3 verrassende redenen om vandaag nog een warm bad te nemen

 
Dit artikel wordt je aangeboden in samenwerking met Vakantieland Duitsland
 
Een bezoekje aan de sauna of een warm bad: het heeft niet alleen invloed op ons fysieke welzijn. Warmte zorgt er ook voor dat we stressbestendiger worden en eerder onze zorgen met anderen delen.

Nu het herfst is, mogen de vesten en fleecedekentjes weer uit de kast. Als onbehaarde dieren zijn mensen in ons deel van de wereld een groot deel van het jaar aangewezen op hulpmiddelen om een beetje op temperatuur te blijven. Niet zo gek dus, dat we in het najaar verlangen naar een saunabezoek of een warm bad.

3 redenen waarom warmte goed is voor ons

1. Warmte vermindert pijn

Onderzoek laat zien dat saunasessies een pijnverlichtend effect hebben. Bij saunabezoek komen er endorfines vrij; neurotransmitters die een gevoel van welbehagen oproepen en pijnstillend werken.

Verder zorgt de warmte ervoor dat je hele lichaam – en dus ook stijve spieren en gewrichten – beter doorbloed raakt. Tot slot roept het een lichte koorts op, wat gunstig kan uitpakken wanneer je last hebt van laaggradige ontstekingen.

Al die voordelen gelden ook voor dobberen in warme baden. Of een bad in verwarmde turf. In Nederland is dat laatste fenomeen nauwelijks bekend, bij onze Duitse oosterburen des te meer. De omgeving van Bad Pyrmont wordt zelfs al sinds de Romeinse tijd bezocht vanwege zijn heilzame Moorbäder.

2. Warmte maakt minder eenzaam

Warmte  heeft niet alleen effect op ons fysieke welzijn. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat warmte ook iets doet met onze psyche. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat proefpersonen die een dampende kop koffie in handen hielden, het karakter van hun gesprekspartner positiever inschatten dan proefpersonen die ijskoffie dronken.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat de ervaring van fysieke warmte in dezelfde hersengebieden wordt verwerkt als interpersoonlijke warmte. In een ander experiment, waarin proefpersonen een tijdje een icepack moesten vasthouden, meldden de deelnemers na zo’n sessie meer gevoelens van eenzaamheid dan de deelnemers die een warmtepack toebedeeld hadden gekregen.

Fysieke warmte lijkt dus zelfs deels sociale warmte te kunnen vervangen. Het is dan ook geen verrassing dat mensen die zich alleen voelen zichzelf vaker op warme hapjes en drankjes trakteren en ook vaker een warm bad blijken te nemen.

3. Warmte maakt openhartig

In Finland wordt een gezamenlijke saunagang al eeuwen ingezet om zakelijke en politieke onderhandelingen vlot te laten verlopen – je moet wel heel koelbloedig zijn om na een potje gezamenlijk zweten de voorstellen van je tegenstander te blijven afwijzen.

Daarnaast lijkt saunabezoek ook gunstig uit te pakken bij depressies. Mensen die een therapie volgden waar gezamenlijk saunabezoek deel van uitmaakte, bleken bijvoorbeeld makkelijker persoonlijke informatie te delen met hun saunamaatjes.

Voor mensen met een lichte depressie kan saunabezoek overigens ook via andere mechanismen goed uitpakken. Bijvoorbeeld doordat het ontspannend werkt én tegelijkertijd je stressbestendigheid vergroot.

Beeld: Wiesbaden Congress & Marketing GmbH Adobe Stock en Günter Standl

10 x kuren bij de buren

Wist je dat je Duitsland een geweldige bestemming is als je houdt van zo’n weldadig warm bad? Duitsland telt namelijk meer dan 350 kuuroorden.

Het zijn stuk voor stuk prachtige oorden waar water uit eigen bron gebruikt wordt voor zwembaden, dompelbaden en ook – vanwege de heilzame mineralen die het doorgaans bevat – als geneeskrachtig drinkwater. Verder is er vaak een breed aanbod aan sauna’s en modder- en turfbaden.

Een van de bekendste Duitse kuuroorden ligt in het chique stadje Baden-Baden, dat maar liefst twaalf bronnen telt. De warmste levert uitzonderlijk mineraalrijk water van maar liefst 68 graden.

Een paar opvallende extra’s van tien andere Duitse kuuroorden die op rijafstand van Nederland liggen:

  1. Bad Ems: vanwege de zonnige ligging ook wel ‘klein Nice’ genoemd. Met een hypermodern saunapark aan de oevers van een idyllisch riviertje.
  2. Bad Pyrmont: biedt onder andere Moorbäder: een bad met verwarmde turf dat ontspannend en pijnstillend werkt bij reuma en gewrichtsklachten.
  3. Bad Homburg vor der Höhe: heeft een van de mooiste Duitse Kurparken, in 1854 aangelegd door de beroemde tuinarchitect Lenné.
  4. Bad Arolsen: biedt mineraalwater waar met name mensen met maag-darmklachten baat bij hebben.
  5. Bad Driburg: ligt in het Teutoburger woud, een nationaal park waarin veel wandelroutes zijn uitgezet; perfecte omgeving voor ‘bosbaden’.
  6. Bad Nauheim: een van de kuuroorden waar je de Kneippkur kunt ondergaan: een therapie die is erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
  7. Königstein im Taunus: het Kurbad staat met zijn knaloranje en felblauwe seventies-architectuur als een opvallend statement in de bosrijke omgeving.
  8. Schmallenberg: een plaats in het lieflijke Sauerland die maar liefst zes kuuroorden telt, waaronder een Kneippkurort.
  9. Willingen: Kneippheilbad vlak bij Natuurpark Diemelsee, dat de hoogste bergen van het Sauerland telt.
  10. Winterberg: kuuroord in het Sauerland waar de lucht uitzonderlijk zuiver is; geliefd onder mensen met astma en allergieën.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Omgaan met ADHD of ADD: 5 tips

Te laat komen, je sleutels kwijt of om de haverklap afgeleid: dat hebben we allemaal weleens. Maar w...
Lees verder
Branded content

Creatiever en relaxter: dit doen bomen voor je brein

Wandelen in de natuur werkt niet alleen stressverlagend, bomen zouden ook nog eens ontstekingsremmen...
Lees verder
Advies

Hoe doorbreek ik het snauwen?

Ik zie dat de geschiedenis zich herhaalt. Net als mijn moeder raak ik snel geïrriteerd en dan snauw...
Lees verder
Advies

Hoe doorbreek ik het snauwen?

Ik zie dat de geschiedenis zich herhaalt. Net als mijn moeder raak ik snel geïrriteerd en dan snauw...
Lees verder
Kort

Zie je het voor je?

Beeld je eens in hoe je huisdier eruitziet in een rode jurk. Verschijnt er een beeld voor je geestes...
Lees verder
Verhaal

Zo overwin je je angsten

Is er iets wat je graag zou willen of eigenlijk moet, maar niet durft? Of dat nou waterskiën, je ba...
Lees verder
Blog

Dit is waarom gezond perfectionisme niet bestaat

Gezond perfectionisme bestaat niet, zegt psycholoog Marjon Bohré. Zo weet je of je perfectionistisc...
Lees verder
Artikel

De mooiste lezersverhalen over schaamte

Heb je ooit iets gedaan – of juist nagelaten – waardoor je wel in de grond kon zakken van schaam...
Lees verder
Artikel

De kunst van positief communiceren

Lekker makkelijk: als iets niet gaat zoals je wilt, beschuldig je gewoon je partner of huisgenoten. ...
Lees verder
Artikel

Slimmer omgaan met je geld

Geen geld voor vakantie, maar wél elke dag een coffee-to-go? Als het om onze portemonnee gaat, zijn...
Lees verder
198055