De psycholoog van de eeuw

Welke psycholoog beschouwt u internationaal gezien als de, meest vernieuwende, meest baanbrekende dan wel meest inspirerende van de afgelopen eeuw? En welke Nederlandse psycholoog verdient dat predikaat? Welke psycholoog heeft het beste boek van deze eeuw geschreven, het boek dat je echt moet lezen om een goede indruk van het vak te krijgen? Deze vragen legde Vittorio Busato voor aan een aantal psychologen uit binnen- en buitenland.

Hans Crombag (64), hoogleraar in de gedrags- en maatschappijwetenschappelijke bestudering van het recht, aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht.

‘De volgens mij meest belangrijke psychologen van de afgelopen eeuw zijn Thorndike, voor zijn wet van het effect; Skinner, voor zijn wetten van het operante leren; Broadbent, voor zijn geheugenmodel dat later ten onrechte aan Atkinson en Shiffrin werd toegeschreven; Tversky, omdat hij de slimste psycholoog is – of beter was – die ik ooit ben tegengekomen en Sperry, voor zijn ‘split brain-werk’ en de implicaties daarvan. Hij heeft er een Nobelprijs in de geneeskunde voor gekregen.

De belangrijkste Nederlandse psycholoog is natuurlijk A.D. de Groot. Hij joeg ons uit onze leunstoel en leerde hoe je empirisch onderzoek doet.

Een boek dat ik geïnteresseerde leken aanraad, is Gazzaniga’s The Mind’s Past. Dan zie je wat ons de komende tien jaar zal bezighouden.’

Adrian Furnham (46), hoogleraar Psychology ad Hominem aan de University of Londen en een van ’s werelds meest publicerende psychologen.

‘Eysenck bewonder ik het meest, vanwege zijn werk binnen de persoonlijkheidsleer en omdat hij de experimentele en correlationele psychologie heeft samengebracht. Verder wil ik Broadbent noemen, die ik als een van de grondleggers van de cognitieve psychologie

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli
auteur

Vittorio Busato

» profiel van Vittorio Busato

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lisa heeft een gsm, een mantelpak en een snelle auto.

Lisa is een varken met stress. Met behulp van vrolijke illustraties laten Karen Wallace en Lydia Mon...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Artikel

De pincode van een team

Lees verder
Column

Psychologie: onzinwetenschap?

Lees verder
Artikel

5 trucs met tijd

Lees verder
Artikel

De psychologische principes

Lees verder
Artikel

Vrijwilligerswerk

Lees verder
Artikel

De schittering van gevoel en verstand

Lees verder