Sessie 7

7. Wat is de beste behandeling?

In deze sessie ontdek je hoe verschillende soorten therapie mensen met borderline en hun naasten kunnen helpen om negatieve patronen te doorbreken en beter om te gaan met heftige emoties en gedrag.

In de video geeft borderline-expert Erwin van Meekeren uitleg over therapie en beantwoordt hij de vraag of borderline helemaal te genezen is.

Om te onthouden:

  • Met de juiste therapie kun je vaardigheden aanleren waarmee je beter leert omgaan eigen emoties en gedrag. Daarnaast kan therapie zich richten op het verbeteren van de relatie met anderen of het doorbreken van negatieve patronen die in de kindertijd zijn ontstaan.
  • Voorbeelden van succesvolle therapieën die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met borderline zijn: Dialectische Gedragstherapie (DGT)Mentalization Based Treatment (MBT) en Schematherapie (SFT). Meer uitleg over deze therapieën vind je bij de Stichting Borderline.
  • Na het volgen van de juiste, intensieve (psycho)therapie voldoen de meeste mensen niet meer aan de officiële criteria voor een borderline-stoornis. Wel blijven de meesten kwetsbaar – bij een tegenslag of een moeilijke periode in hun leven kunnen ze opnieuw last krijgen van bepaalde klachten.
  • Het is belangrijk dat partners, ouders, vrienden en familieleden worden betrokken bij de behandeling van borderline. Ook zij hebben advies en steun nodig. Dit kan door eens mee te gaan naar een therapiesessie of door een speciaal programma voor naasten te volgen.

Voor naasten: hoe maak je therapie bespreekbaar?

Als je partner, je kind of een vriend of vriendin borderline heeft, en je wil hem of haar motiveren hiervoor in behandeling te gaan, is het goed om dit op een subtiele manier aan te pakken. In de video legt Erwin uit waarom.

Tot slot: waar vind je de juiste hulp?

De meeste grote GGZ-instellingen in Nederland bieden programma’s aan voor mensen met een borderline-stoornis. Ook zijn er vaak speciale programma’s of bijeenkomsten voor naasten. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van Parnassia (omgeving Den Haag), GGNet (landelijk), GGz Centraal (Midden-Nederland), De Viersprong (Amsterdam, Rotterdam & Zuid-Nederland), GGZ-NHN (Noord-Holland) of Altrecht (omgeving Utrecht) of vraag meer informatie aan je huisarts. Kijk ook (nog) eens op de websites van:

52357