Elf collega’s op het verkeerde pad

Met haar boek over drie generaties sterke vrouwen in Anna, Hanna en Johanna brak Marianne Fredriksson in Nederland door. Nu laat ze haar dochter Ann mee profiteren van haar succes. Ann is psycholoog en samen schreven zij het boekje De elf samenzweerders over groepsprocessen op het werk. In dit boek zijn het niet alleen moeder en dochter die elkaar de hand reiken, maar ook de literatuur en de psychologie.

Het boek is zowel een kleine novelle over een groep collega’s als een psychologische analyse van de groepsprocessen die in het team spelen. Beide delen zouden op zichzelf niet bijzonder zijn, maar samen vormen ze een sterk geheel. Moeder en dochter bestuderen de fictieve Afdeling Vijf niet als een verzameling losse individuen, maar als een groep. Vaak wordt falen en succes in een team toegeschreven aan kenmerken van individuen, terwijl men vergeet dat het geheel meer is dan de som der delen.

Afdeling Vijf wordt bevolkt door elf stuk voor stuk aardige werknemers die samen een hel creëren. De groep brandt twee afdelingshoofden af en kotst enkele collega’s uit. Een van de redenen is dat de groep zich bedreigd voelt door de opkomst van nieuwe technieken en het gebrek aan effectieve leiding. Men zoekt veiligheid bij elkaar door het idealiseren van de groep en het gezamenlijke verleden. De idylle kan echter niet voorkomen dat er fouten worden gemaakt op de afdeling. Als de boze buitenwereld daarop reageert, voelt men zich zo bedreigd dat uit eigen kring een zondebok word geofferd. De lieve vrede levert wel de nodige schuldgevoelens op. Uiteindelijk is de groep zo uit het lood dat leidinggevenden

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vloekende vrouw stoot af

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Artikel

Rollenspel

Lees verder
Artikel

Koesteren en kleppen

Lees verder
Interview

Kristin Neff: ‘Vrouwen zijn aardiger voor anderen dan voor zichzelf’

Lees verder
Artikel

Vrouwen hebben niet zomaar seks

Lees verder
Artikel

De vrouw in het zakenleven

Lees verder
Test

Hoe mannelijk of vrouwelijk is je persoonlijkheid?

Lees verder