Geluk is een huis

Nergens zijn we meer onszelf dan in onze eigen omgeving. De kleur van de kozijnen kan er al een gelukservaring oproepen. Maar ook elders doen omgevingsdetails veel met ons, meent Alain de Botton.

Stel, u heeft een hectische werkdag achter de rug. U hebt uzelf geweld moeten aandoen, bent bot geweest, hebt onoprecht handen lopen schudden en doelen nagejaagd die u eigenlijk geen donder kunnen schelen. Dan komt u thuis in een ruimte die volledig naar uw smaak is ingericht. Langzaam maar zeker komt u weer in contact met het veel aardiger mens dat u in wezen bent. Helpt de inrichting van uw huis aan dat gevoel van welbevinden mee?

Volgens de Brits-Zwitserse filosoof en auteur Alain de Botton is dat zonder meer het geval. Onze omgeving herinnert ons, stelt hij, aan eigenschappen die we waarderen. De fijne plooien van het gordijn kunnen zachtmoedigheid uitstralen, het vrolijke schilderwerk speelsheid of vitaliteit. De door ons gewaardeerde omgeving spreekt, zoals De Botton het zegt, ‘van het beste dat we voor onszelf kunnen hopen’.

Wat geldt voor ons interieur, geldt ook voor architectuur, voor straten en bruggen, voor schilderijen en theepotten. In De architectuur van het geluk laat De Botton zien hoe het komt dat we gevoelig zijn voor de taal die materialen en vorm­geving spreken. In korte, heldere bewoordingen voert hij ons langs straten, pleinen en huizen en wijst hij op de details – het

Log in om verder te lezen.
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Wat zegt je persoonlijkheid over je interieur?

Ambitieuze mensen hebben een netter huis; kaarsen, kleurpotloden en landkaarten wijzen op een open g...

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Welke emotie kun je het best tonen als je onderhandelt over de prijs van een auto? Heb je meer plezi...

Lees verder
Verhaal

Huis kopen? Zo vermijd je de psychologische valkuilen

Lees verder
Artikel

Natuur verbetert het geheugen

Lees verder
Advies

Ik wil niet meer samenwonen met mijn autistische man

Lees verder
Artikel

De kunst van het alleen-zijn

Lees verder
Artikel

Een volksbuurt voor kwetsbare mensen

Lees verder
Artikel

Stadskinderen / Dorpskinderen

Lees verder