Dán zal ik gelukkig zijn!

Als u straks slank bent, is het alle dagen feest. Denkt u nu. Want tien kilo lichter vindt u wel wat anders om ontevreden over te zijn. Hoe komt dat toch? Daniel Gilbert legt het uit.

Je zat er finaal naast met je partnerkeuze of hebt een zolder vol overbodige aankopen. Waarom hebben mensen vaak zo’n spijt van dingen waar ze ooit heilig in geloofden? Als íemand op de hoogte zou moeten zijn van de behoeften van ons toekomstige zelf, zijn we dat toch zelf?

In Stuiten op geluk verklaart Daniel Gilbert, professor psychologie aan Harvard, dit vreemde fenomeen uit drie tekortkomingen van ons voorstellingsvermogen. Ten eerste hebben we niet door dat onze geest belangrijke details in ons toekomstbeeld weglaat en andere onterecht toevoegt. Ten tweede vergeten we dat ons huidige zelf op een andere manier naar de wereld kijkt dan ons toekomstige zelf. En tot slot weten we niet hoe we over de toekomst denken zodra we haar bereiken.

Sinds de opkomst van de positieve psychologie, eind jaren negentig, is de populair-psychologische boekenmarkt gebombardeerd met boeken over geluk. Volgens positieve psychologen moeten mensen om gelukkig te worden hun denken zó veranderen dat ze het gevoel hebben op een positieve manier hun leven te kunnen beïnvloeden. Op het eerste gezicht lijkt Stuiten op geluk een zoveelste boek binnen deze traditie. Maar schijn bedriegt. Dit boek is veel interessanter. Het gaat niet over geluk, maar

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Spijt

Spijt is na liefde de meest besproken emotie in het dagelijks leven, en we hebben er steeds vaker la...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Artikel

Sorry, mijn fout

Lees verder
Artikel

Waar hebben we het meeste spijt van?

Lees verder
Artikel

Waarom zeggen we zo vaak sorry?

Lees verder
Artikel

Het brein worstelt met zichzelf

Lees verder
Artikel

Fouten op het werk

Lees verder
Test

Hoe gevoelig ben je voor spijt?

Lees verder