Sessie 1

1. Voordat je begint

In deze basistraining leer je wat autisme is en hoe je de beperkingen en de talenten van mensen met autisme herkent. Ook krijg je veel praktische tips om beter met autisme om te gaan.

De training ‘Omgaan met autisme’ bestaat uit 8 sessies en 5 verdiepingsartikelen die extra informatie bieden. We raden je aan om met deze sessie te beginnen. Daarna kun je de andere sessies in willekeurige volgorde bekijken.

Voor wie?

Deze basistraining is interessant voor iedereen die een partner, vriend, collega, kind of een ander familielid heeft met autisme. Lees alles wat je aanspreekt en haal uit de basistraining wat je kunt gebruiken.

  • In welk onderwerp ben jij geïnteresseerd? Of naar welke tips of advies op het gebied van autisme ben jij op zoek?

Tips van een expert

In elke sessie krijg je een video te zien waarin autisme-expert Annelies Spek vragen beantwoordt. Annelies is klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. Ze vindt het in haar werk belangrijk om ook stil te staan bij de positieve eigenschappen van mensen met autisme.

Annelies: ‘Autisme hebben klinkt voor veel mensen alleen maar als een probleem, maar het kan ook allerlei voordelen hebben. Zo vind ik dat mensen met autisme vaak een goed gevoel voor humor hebben. En: ze zullen je nooit manipuleren. Mensen met autisme zijn heel zuiver, daar geniet ik erg van.’

Annelies gaf eerder een online Masterclass ‘Omgaan met autisme’. Hierin gaf ze uitleg over autisme en beantwoordde ze veelgestelde vragen. De video’s die je in deze training ziet, komen uit deze masterclass.

Waar hebben we het over?

In deze eerste sessie willen we kort stilstaan bij wat autisme precies is. Bij mensen met deze stoornis werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op de manier waarop iemand met autisme denkt, zich voelt en zich gedraagt. Autisme is iets waarmee je geboren wordt: het komt dus niet door de opvoeding. Mensen met autisme hebben een aantal belangrijke kenmerken met elkaar gemeen. Die kenmerken worden zo ingedeeld:

  1. Sociale bijzonderheden
  2. Fixaties en verandering
  3. Zintuiglijke bijzonderheden

In de volgende sessies van deze basistraining gaan we dieper op deze kenmerken in. Ben je nu al benieuwd hoe het zit met de ‘autistische trekjes’ van jezelf of iemand in je omgeving? Doe dan deze test.

We wensen je veel succes met deze basistraining!

 

37839