Ja professor, goed professor

Een hoogleraar vraagt u om uw vrienden over te halen tot deelname aan een onderzoek waarin de proefpersonen zullen worden afgezonderd en ze niets kunnen zien of horen. Hij zegt erbij dat het een vreselijk experiment is, waarbij iedereen in paniek raakt en veel mensen gaan hallucineren. Maar dat moet u verzwijgen in de aanbeveling […]

Een hoogleraar vraagt u om uw vrienden over te halen tot deelname aan een onderzoek waarin de proefpersonen zullen worden afgezonderd en ze niets kunnen zien of horen. Hij zegt erbij dat het een vreselijk experiment is, waarbij iedereen in paniek raakt en veel mensen gaan hallucineren. Maar dat moet u verzwijgen in de aanbeveling die u aan uw vrienden mailt. Wat zou u doen?

‘Niet meewerken!’ Dat antwoordde het overgrote deel van de studenten aan wie dit scenario werd voorgelegd, in een onderzoek van psycholoog Philip Zimbardo en zijn Nederlandse collega Paul van Lange.

Maar studenten die écht in deze situatie werden geplaatst, reageerden heel anders – veel autoriteitsgevoeliger. Meer dan driekwart (!) schreef toch een aanbeveling voor het onderzoek. Behalve ronduit weigeren mee te werken, konden de studenten ook aan de bel trekken bij de ethische commissie. Ze hoefden alleen op een formulier aan te vinken dat de ethische normen werden overschreden. Dat deed slechts 10 procent van de benaderde studenten. Gelukkig voor hun medestudenten werd het onderzoek niet echt uitgevoerd.

To defy or not to defy, Social Influence, maart 2012

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Voor dat salaris doe ik het niet’

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Kort

Kleine borsten, echte liefde

Lees verder
Artikel

Mooie vrouw maakt de wereld beter

Lees verder
Artikel

Jaloers door de pil

Lees verder
Artikel

… en deze keer écht!

Lees verder
Artikel

Speeddate-weetjes

Lees verder
Artikel

Zo maak je contact

Lees verder