve kinderen. Ook legt ze uit hoe deze prikkels worden verwerkt in de hersenen en geeft ze antwoord op de vraag waarom hoogsensitieve kinderen soms zo traag reageren.

In deze video vertelt Esther waar je een hoogsensitief kind aan herkent en voor welke prikkels hoogsensitieve kinderen het meest gevoelig zijn.

Om te onthouden

  • Hoogsensitiviteit betekent niet alleen dat je extra gevoelig bent voor prikkels, het betekent ook dat je prikkels intenser verwerkt dan anderen.
  • Overprikkeling kan veroorzaakt worden door fysieke, emotionele en sociale prikkels en door nieuwe situaties.
Waardoor raakt jouw kind vooral overprikkeld? Onder welke soort vallen deze prikkels?

Intense prikkelverwerking

In deze video legt Esther uit hoe hoogsensitieve kinderen prikkels verwerken.

Kort samengevat

  • Hoogsensitieve kinderen maken gebruik van het stop & check-systeem. Dat wil zeggen dat ze even stilstaan bij alle binnenkomende informatie om die verwerken. Dat maakt ook dat ze soms traag reageren.
  • Hoogsensitieve kinderen zijn vaak bezig met het vinden van de optimale optie. Daarbij kijken ze meestal naar het belang van de anderen: wat is het beste voor de groep? Ze zetten hun eigen belang daarbij makkelijk opzij.
  • Hoogsensitieve kinderen hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en eerlijkheid.
In deze sessie heb je gehoord wat er gebeurt in het brein van een hoogsensitief kind. In sessie 3 vertelt Esther tot welk gedrag dit kan leiden.
61477