Adem je stress weg

 
Dit artikel wordt je aangeboden in samenwerking met Vakantieland Duitsland
 
Wie gestresst is, gaat vaak ongemerkt anders ademhalen: hoger en sneller. Een ‘disfunctioneel adempatroon’ noemen we dat tegenwoordig.

Doordat je op deze manier de lucht in je longen vaker ververst dan eigenlijk zou moeten, verlies je veel koolzuurgas. En dat kan lichamelijke klachten veroorzaken.

Denk aan benauwdheid, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelende vingers en duizeligheid. Verschijnselen waarvan we inmiddels eigenlijk allemaal wel weten dat ze bij stress horen. Herkenbaar? Hieronder vind je vier manieren om je stress weg te ademen.

1. Trek je terug

Probeer twee keer per dag een paar minuten uit te trekken om bewust adem te halen. Zoek een rustige plek op, zorg dat je comfortabel zit of ligt, zet eventueel een fijn muziekje op en sluit je ogen.

Leg een hand op je buik en voel hoe iedere ademteug langzaam je buik, je flanken en je borstkast vult. Je zult al snel merken dat je hartslag daalt en dat je je beter voelt.

2. Plan een weekend weg in een prikkelarme omgeving

Plan je een weekendje of midweek weg? Ga dan eens niet naar een grote stad vol mensen, winkels, horeca en adembenemend mooie musea. Zoek een plek met minder prikkels, en waar de lucht schoon en zuurstofrijk is. Bijvoorbeeld in een kuuroord in de Duitse bossen of aan zee; daar zit de lucht vol zoutdeeltjes, die een reinigende werking hebben op de luchtwegen. Vooral mensen met astma en hooikoorts kunnen daar baat bij hebben.

3. Vertraag door te gaan wandelen

Ook een ommetje kan helpen om even tot rust te komen. Meer dan bijvoorbeeld fietsen of hardlopen, helpt wandelen je om fysiek en geestelijk te vertragen. Bijkomend voordeel: buiten adem je frisse, zuurstofrijke lucht in.

En die heb je hard nodig als je takenlijst nog tig niet-afgevinkte klussen telt. Om geconcentreerd te kunnen werken, hebben je hersenen namelijk wel vijftien procent meer zuurstof nodig.

4. Zoek een groene route

Het is dan wel belangrijk dat je wandelt op een plek waar de lucht ook daadwerkelijk fris en zuurstofrijk is. In de stad is dat maar al te vaak niet het geval.

Daar zit doorgaans veel fijnstof in de lucht, zeker als je in de buurt van drukke verkeersaders meet. En fijnstof is niet alleen slecht voor je longen en je hartgezondheid; volgens recente onderzoeken is er ook een duidelijk verband tussen luchtvervuiling en depressie.

Gelukkig kunnen bomen het fijnstofgehalte van de lucht behoorlijk verlagen. Bovendien stoten ze zuurstof uit. Niet voor niets komt steeds weer uit onderzoek naar voren dat een wandeling in het groen ons goed doet. Zoek daarom een fijne groene route voor je wandeling, dan kom je écht op adem.

Waar je ook heen gaat: trek er lekker op uit voor lange wandelingen, tank je longen vol, las op mooie plekken een extra ademoefening in en voel de stress wegebben.

Beeld: DZT/Floria Trykowski en DZT/Sina Ettmer

Kuren in de schone lucht

Als je zeker wilt zijn van een omgeving met schone lucht, is een vakantie in een Duits kuuroord een goed idee.

Kuuroorden liggen zonder uitzondering in een mooie groene omgeving, vaak zelfs in een natuurpark. Zo lenen Königstein im Taunus, St. Blasien en Winterberg zich perfect voor heerlijke ‘bosbaden’.

Sommige kuuroorden hebben nog klassieke ‘gradeerwerken’: grote houten constructies waarlangs bronwater naar beneden druipt. Dit zorgt ervoor dat de lucht vol reinigende zoutdeeltjes zit. Je vindt deze imposante bouwwerken onder andere in Bad Nauheim en Bad Salzuflen.

Datzelfde geldt natuurlijk voor de badplaatsen aan zee; denk aan Ostseebad Sellin op het prachtige eiland Rügen. Duitsland telt zelfs speciale luchtkuuroorden waar de lucht gegarandeerd fris en fijnstofarm is. Ook is het er zelden mistig of erg heet.

auteur

Anne Pek

Anne Pek is (wetenschaps)journalist en eindredacteur.

» profiel van Anne Pek

Lees ook deze artikelen

Tijd voor liefde
Kort

Tijd voor liefde

3,2% van de tijd ervaren we gevoelens van liefde – niet vaak dus, terwijl ze wél ons humeur een flinke boost geven, zo blijkt u...
Skip de winterdip. Maar hóe dan?
Branded content

Skip de winterdip. Maar hóe dan?

Koud, nat en grauw buiten? Om te voorkomen dat je er down van wordt, is er in de winter (en ook al in de herfst) werk aan de winke...
Ik voel me niet meer aantrekkelijk
Advies

Ik voel me niet meer aantrekkelijk

De laatste jaren is mijn lijf duidelijk ouder geworden. Ik heb daar moeite mee. Vroeger was ik altijd slank, maar nu wil ik niet m...
Ik voel me niet meer aantrekkelijk
Advies

Ik voel me niet meer aantrekkelijk

De laatste jaren is mijn lijf duidelijk ouder geworden. Ik heb daar moeite mee. Vroeger was ik altijd slank, maar nu wil ik niet m...
Helende tonen
Kort

Helende tonen

Wie na een operatie getrakteerd wordt op korte muzieksessies, herstelt sneller. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundi...
Oproep: deel je geheim
Artikel

Oproep: deel je geheim

Je hebt al jaren een heimelijke liefde die je maar niet kunt loslaten en je partner weet van niets. Of je hebt schulden die je aan...
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
Zit er angst achter zijn boosheid?
Advies

Zit er angst achter zijn boosheid?

Wie gestresst is, gaat vaak ongemerkt anders ademhalen: hoger en sneller. Een ‘disfunctioneel adempatroon’ noemen we dat tegen...
ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’
Artikel

ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’

Raar en gemankeerd, zo voelde journalist Hanneke Mijnster (43) zich jarenlang. Het leven ging haar niet heel slecht af, maar het w...
198665