Sessie 7

7. Hoe help je een kind met ADHD?

Kinderen met ADHD hebben sneller en vaker een kleine beloning nodig. En een drukke verjaardag verloopt beter als ze weten wat hen te wachten staat. In deze sessie krijg je praktische tips die je helpen bij de opvoeding van een kind met ADHD.

De volgende zeven tips kunnen helpen bij de opvoeding van een kind met ADHD. Lees ze rustig door en kies er één uit waar je de komende tijd mee aan de slag gaat.

  • 1. Benader je kind positief

Geef vaker een complimentje als iets goed gaat, want daarmee verminderen de symptomen van ADHD. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek, waarbij ouders en leerkrachten door het gebruik van een placebo medicijn positieve verwachtingen van het gedrag van een kind kregen. 20 tot 30 procent van deze kinderen liet zelf ook positiever gedrag zien.

  • 2. Beloon snel

Het effect van een beloning is in de hersenen van mensen met ADHD sneller uitdooft dan bij mensen zonder ADHD. Kinderen hebben daardoor sneller en vaker een compliment of een kleine beloning nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van punten of fiches, die kunnen worden omgeruild voor een computerspelletje spelen, of even naar buiten om een rondje te rennen.

  • 3. Zeg wat wél mag

Het is belangrijk dat je niet alleen zegt wat níét mag, maar ook benoemt wat je kind wel zou kunnen doen, aldus psycholoog en onderzoekster Laura Batstra. ‘Als je aan de lopende band “nee” en “stop” en “hou op” zegt, weet je kind niet wat hij wél mag doen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld zeggen: “Als je wilt springen, ga dan naar buiten.”‘

Maak het leven van je kind voorspelbaar en overzichtelijk – en zorg dat je meteen reageert op gedrag dat je niet accepteert

  • 4. Maak het overzichtelijk

Kinderen met ADHD doen het beter als de dingen voorspelbaar zijn, zeg Laura Batstra. Een grote gebeurtenis, zoals Sinterklaas of een verjaardag, loopt al snel in de soep doordat ze het niet kunnen overzien. Vooraf vertellen hoe de dag eruit gaat zien en wat er van het kind verwacht wordt, kan enorm helpen. Bijvoorbeeld: “Straks komt iedereen binnen, dan krijg je cadeautjes, daarna mag jij de taart snijden en iedereen een stuk geven.”

  • 5. Straf snel – maar niet te streng

Bij straffen is het belangrijk om snel de consequentie te laten volgen op het ongewenste gedrag, zegt Laura Batstra. ‘Tegen je kind zeggen dat het volgend weekend niet mee mag naar de speeltuin omdat het nu iets heeft gedaan, werkt dus niet.’ Ook is het belangrijk om niet al te grote straffen te kiezen. ‘Bij kinderen met heftig gedrag wachten we vaak te lang met reageren. Totdat we zo boos zijn dat we ontploffen en een veel te grote straf geven.’

  • 6. Plan in blokjes

Mensen met ADHD hebben vaak weinig tijdsbesef. Een kind kan daardoor bijvoorbeeld niet goed overzien wat het ’s ochtends moet doen om om halfnegen op school te zijn. Het kan helpen om de tijd dan in blokjes op te delen: Om 7 uur douchen, 7.15 uur aankleden, 7.30 uur ontbijten, 7.50 uur tandenpoetsen, 7.55 uur jas aan, 8.00 uur fietsen naar school. Een zandloper of horloge met stopwatch kan helpen om de tijd in de gaten te houden.

  • 7. Zorg goed voor jezelf

Ouders vergeten weleens dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen om goed voor hun kinderen te kunnen zorgen, zegt Batstra. ‘En ouders van temperamentvolle kinderen hebben dat nog eens extra nodig, omdat hun kind veel van hen vraagt. Let er dus op dat je af en toe een rustmoment krijgt. Er zijn altijd wel momentjes te organiseren. Ook kun je leren om bepaalde momenten waarop er even niets gebeurt bewuster als rust te ervaren, bijvoorbeeld als je naar je werk fietst.’

Bronnen o.a.: J. Buitelaar en A. Paternotte, Dit is ADHD, Terra-Lannoo, 2012

Dit artikel verscheen eerder in Psychologie Magazine.

Auteurs: Janneke Gieles, Anne Pek 

 

Hoe houd je kind een lange schooldag beter vol?

Voor kinderen met ADHD kunnen lange schooldagen, dus urenlang opletten en studeren, een flinke uitdaging zijn. In de video geven Sandra en Rutger tips waarmee je kind het beter volhoudt op school.

Om te onthouden

In de video geven Sandra en Rutger de volgende tips:

  • Overleg met je kind en de leraar op welke plek in de klas hij of zij zich het beste kan concentreren.
  • Slikt je kind medicijnen? Zorg er dan voor dat de duur van de werking van de medicatie past bij de lengte van de schooldag.
45257