Vind rust met

Mindfulness

Bewezen effectief

Leer omgaan met stress en te genieten van het moment. Haal meer uit je leven met de effectieve online training Mindfulness. De training is gebaseerd op het werk van de Belgische psychiater Edel Maex en is onlangs geheel vernieuwd in samenwerking met psycholoog en mindfulnesstrainer Rinske Gotink.

 • Wat leer je?

  In deze training leer je...

  • omgaan met stress en sombere gevoelens
  • aandacht te hebben voor het nu
  • de basis van mediteren
 • Wat krijg je?

  Deze training duurt ongeveer acht weken. Hierin krijg je...

  • diverse mindfulness-oefeningen
  • een meditatie-app voor op je telefoon
  • wetenschappelijke achtergrondinformatie en inspirerende overwegingen

Over deze training

 • Wat is mindfulness?

  Letterlijk vertaald betekent mindfulness ‘opmerkzaamheid’. Als je mindful leeft, houdt dat in…

  • Dat je in staat bent om te beschrijven wat je waarneemt en opmerkt.
  • Dat je met aandacht en bewustzijn aanwezig kunt zijn in het hier-en-nu, kunt stilstaan bij wat je doet zonder af te dwalen en zonder gedachteloos te handelen.
  • Dat je kunt opmerken wat er om je heen en in je lichaam gebeurt, aandacht kunt geven aan je omgeving en aan je eigen lichamelijke gewaarwordingen.
  • Dat je probeert anderen te accepteren zoals ze zijn, zonder te oordelen.
  • Dat je probeert jezelf te accepteren zoals je bent, zonder te oordelen.

  … aldus onderzoekers van de Universiteit van Kentucky.

 • Is mindfulness wel bewezen?

  De originele mindfulnesstraining is in 1979 bij wijze van experiment opgezet door Jon Kabat-Zinn, als microbioloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van Massachusetts. Hij wilde iets doen voor uitbehandelde patiënten, die te horen kregen dat er niets anders opzat dan te leren leven met hun klachten. Kabat-Zinn, die zelf mediteerde, had het vermoeden dat aandachtsgerichte meditatie hen zou kunnen helpen om meer grip te krijgen op hun pijn, hun verdriet daarover, en hun zorgen voor de toekomst.

  En het werkte. De resultaten waren verrassend: de fysieke klachten van de patiënten namen af en ook geestelijk voelden ze zich een stuk beter. Het programma werd vervolgens standaard ingevoerd in het ziekenhuis.

  Omdat mindfulness zijn wortels vindt in eeuwen­oude boeddhistische meditatietechnieken, was er in het begin nog veel discussie of zo’n ‘zweefcursus’ überhaupt wel thuishoort in de wetenschappelijke psychologie. Maar inmiddels is er wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt. Ook bij mensen zonder klachten verbetert mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.

 • Hoe gaat zo'n training in zijn werk?

  Schrijf je nu in voor de effectieve training Mindfulness en je krijgt direct toegang tot ons exclusieve online trainingsplatform. Je kunt de training overal volgen: op je mobiel, je tablet of pc. Het is een veilige omgeving waarin je zelf in de beslotenheid van je eigen huis (of juist lekker onderweg in de trein) kunt werken aan je zelfontwikkeling wanneer het jou uitkomt.

  Via het besloten trainingsplatform ontvang je filmpjes, schrijf- en doe-opdrachten waarmee je direct aan de slag kunt. Door de opdrachten te maken, krijg je meer inzicht in jezelf, je gedrag en reacties. De filmpjes en teksten in de training begeleiden je in dit proces; er leest dus niemand met je mee.

  We hebben negen gevarieerde lessen ontwikkeld die je in je eigen tempo kunt volgen. Moet je halverwege de les weg of wil je iets langer over een antwoord nadenken? Dan kun je altijd tussentijds opslaan en later weer verder gaan. Je kunt je antwoorden en het verdiepingsmateriaal tot een jaar na afronden van de training terugvinden.

  Bij de online training Mindfulness hoort ook een speciale dagboek-app, waarin je je vorderingen kunt bijhouden. Handig voor onderweg.

 • Hoe is deze training tot stand gekomen?

  Voor de online trainingen werkt Psychologie Magazine altijd samen met de beste experts, therapeuten en wetenschappers. Bij de online training Mindfulness is dat mindfulnessdeskundige en psychiater Edel Maex.

  De training is onlangs geheel vernieuwd in samenwerking met psycholoog en mindfulnesstrainer Rinske Gotink, waarbij extra verdieping en oefening is opgenomen.

 • Hoe is de training opgebouwd?

  In deze intensieve training leer je een volkomen andere levenshouding aan: je bewust zijn van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen.

  Deze training bestaat uit negen lessen. In elke les krijg je basistechnieken aangereikt, waarmee je in de week die volgt kunt oefenen. Hoe het gaat met oefenen houd je bij in een handige dagboekapp.

  De training bestaat uit:

  • Negen gevarieerde lessen 
  • Een handige dagboekapp waarin je bijhoudt hoe het met je oefeningen gaat
  • Inspirerende en verhelderende filmpjes
  • Diverse geleide (ontspannings)oefeningen
  • Diverse doe-opdrachten die je meer zelfinzicht geven
  • Tests waarmee je je vorderingen bijhoudt
  • Inspirerende achtergrondverhalen van de schrijvers van Psychologie Magazine

 • Hoeveel tijd kost de training?

  De lessen zijn zo ingedeeld dat je de training in acht weken kunt afronden. Maar: je kunt ook meer tijd nemen als je dat nodig hebt. Het is handig om een vaste dag in de week te prikken waarop je de les volgt. Reken op een uur per les.

  Intensieve oefening is een belangrijk uitgangspunt bij mindfulness: om een nieuwe houding aan te leren, zijn tijd en training nodig. Daarom is er steeds een week oefentijd tussen de lessen ingebouwd. Neem daarom elke dag minimaal een half uur tot een uur de tijd om te oefenen.

 • Welk resultaat kan ik verwachten?

  Door te oefenen met mindfulness, oefen je met een nieuwe levenshouding. Een open, milde, vriendelijke manier van omgaan met alle ervaringen in het leven. De mooie én de moeilijke. Wellicht ontwikkel je een nieuwe kijk op gepieker, pijn en stress. Of creëer je meer rust en ruimte.

  Uit verschillend onderzoek blijkt dat een training in mindfulness positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen, en dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden. Ook bij mensen zonder klachten verbetert mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.

  Ontdek wat deze aandachtige manier van leven voor jou kan betekenen.

de expert

Maak kennis met Edel Maex
Edel Maex
De training mindfulness is gemaakt door de redactie van Psychologie Magazine en deels gebaseerd op het werk van de Belgische psychiater Edel Maex.

Wat cursisten zeggen

Ik weet niet waar jij allemaal aan denkt als je je tanden poetst, maar ik vond het aardig bizar te ontdekken hoeveel dingen er door mijn hoofd heen schieten!
Francine
Eindelijk eens een geleide ontspanning waarvan het tempo kalm genoeg is... en wat een prettige stem... voelde me fris en rustig, als na een heerlijke douche
Stella

Kies jouw inschrijving

Wat past het beste bij je?
Meest gekozen

Dit vind je misschien ook interessant

Training

Rust in je hoofd

Leer je het kritische stemmetje in je hoofd het zwijgen op voor meer rust!

Lees verder
Training

Stress de baas

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Training

Hoogsensitiviteit als kracht

Maak van je kwetsbaarheid je kracht en kom als hoogsensitief persoon tot bloei.

Lees verder
bewezen effectief
bewezen effectief
een leven lang profijt
een leven lang profijt
laatste inzichten uit de wetenschap
laatste inzichten uit de wetenschap