Sessie 1

1. Voordat je begint

In deze basistraining ga je aan de slag met uitleg en tips die het leven met borderline makkelijker kunnen maken. We raden je aan om met deze sessie te beginnen. Hierin ontdek je hoe je zoveel mogelijk uit deze training haalt.

Voor wie?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor mensen die een borderlinestoornis hebben of kenmerken hiervan bij zichzelf herkennen. Maar hij is ook bedoeld voor partners, vrienden, familieleden of ouders van een kind met borderline. We noemen hen in deze training naasten.

Deze training bestaat uit 9 korte sessies en 4 verdiepingsartikelen met extra informatie en persoonlijke verhalen. Lees alles wat je aanspreekt en haal eruit wat je kunt gebruiken.

Sessie 7 van deze basistraining is speciaal ontwikkeld voor naasten en bevat uitleg en een aantal praktische adviezen. Daarnaast bevatten sommige sessies ook nog aparte video voor naasten, bijvoorbeeld in sessie 8 over grenzen, en in sessie 7 over therapie.

Maak kennis met de expert

In elke sessie krijg je één of meerdere video’s te zien waarin borderline-expert Erwin van Meekeren uitleg geeft. Erwin is psychiater en psychotherapeut en verbonden aan het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen.

Hij schreef meerdere boeken over borderline en behandelt al meer dan 25 jaar mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis en hun naasten. Hij vindt het belangrijk om in zijn werk ook stil te staan bij de talenten van mensen met borderline.

Erwin gaf eerder een online Masterclass ‘Leven met borderline’. De video’s die je in deze training ziet, komen uit deze masterclass.

Hoe haal je het meeste uit deze training?

3 tips die je helpen om deze basistraining tot een succes te maken:

  1. Neem de tijd: je hoeft deze training niet in één keer af te maken. Begin rustig en aarzel niet om pauze te nemen als de informatie die je leest confronterend voor je is. Je kunt op een later moment altijd weer verder.
  2. Stel jezelf een doel: bedenk van te voren wat je verwachtingen zijn en wat je uit deze training wil halen. Dat kan een antwoord op een vraag zijn, een inzicht of juist een praktisch advies. Je kunt ook een lijstje maken met de vragen die je hebt.
  3. Leg de lat niet te hoog: in deze training krijg je een aantal adviezen en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt. Bedenk dat oefenen tijd en geduld kost: het duurt vaak even voordat je effect merkt. Ook kunnen er oefeningen tussen zitten die niet bij je passen. Probeer niet ontmoedigd te raken als iets niet lukt, maar trots op jezelf te zijn dat je het hebt geprobeerd.

Therapie bij borderline

Deze training is er om je met informatie en tips te inspireren, motiveren en op weg te helpen. Maar deze training is geen vervanging van therapie. Borderline is een complexe persoonlijkheidsstoornis. Daarom raden we je aan om – naast het volgen van deze basistraining– altijd professionele hulp in te schakelen. In sessie 7 lees je meer informatie over de verschillende soorten therapie bij borderline. Wil je alvast meer weten of ben je op zoek naar een behandeling bij jou in de buurt? Bekijk dan de volgende links:

  • Een overzicht van de verschillende behandelvormen bij borderline vind je bij de Stichting Borderline.
  • Zorgkaart Nederland biedt een overzicht van therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling bij borderline.
  • Bij de Vereniging voor Schematherapie vind je een overzicht van schematherapeuten. Schematherapie is een succesvolle behandeling bij borderline.
Direct hulp nodig?
Heb je direct hulp of advies nodig? Twijfel dan niet en neem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie of 113online.
52235