Werken met je zintuigen

Elke maand bezoekt Psychologie Magazine een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De vraag 'Wat heb ik eraan?' staat centraal. Deze maand: een cursus wijn proeven.

Het is een groot misverstand dat wijn beter wordt als je hem bewaart. ‘Wijn is om te drinken’, roept onze docent op de eerste avond van de cursus ‘La Dégustation’, een initiatief van wijnhandel A.C. van Dongen in Utrecht. ‘Zo’n 90 procent van alle wijn is gemaakt om één à twee jaar na de oogst te consumeren.’

Bezorgd steek ik mijn vinger op: ‘Ik heb witte Bourgognes in de kelder liggen, uit 1998, wat moet ik daarmee?’

‘Opdrinken’, zegt de docent onverbiddelijk. ‘En gauw.’

‘Breng maar mee’, roept een medecursist enthousiast. ‘Wij helpen wel.’

In een zaaltje achter de slijterij komen we eens in de veertien dagen bij elkaar. De eerste avond kijken we aanvankelijk nog wat onwennig naar de zes genummerde glazen die voor ieder van ons op tafel staan, en naar de geblindeerde flessen wijn, waaruit straks geschonken zal worden. Maar nauwelijks twee uur later voeren we het hoogste woord. Overmoedig geworden door de talloze proefslokjes, bespreken we met rode wangen de kwaliteit van de geschonken wijnen. ‘Ik heb die Côte du Rhone toch echt aangezien voor een Côte du Ventoux’, zegt mijn buurman teleurgesteld. ‘Ik proef trouwens weinig verschil. Goh, wat is

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Liefde gaat door de neus

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Sinaasappel sells

Lees verder
Artikel

experimenten Strand-

Lees verder
Artikel

Zelfbeheersing gevraagd

Lees verder
Artikel

Synesthesie

Lees verder
Artikel

Eten met je zintuigen

Lees verder
Artikel

Zien, horen en ruiken

Lees verder