Adem je stress weg

 
Dit artikel wordt je aangeboden in samenwerking met Vakantieland Duitsland
 
Wie gestresst is, gaat vaak ongemerkt anders ademhalen: hoger en sneller. Een ‘disfunctioneel adempatroon’ noemen we dat tegenwoordig.

Doordat je op deze manier de lucht in je longen vaker ververst dan eigenlijk zou moeten, verlies je veel koolzuurgas. En dat kan lichamelijke klachten veroorzaken.

Denk aan benauwdheid, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelende vingers en duizeligheid. Verschijnselen waarvan we inmiddels eigenlijk allemaal wel weten dat ze bij stress horen. Herkenbaar? Hieronder vind je vier manieren om je stress weg te ademen.

1. Trek je terug

Probeer twee keer per dag een paar minuten uit te trekken om bewust adem te halen. Zoek een rustige plek op, zorg dat je comfortabel zit of ligt, zet eventueel een fijn muziekje op en sluit je ogen.

Leg een hand op je buik en voel hoe iedere ademteug langzaam je buik, je flanken en je borstkast vult. Je zult al snel merken dat je hartslag daalt en dat je je beter voelt.

2. Plan een weekend weg in een prikkelarme omgeving

Plan je een weekendje of midweek weg? Ga dan eens niet naar een grote stad vol mensen, winkels, horeca en adembenemend mooie musea. Zoek een plek met minder prikkels, en waar de lucht schoon en zuurstofrijk is. Bijvoorbeeld in een kuuroord in de Duitse bossen of aan zee; daar zit de lucht vol zoutdeeltjes, die een reinigende werking hebben op de luchtwegen. Vooral mensen met astma en hooikoorts kunnen daar baat bij hebben.

3. Vertraag door te gaan wandelen

Ook een ommetje kan helpen om even tot rust te komen. Meer dan bijvoorbeeld fietsen of hardlopen, helpt wandelen je om fysiek en geestelijk te vertragen. Bijkomend voordeel: buiten adem je frisse, zuurstofrijke lucht in.

En die heb je hard nodig als je takenlijst nog tig niet-afgevinkte klussen telt. Om geconcentreerd te kunnen werken, hebben je hersenen namelijk wel vijftien procent meer zuurstof nodig.

4. Zoek een groene route

Het is dan wel belangrijk dat je wandelt op een plek waar de lucht ook daadwerkelijk fris en zuurstofrijk is. In de stad is dat maar al te vaak niet het geval.

Daar zit doorgaans veel fijnstof in de lucht, zeker als je in de buurt van drukke verkeersaders meet. En fijnstof is niet alleen slecht voor je longen en je hartgezondheid; volgens recente onderzoeken is er ook een duidelijk verband tussen luchtvervuiling en depressie.

Gelukkig kunnen bomen het fijnstofgehalte van de lucht behoorlijk verlagen. Bovendien stoten ze zuurstof uit. Niet voor niets komt steeds weer uit onderzoek naar voren dat een wandeling in het groen ons goed doet. Zoek daarom een fijne groene route voor je wandeling, dan kom je écht op adem.

Waar je ook heen gaat: trek er lekker op uit voor lange wandelingen, tank je longen vol, las op mooie plekken een extra ademoefening in en voel de stress wegebben.

Beeld: DZT/Floria Trykowski en DZT/Sina Ettmer

Kuren in de schone lucht

Als je zeker wilt zijn van een omgeving met schone lucht, is een vakantie in een Duits kuuroord een goed idee.

Kuuroorden liggen zonder uitzondering in een mooie groene omgeving, vaak zelfs in een natuurpark. Zo lenen Königstein im Taunus, St. Blasien en Winterberg zich perfect voor heerlijke ‘bosbaden’.

Sommige kuuroorden hebben nog klassieke ‘gradeerwerken’: grote houten constructies waarlangs bronwater naar beneden druipt. Dit zorgt ervoor dat de lucht vol reinigende zoutdeeltjes zit. Je vindt deze imposante bouwwerken onder andere in Bad Nauheim en Bad Salzuflen.

Datzelfde geldt natuurlijk voor de badplaatsen aan zee; denk aan Ostseebad Sellin op het prachtige eiland Rügen. Duitsland telt zelfs speciale luchtkuuroorden waar de lucht gegarandeerd fris en fijnstofarm is. Ook is het er zelden mistig of erg heet.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Kinderboekenschrijver Milouska Meulens: ‘Ik voelde me ande...

Mensen die boeken of verhalen lezen over personages die in eenzelfde situatie zitten als zijzelf, vo...
Lees verder
Branded content

Deze self-nudges maken het je makkelijk om gezond(er) te ete...

Kun je vaak de zoete verleiding niet weerstaan? Dan zijn ‘self-nudges’ voor jou misschien wel de...
Lees verder
Interview

Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Kom uit die stoel’

Bewegen is niet alleen nodig om in conditie te blijven. Het houdt ook het brein jong, zegt Erik Sche...
Lees verder
Interview

Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Kom uit die stoel’

Bewegen is niet alleen nodig om in conditie te blijven. Het houdt ook het brein jong, zegt Erik Sche...
Lees verder
Artikel

21 onmisbare pyschologieboeken

Wie zichzelf (en anderen) beter wil begrijpen, kan veel opsteken van een goed psychologieboek. Dit z...
Lees verder
Artikel

Beter slapen kun je leren

Als je de hele nacht ligt te kijken hoelang je al aan het woelen bent, dan is het tijd om te leren h...
Lees verder
Kort

Voel je je eenzaam? Dit kun je doen tegen eenzaamheid

Voel je je af en toe eenzaam? Je bent niet de enige. Maar dat gevoel kun je doorbreken, zegt gestalt...
Lees verder
Kort

5 dimensies van eenzaamheid

Vrijwel iedereen voelt zich weleens eenzaam. Maar eenzaamheid kan verschillende gedaantes aannemen. ...
Lees verder
Artikel

Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst? Dan is het goed mogelijk dat je vroege jeugdervaringen je ...
Lees verder
Artikel

Dierbaar: waarom onze liefde voor huisdieren amper grenzen k...

Onze liefde voor huisdieren kent amper grenzen. We praten tegen Sammie en Minoes en ze slapen in ons...
Lees verder
198665