Sessie 1

1. Voordat je begint

In deze basistraining leer je wat de typische kenmerken van narcisme zijn en waar het vandaan komt. Ook krijg je veel praktische tips waardoor je beter met iemand met narcisme kunt omgaan. We raden je aan om met deze sessie te beginnen. Daarna kun je de andere sessies in willekeurige volgorde bekijken.

Wat krijg je?

De training ‘Bescherm jezelf tegen narcisme’ bestaat uit 8 sessies en 5 verdiepingsartikelen die extra informatie bieden. Lees alles wat je aanspreekt en haal eruit wat je kunt gebruiken.

Voor wie?

Deze basistraining is interessant voor iedereen die een partner, vriend, collega of familielid heeft met narcisme.

  • In welk onderwerp ben je geïnteresseerd? En naar welke tips of adviezen op het gebied van narcisme ben je op zoek?

Tips van een expert

In elke sessie krijg je een video te zien waarin narcisme-expert Martin Appelo aan het woord is. Martin is GZ-psycholoog en gedragstherapeut. Hij werkt als docent en trainer en heeft een eigen praktijk. Ook schreef hij boeken, zoals Een spiegel voor narcisten.  Martin voldoet volgens eigen zeggen aan de typische kenmerken van een narcist. Hij is dus niet alleen expert, maar ook ervaringsdeskundige.

Martin was eerder te zien in de online masterclass ‘Bescherm jezelf tegen narcisme’ van Psychologie Magazine. Hierin gaf hij uitleg over narcisme en beantwoordde hij veelgestelde vragen. De video’s die je in deze training ziet, komen uit deze masterclass.

Waar hebben we het over?

Ben je benieuwd waar de term ‘narcisme’ vandaan komt en wat het precies is? Bekijk de video waarin Martin dat uitlegt aan redacteur Dagmar van der Neut.

Om te onthouden

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn mensen die:

  • zichzelf enorm belangrijk vinden;
  • veel aandacht, bewondering en waardering nodig hebben van de ander;
  • vooral bezig zijn met zichzelf en geen rekening houden met de ander.

Sneltest narcisme

Er zijn allerlei uitgebreide vragenlijsten die meten of iemand narcistische kenmerken heeft. Toch is er een veel snellere manier om erachter te komen of iemand narcistisch is. In de video vertelt Martin hoe.

 

Wat neem je mee?

  • De snelste manier om erachter te komen of iemand narcistisch is, is door het diegene te vragen.
  • Narcisten schamen zich meestal niet voor hun narcisme: ze zijn er juist trots op.

In de volgende sessies van deze basistraining gaan we dieper in op de kenmerken van narcisme.

39597