Sessie 2

2. Dit betekent het om ADHD te hebben

ADHD-expert Sandra Kooij vertelt over de belangrijkste kenmerken van ADHD en over het ontstaan. En wist je dat 80 procent van de mensen met ADHD ook last heeft van een slaaptekort?

In de video legt Sandra uit hoe je ADHD bij jezelf of een ander herkent. Ook staan ze stil bij de impact van ADHD op het dagelijkse leven.

 

Om te onthouden

Je herkent ADHD aan deze kenmerken:

  1. Moeite met je aandacht erbij houden: je bent bijvoorbeeld erg chaotisch, je vergeet je spullen of raakt ze constant kwijt, je komt vaak te laat op afspraken en je hebt moeite met concentreren.
  2. Impulsiviteit: je doet of zegt bijvoorbeeld dingen voordat je er (goed) over hebt nagedacht. Je kunt ook impulsief geld uitgeven of impulsief (grote) beslissingen maken, zoals op reis gaan of een huis kopen.
  3. Hyperactiviteit: je kunt moeilijk stilzitten, je beweegt veel of praat veel. Veel mensen met ADHD proberen dit in te houden, waardoor ze vaak last krijgen van gespannen spieren, hoofdpijn, nekpijn of rugpijn.

Mensen met ADHD hebben vaak ook last van andere klachten, zoals slaapproblemen, angst- en stemmingsklachten en verslaving. Daarnaast hebben vrouwen met ADHD vergeleken met andere vrouwen meer last van stemmingsklachten tijdens hun menstruatie, na de bevalling en na de overgang.

Hoe zit het bij jou?

ADHD uit zich bij iedereen op een andere manier. De één heeft vooral moeite met zijn aandacht erbij houden, terwijl de ander vooral last heeft van impulsief of hyperactief gedag. Wat herken jij? De volgende oefening helpt je om een aantal zaken op een rijtje te zetten:

Stap 1: Maak een lijstje

Maak een lijstje met alle ADHD-kenmerken die je bij jezelf of de ander herkent. Bijvoorbeeld: ik raak vaak spullen kwijt, ik kan mijn aandacht er niet bij houden, of: ik flap er altijd dingen uit. Vind je het lastig om zo’n lijstje te maken? Vraag dan aan anderen wat hen opvalt aan jou.
Stap 2: waar heb je last van?

Dat je voldoet aan de kenmerken van ADHD, betekent natuurlijk niet dat je hier automatisch last van hebt in je dagelijkse leven. Bekijk daarom nog eens je lijstje. Welk ADHD-kenmerk zit jou (het meeste) in de weg? Op welke manier? Bijvoorbeeld: ‘Ik heb het meeste last van mijn gebrek aan overzicht, omdat ik hierdoor belangrijke afspraken vergeet.’ Door op een rijtje te zetten waar je last van hebt, wordt het vaak duidelijk(er) waar je graag aan zou willen werken. Ook weet je zo beter welke sessies in de ze training jou verder kunnen helpen.

  • Heb je problemen met plannen en organiseren? Sessie 4 geeft tips waarmee je overzicht creëert.
  • Heb je moeite met in slaap vallen? Sessie 4 geeft tips waarmee je je slaapritme kunt verbeteren.
  • Heb je last van stemmingsklachten of een negatief zelfbeeld? Sessie 5 geeft tips voor meer zelfvertrouwen.
  • Ervaar je problemen in je relatie? Sessie 6 geeft tips voor meer begrip en een betere balans.

 

Waar komt het vandaan?

In de video legt Sandra uit hoe ADHD ontstaat. Ook geeft ze antwoord op de vraag of er een test bestaat waarmee je ADHD kunt vaststellen. Rutger vertelt hoe hij erachter kwam dat hij ADHD heeft.

 

Wat neem je mee?

Sandra vertelde in deze video een aantal dingen over het ontstaan en het diagnosticeren van ADHD. Belangrijk om te onthouden is:

  • ADHD is erfelijk: het zit meestal in je familie. Dit betekent dat als jij het hebt, de kans groot is dat één van je ouders of een broer of zus het ook heeft.
  • ADHD begint altijd in de kindertijd en je blijft het houden als je volwassen bent. Wel kan het zo zijn dat je als volwassene van sommige kenmerken minder of geen last meer hebt.
  • De meeste mensen herkennen bij zichzelf wel in één of meerdere kenmerken van ADHD. Maar de diagnose ADHD wordt pas gesteld als deze kenmerken voor problemen of last zorgen in het dagelijkse leven.
45247