Voor een succesvolle relatie is het belangrijk dat partners tegelijkertijd positieve gevoelens, zoals blijdschap of liefde, ervaren. Dat blijkt uit een langlopend Amerikaans onderzoek van verschillende universiteiten.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Stellen moesten leuke, vervelende en neutrale gesprekken met elkaar voeren. Tijdens die gesprekken werden hun lichamelijke reacties en hun gevoelens van tevredenheid met de relatie vastgelegd.

Hieruit bleek dat hoe vaker partners tegelijk fijne gevoelens ervaarden, hoe tevredener ze waren met hun relatie. Casey Brown van het Positive Emotions and Psychology Laboratory van de universiteit van North Carolina is een van de onderzoekers.

Waarom is het zo belangrijk om tegelijkertijd blijdschap of enthousiasme te ervaren?

Brown: ‘Dan ontstaat er “biologische synchroniciteit” bij partners. Dat betekent dat de fysiologische reacties die gepaard gaan met emoties, zoals verandering in hartslag of ademhaling, gelijk gaan lopen.

Uit een van onze experimenten bleek dat hoe vaker dit bij partners gebeurt, hoe gelukkiger de relatie – ook nog na een jaar of vijf.

Dat komt overeen met de positiviteits-resonantie theorie van de bekende sociaal psycholoog Barbara Fredrickson, waarin ze stelt dat biologische synchroniciteit essentieel is om goede relaties op te bouwen.’

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Geldt dat ook voor relaties met vrienden of familie?

‘Ja, gedeelde positieve emoties zijn belangrijk voor alle sociale relaties, ook voor bijvoorbeeld ouder-kind relaties en vriendschappen.

Daarbij blijkt het ook nog eens heel gezond: hoe vaker mensen tijdens de eerste lockdown in de Verenigde Staten positieve emoties met anderen deelden, hoe veerkrachtiger en mentaal gezonder ze waren.’

En wat als je tegelijk negatieve emoties ervaart?

‘Dat heeft een negatief effect op de tevredenheid, maar het zegt veel minder over hoe de relatie ervoor staat. Behalve bij gesprekken over leuke onderwerpen: als beide partners daarin vaak tegelijkertijd negativiteit ervaren, is dat een slecht teken voor de relatie.

Omgekeerd hebben de meest gelukkige stellen zelfs tijdens lastige gesprekken ruimte om samen ook iets positiefs te voelen, zoals empathie.’

Moeten we nu dus proberen zo veel mogelijk positieve gevoelens met elkaar te beleven?

‘Ik zou niet aanraden daar actief naar op zoek te gaan. Uit ander onderzoek blijkt dat het averechts kan werken als je positieve gevoelens (zoals geluk) probeert af te dwingen. Het levert namelijk stress of frustratie op als dat niet lukt.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Wat je wél kunt doen, is de kans vergroten dat positiviteit ontstaat, bijvoorbeeld door tijd vrij te maken om iets te doen of over iets te praten wat jullie allebei leuk vinden, in plaats van het samen alleen over de dagelijkse beslommeringen te hebben.’

Shared emotions in shared lives. Moments of co-experienced affect, more than individually-experienced affect, linked to relationship satisfaction, Emotion, nog te verschijnen / Physiological linkage during shared positive and shared negative emotion, Journal of Personality and Social Psychology, online september 2020.