Eenvoudig leven: wat heb je écht nodig (en wat niet)?

 
Dit artikel wordt je aangeboden door ZARQADit artikel wordt je aangeboden door ZARQA
 
In een wereld gevuld met opties en prikkels is het vrij makkelijk om overspoeld te raken. Alles is mogelijk, alles ligt binnen handbereik, alles vraagt om aandacht. Hoe maak je de juiste keuzes, hoe ontdek je wat jij echt nodig hebt? Een gids voor eenvoudiger leven.

Minder spullen, minder to do’s, minder sociale verplichtingen, minder keuzes, minder stress… Dat klinkt heerlijk, toch? Simpeler leven is iets wat veel mensen graag willen, maar wat nog niet altijd even makkelijk is.

Volgens opruimgoeroe Marie Kondo maakt opruimen gelukkig. Maar maakt het je leven ook eenvoudiger? Niet per se. Versimpelen betekent niet alleen de bezem door je leven halen. Versimpelen is ook bewust nadenken over de vraag waar de dingen in je leven voor staan. Waar de mensen in je leven voor staan. Waar de afspraken in je agenda voor staan. Kortom, waar jíj voor staat.

Je kunt dus radicaal dingen uit je leven schrappen in de hoop dat dat het eenvoudiger maakt, maar dat werkt alleen als je weet wat er voor jou echt toe doet. Uit allerlei onderzoek blijkt dat het hebben van een sterk besef van wat belangrijk is, leidt tot groter geluk, een betere gezondheid, een fijnere relatie en tot meer zakelijk succes.

Hoe maak je elke dag opnieuw bewust de keuzes die je leven versimpelen en meer geluk opleveren? Drie tips.

1. Bepaal eerst je prioriteiten

Wat vind jij, diep vanbinnen, belangrijk? Het begint met jezelf deze vraag te stellen. Hoe wil je dat jouw relaties eruitzien, waar word je echt blij van, wat betekent het om goed voor jezelf te zorgen? In de drukte van alledag kun je die richtingaanwijzers – en dus eigenlijk jezelf – weleens uit het oog verliezen. Sta hier dus bewust bij stil en zet op een rij wat je echt belangrijk vindt. Dan kun je jezelf vervolgens ontdoen van de dingen waar je geen waarde aan hecht.

Als je bijvoorbeeld keihard werkt en van de ene sociale verplichting naar de andere holt, steek je veel tijd in waarden als loyaliteit en waardering. Maar misschien vindt je de waarde humor wel veel belangrijker en wil je iets meer lucht in je leven.

Met dit besef kun je daar meer ruimte voor maken. Dat kan al in kleine dingen zitten, bijvoorbeeld door vaker de humor van situaties in te zien of grappige uitjes te bedenken met je partner. Bovendien kun je nadenken over andere, minder arbeidsintensieve manieren om invulling te geven aan de waarden loyaliteit en waardering.

2. Minder is meer

Stel jezelf de vraag bij alles wat je wilt kopen: ‘Heb ik het echt nodig?’. Kan je die extra wijnglazen voor dat feestje misschien van de buren lenen? Ligt dat boek niet ook bij de bibliotheek? En heb je toch die nieuwe trui gekocht, kan er dan ook een oude weg?

Af en toe een grote schoonmaak kan heel bevrijdend zijn, maar ook lastig. Het advies? Wees niet te mild voor twijfelgevallen. Zoals Zamarra Oomes-Kok in haar boek Opgeruimd! schrijft: ‘Als het langer dan 60 seconden duurt om te beslissen of je iets wilt houden, heb je het waarschijnlijk niet nodig.’

Ook op gebied van huidverzorging is minder vaak meer. Kies voor producten die geen ingrediënten bevatten die je huid onnodig belasten en alleen stoffen waarvan de werking bewezen is. Zo minimaliseer je het risico op huidirritatie en help je ook de planeet. De basis van de huidverzorgingsproducten van ZARQA bestaat bijvoorbeeld uit zout, mineralen en sporenelementen uit de Dode Zee. Less is more.

3. Wees zuinig op je tijd

Niemand kan álles doen wat hij of zij wil. Voel je dus niet schuldig of gefrustreerd als je iets laat liggen of ergens nee tegen zegt. Schrijf op gezette tijden ‘niks’ in je agenda, en voel in het moment waar je behoefte écht ligt.

Een andere tip, van de Amerikaanse lifecoach Martha Beck: maak naast to-do-lijstjes ook eens een not-to-do-lijst. Daarop zet je allerlei ingesleten gewoontes die onnodig veel tijd in beslag nemen of energie opslurpen. Afspreken met bekenden waar je eigenlijk geen zin in hebt? Je halve avond scrollen door je Instagram-feed? Zet het op je lijst. En doe het niet. Want, wees eerlijk: wat heb je nu écht nodig?

Bronnen: o.a. Opgeruimd!, Zamarra Oomes-Kok / Emotionele Flexibiliteit, Susan David / The Way to Integrity, Martha Beck.

ZARQA: alleen wat je huid echt nodig heeft

Huidverzorgingsmerk ZARQA, dat in dit artikel werd genoemd, is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. In de producten van ZARQA zitten geen ingrediënten die de huid onnodig belasten en alleen stoffen waarvan de werking bewezen is, waaronder zout, mineralen en sporenelementen uit de Dode Zee. Niets meer, niets minder.

Dermatologen kwamen na jarenlang onderzoek tot de conclusie dat deze Dode Zeemineralen en sporenelementen een heilzaam effect hebben op de gevoelige huid. Ze hydrateren de (hoofd)huid en brengen haar in balans. Dagelijks worden we blootgesteld aan milieuvervuiling, zon, parfum en irriterende stoffen. Het is dan ook niet zo gek dat ook de meest normale huidtypen steeds vaker uit balans raken. En dat een op de drie mensen zelfs een huidallergie ontwikkelt.

Alle huidverzorgingsproducten van ZARQA, voor zowel je lichaam, gezicht als haar, bevatten 0% parfum, zijn hypoallergeen en veganistisch. Kies je voor ZARQA, dan kies je voor een goed gehydrateerde, stralende en gezonde huid, nu en in de toekomst.

 

Lees ook deze artikelen

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
‘We bieden een luisterend oor, dat is vaak al genoeg’
Branded content

‘We bieden een luisterend oor, dat is vaak al genoeg’

Gaat het even niet zo lekker? Dan kun je als jongvolwassene bellen of chatten met de Alles Oké? Supportlijn. Geen onderwerp is te...
Altijd in de werkstand
Advies

Altijd in de werkstand

Ik vind mijn werk ontzettend leuk, maar in mijn vrije tijd kan ik het erg moeilijk loslaten. Ik denk er vaak aan en als er nog iet...
Altijd in de werkstand
Advies

Altijd in de werkstand

Ik vind mijn werk ontzettend leuk, maar in mijn vrije tijd kan ik het erg moeilijk loslaten. Ik denk er vaak aan en als er nog iet...
Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie
Artikel

Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie

Somberheid, angsten, psychoses: meestal wijzen we het brein aan als boosdoener. Maar recent onderzoek laat zien dat de oorzaak van...
Tijd voor liefde
Kort

Tijd voor liefde

3,2% van de tijd ervaren we gevoelens van liefde – niet vaak dus, terwijl ze wél ons humeur een flinke boost geven, zo blijkt u...
Helende tonen
Kort

Helende tonen

Wie na een operatie getrakteerd wordt op korte muzieksessies, herstelt sneller. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundi...
Zit er angst achter zijn boosheid?
Advies

Zit er angst achter zijn boosheid?

In een wereld gevuld met opties en prikkels is het vrij makkelijk om overspoeld te raken. Alles is mogelijk, alles ligt binnen han...
ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’
Artikel

ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’

Raar en gemankeerd, zo voelde journalist Hanneke Mijnster (43) zich jarenlang. Het leven ging haar niet heel slecht af, maar het w...
Oproep: deel je geheim
Artikel

Oproep: deel je geheim

Je hebt al jaren een heimelijke liefde die je maar niet kunt loslaten en je partner weet van niets. Of je hebt schulden die je aan...
203203