Een klein gebaar

‘daar zou ik ook wel trek in hebben,’ zei de zwerver toen hij me met een koffie en een chocolademuffin de Häagen-Dazs-winkel uit zag komen. Het was meer een verzuchting dan een verzoek, en juist daarom gaf ik hem het vijfeurobiljet. ‘Geniet ervan,’ zei ik. De man knikte me vriendelijk toe. En stapte met zijn […]

‘daar zou ik ook wel trek in hebben,’ zei de zwerver toen hij me met een koffie en een chocolademuffin de Häagen-Dazs-winkel uit zag komen. Het was meer een verzuchting dan een verzoek, en juist daarom gaf ik hem het vijfeurobiljet. ‘Geniet ervan,’ zei ik. De man knikte me vriendelijk toe. En stapte met zijn morsige kleding de keurig gepoetste ijssalon binnen.

Op een bankje aan de gracht smaakte mijn eigen koffie zelden zo goed. Want zo gaat dat als je iets geeft. Of het nu een compliment, een glimlach, een aanraking of een cadeautje is: je maakt niet alleen de ander, maar ook jezelf blij. We houden meer van onszelf als we van anderen kunnen houden.

En de kracht van het kleine gebaar reikt nog verder. Niet alleen gaan we meer van onszelf houden als we liefdevol zijn, anderen gaan ook meer van ons houden. Het is eigenlijk zo simpel als wat: doe aardig tegen mensen en mensen zijn aardig tegen jou.

Ook in liefdesrelaties werkt het zo. Wees respectvol in je kleine gebaren: verplaats je in je partner, laat met een aanraking merken dat je hem of haar waardeert, geef eens een complimentje en je krijgt het

Log in om verder te lezen.
auteur

Ruud Hollander

Na ruim zeven jaar hoofdredacteur van Psychologie Magazine te zijn geweest, werd ik uitgever. Dat betekent dat ik weinig meer met de inhoud van het blad te maken heb, maar me vooral bezighoud met de zakelijke kant van het blad.

» profiel van Ruud Hollander

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Kun jij dit trucje ook?

Wie kan met zijn oren wapperen? Of met zijn ogen dicht zijn navel aanwijzen? 8 trucjes om te probere...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Lees verder
Advies

‘Mijn moeder houdt van mijn agressieve vader’

Lees verder
Advies

Man met autisme: ‘Mijn leidinggevende ziet mijn kwaliteiten niet’

Lees verder