Misschien wordt het tijd voor een krijtstreepje?

Yoga-hoofdredacteur Heleen Peverelli wil indruk maken zonder te flirten

‘Weet je waarom er miljoenen zaadcellen nodig zijn om één eicel te bevruchten? Omdat mannen niet naar de weg willen vragen.’ Sociologe Iteke Weeda zorgt voor de vrolijke noot op dit eendaags seminar Grrrlpower. ‘Maar ik had laatst een man in de zaal, en die zei: “Nee, het komt hierdoor: als je een afspraak hebt met een vrouw, staat ze nooit op de afgesproken plek.”’

Er wordt veel gelachen vandaag. Het seminar is een aaneenschakeling van grappige anekdotes, wetenschappelijke weetjes over man-vrouwverschillen, spirituele citaten en stukjes film, met als rode draad (die je soms weleens moet zoeken): Hoe krijg je als vrouwelijke manager meer impact in een mannenwereld.

Want wij vrouwen piekeren heel wat af op het werk. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk noemt het ‘ego-getob’. Ben ik wel goed genoeg, hoor ik er wel bij, ga ik niet door de mand vallen? Allemaal gedachten waar mannen geen last van schijnen te hebben. De vrouwelijke variant van het Peter principle, volgens welke mensen altijd net één stapje hoger geplaatst zijn dan ze aankunnen, is het Petra-principe: juist een stapje onder je kunnen functioneren, omdat je dan tenminste zeker bent dat je het aankunt.

Ook een typisch vrouwending: rol-incongruentie. Vrouwen in

hoge posities moeten altijd schipperen. We willen aardig worden gevonden, maar ook competent. We willen onszelf promoten, maar niet onbescheiden lijken. En vaak gaat dat niet samen.

Daar herken ik veel in. Niet dat ik als hoofdredacteur van het kwartaalblad Yoga nou zo’n topfunctie heb – kijk, daar ga ik al, stel je voor dat u als lezer denkt dat ik mezelf heel wat vind. Maar als ik iemand moet corrigeren, dan kleed ik het vaak zo ontiegelijk aardig in, dat diegene soms niet eens in de gaten heeft dat hij iets fout heeft gedaan. Sterker nog, ik hoor mezelf iets vaker dan nodig ‘sorry’ zeggen voor andermans fouten. God verhoede inderdaad dat ze me niet aardig meer vinden.

Anderzijds moeten we van Weeda en Vonk wel onze charmes inzetten. En daar hoort aardig gevonden worden toch wel bij, peins ik. Veel tijd om daarover na te denken is er niet, want daar komt alweer het volgende weetje langs. ‘Wie van jullie zet weleens haar vrouwelijke charme in om iets gedaan te krijgen?’ Veel vingers gaan de lucht in, waaronder een enthousiaste van mijzelf. En dan komt Roos Vonk met de verpletterende mededeling: vrouwelijke charme werkt maar tot je 45ste!

Het is goed dat ik het bijtijds weet, dan heb ik nog zeven-en-een-half jaar om eraan te werken niet charmant, grappig of lief over te komen, maar serieus, overtuigend en met overwicht. Ik kijk eens om me heen. Veel hoge hakken, krijtstreepjes, powersuits. Ik ben geloof ik de enige met All Stars. Misschien moet ik eens beginnen met mijn outfit. En ophouden met mijn tijdschrift nonchalant ‘blaadje’ te noemen, wat ik altijd doe tot groot afgrijzen van de artdirector. Want naar buiten toe moeten vrouwen meer zekerheid uitstralen, maakt Vonk duidelijk met een voorbeeld van een Xerox-topvrouw die bij haar aantreden zei zich ‘zowel onzeker als verheugd te voelen’. Het aandeel kelderde direct met vijftien procent.

Dan komt er een vraag uit de zaal, van een vrouw die dit ‘kleinemeisjesgedoe’ een beetje zat is. We zijn hier toch allemaal topvrouwen, dit stadium zijn we nu toch wel voorbij? Ik ben geneigd haar gelijk te geven. Op bovenstaande voorbeelden na, word ik in mijn werk eigenlijk nauwelijks gehinderd door ego-getob of onzekerheid. In ons bedrijf, waar ook veel vrouwen aan de top staan, is het eigenlijk geen issue meer.

Tot ik een paar weken later salarisverhoging wil vragen en er op de fiets naar mijn werk – heel even, echt alleen maar in een flits – door mijn hoofd schiet: of zal ik het niet doen, want anders verwachten ze misschien ook meer van me? De verdienste van deze dag is dat ik het opmerkte. En verder trok ik me er niets van aan, en heb ik het gevraagd. Met inzet van al mijn – al dan niet vrouwelijke – charme. En, te uwer informatie, ik heb het gekregen ook.

Wie? Heleen Peverelli

Wat? Seminar Grrrlpower

Waar? www.denkproducties.nl. Het eerstvolgende seminar vindt plaats in november.

Door: Iteke Weeda en Roos Vonk

(Roos Vonk doet in november niet mee).

Prijs: € 895,- (inclusief lunch)

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Moet ik na zoveel jaar nog in therapie voor mijn jeugdtrauma...

Yoga-hoofdredacteur Heleen Peverelli wil indruk maken zonder te flirten
Lees verder
Artikel

Misschien wordt het tijd voor een krijtstreepje?

Yoga-hoofdredacteur Heleen Peverelli wil indruk maken zonder te flirten
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Artikel

Even opladen – 4 tips

Alle indrukken verwerken, je lijf en je hoofd tot rust brengen, je even terugtrekken en opnieuw opla...
Lees verder
Artikel

Even opladen – 4 tips

Alle indrukken verwerken, je lijf en je hoofd tot rust brengen, je even terugtrekken en opnieuw opla...
Lees verder
Artikel

6 tips om je hoogsensitieve kind te helpen

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller vermoeid. Wat je kunt doen om een hoog...
Lees verder
Artikel

Leven met hoogsensitiviteit #nofilter

Flauwekul en aanstellerij. Of in het beste geval: een modeterm. Dat is wat vaak gezegd wordt over ho...
Lees verder
Video

Tygo Gernandt over de heftige momenten in ‘Tygo in de ...

In deze documentairereeks van de Evangelische Omroep duikt Tygo een maand lang in de complexe wereld...
Bekijk video
Advies

We hebben een groot verschil in libido

Mijn man en ik zijn al vijf jaar samen, we passen goed bij elkaar en werken aan een toekomst. Het pr...
Lees verder
Interview

Sanny Verhoeven-Ruis over de boeken die haar hebben geraakt

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven-Ruis kiest de boeken uit haar kast die haar het meest hebb...
Lees verder
Artikel

Plezier: je bent ervoor gemaakt

Genot is goed voor ons. Als de natuur niet had gewild dat we seks hebben of snoepen, had ze er wel v...
Lees verder