Woorden kijken

brein & emoties Leest u eens het volgende woord: SCHAAR. En vervolgens het woord: SCHOORSTEEN. Wat u nu gedaan heeft, is twee verschillende hersengebieden activeren. Uit onderzoek van psycholoog Hein van Schie is namelijk gebleken dat we bij het verwerken van taal, twee gebieden in onze visuele hersenen gebruiken, afhankelijk van het soort woord dat […]

brein & emoties

Leest u eens het volgende woord: SCHAAR. En vervolgens het woord: SCHOORSTEEN.

Wat u nu gedaan heeft, is twee verschillende hersengebieden activeren. Uit onderzoek van psycholoog Hein van Schie is namelijk gebleken dat we bij het verwerken van taal, twee gebieden in onze visuele hersenen gebruiken, afhankelijk van het soort woord dat we zien of horen. Bij woorden die refereren aan objecten waar we zelf iets mee doen, zoals ‘schaar’, licht op hersenscans het bovenste deel van de visuele hersenschors op. Bij woorden waar we normaal gesproken niks mee doen, zoals een schoorsteen, is er activiteit in het onderste deel van de visuele hersenschors te zien. Het onderste deel van de visuele schors helpt bij het herkennen van objecten en het bovenste deel bij het uitvoeren van een handeling met een object.

Lange tijd werd aangenomen dat de hersenen bij het begrijpen van taal de visuele schors niet gebruiken. Taal zou worden verwerkt via één hersengebied dat ons abstracte denken regelt. Door het onderzoek van Van Schie moet deze veronderstelling worden aangepast: taal leunt niet alleen op denken, maar ook op ons visuele vermogen.

Visual semantics, proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, maart 2003

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Babytaal op z’n aaps

Tegen baby's en peuters praten we anders dan tegen volwassenen: we maken de boodschap simpeler en he...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Luisteren en vragen stellen

Lees verder
Artikel

De tragiek van het wolfskind

Lees verder
Artikel

Hoe is het als je kind schizofreen blijkt te zijn?

Lees verder
Artikel

Rechtvaardig afwijzen

Lees verder
Artikel

De liefde voor het getal

Lees verder
Artikel

rouwverwerking ‘Een voelen dat de adem inhoudt…’

Lees verder