3 verrassende redenen om vandaag nog een warm bad te nemen

 
Dit artikel wordt je aangeboden in samenwerking met Vakantieland Duitsland
 

Een bezoekje aan de sauna of een warm bad: het heeft niet alleen invloed op ons fysieke welzijn. Warmte zorgt er ook voor dat we stressbestendiger worden en eerder onze zorgen met anderen delen.

Nu het herfst is, mogen de vesten en fleecedekentjes weer uit de kast. Als onbehaarde dieren zijn mensen in ons deel van de wereld een groot deel van het jaar aangewezen op hulpmiddelen om een beetje op temperatuur te blijven. Niet zo gek dus, dat we in het najaar verlangen naar een saunabezoek of een warm bad.

3 redenen waarom warmte goed is voor ons

1. Warmte vermindert pijn

Onderzoek laat zien dat saunasessies een pijnverlichtend effect hebben. Bij saunabezoek komen er endorfines vrij; neurotransmitters die een gevoel van welbehagen oproepen en pijnstillend werken.

Verder zorgt de warmte ervoor dat je hele lichaam – en dus ook stijve spieren en gewrichten – beter doorbloed raakt. Tot slot roept het een lichte koorts op, wat gunstig kan uitpakken wanneer je last hebt van laaggradige ontstekingen.

Al die voordelen gelden ook voor dobberen in warme baden. Of een bad in verwarmde turf. In Nederland is dat laatste fenomeen nauwelijks bekend, bij onze Duitse oosterburen des te meer. De omgeving van Bad Pyrmont wordt zelfs al sinds de Romeinse tijd bezocht vanwege zijn heilzame Moorbäder.

2. Warmte maakt minder eenzaam

Warmte  heeft niet alleen effect op ons fysieke welzijn. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat warmte ook iets doet met onze psyche. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat proefpersonen die een dampende kop koffie in handen hielden, het karakter van hun gesprekspartner positiever inschatten dan proefpersonen die ijskoffie dronken.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat de ervaring van fysieke warmte in dezelfde hersengebieden wordt verwerkt als interpersoonlijke warmte. In een ander experiment, waarin proefpersonen een tijdje een icepack moesten vasthouden, meldden de deelnemers na zo’n sessie meer gevoelens van eenzaamheid dan de deelnemers die een warmtepack toebedeeld hadden gekregen.

Fysieke warmte lijkt dus zelfs deels sociale warmte te kunnen vervangen. Het is dan ook geen verrassing dat mensen die zich alleen voelen zichzelf vaker op warme hapjes en drankjes trakteren en ook vaker een warm bad blijken te nemen.

3. Warmte maakt openhartig

In Finland wordt een gezamenlijke saunagang al eeuwen ingezet om zakelijke en politieke onderhandelingen vlot te laten verlopen – je moet wel heel koelbloedig zijn om na een potje gezamenlijk zweten de voorstellen van je tegenstander te blijven afwijzen.

Daarnaast lijkt saunabezoek ook gunstig uit te pakken bij depressies. Mensen die een therapie volgden waar gezamenlijk saunabezoek deel van uitmaakte, bleken bijvoorbeeld makkelijker persoonlijke informatie te delen met hun saunamaatjes.

Voor mensen met een lichte depressie kan saunabezoek overigens ook via andere mechanismen goed uitpakken. Bijvoorbeeld doordat het ontspannend werkt én tegelijkertijd je stressbestendigheid vergroot.

Beeld: Wiesbaden Congress & Marketing GmbH Adobe Stock en Günter Standl

10 x kuren bij de buren

Wist je dat je Duitsland een geweldige bestemming is als je houdt van zo’n weldadig warm bad? Duitsland telt namelijk meer dan 350 kuuroorden.

Het zijn stuk voor stuk prachtige oorden waar water uit eigen bron gebruikt wordt voor zwembaden, dompelbaden en ook – vanwege de heilzame mineralen die het doorgaans bevat – als geneeskrachtig drinkwater. Verder is er vaak een breed aanbod aan sauna’s en modder- en turfbaden.

Een van de bekendste Duitse kuuroorden ligt in het chique stadje Baden-Baden, dat maar liefst twaalf bronnen telt. De warmste levert uitzonderlijk mineraalrijk water van maar liefst 68 graden.

Een paar opvallende extra’s van tien andere Duitse kuuroorden die op rijafstand van Nederland liggen:

  1. Bad Ems: vanwege de zonnige ligging ook wel ‘klein Nice’ genoemd. Met een hypermodern saunapark aan de oevers van een idyllisch riviertje.
  2. Bad Pyrmont: biedt onder andere Moorbäder: een bad met verwarmde turf dat ontspannend en pijnstillend werkt bij reuma en gewrichtsklachten.
  3. Bad Homburg vor der Höhe: heeft een van de mooiste Duitse Kurparken, in 1854 aangelegd door de beroemde tuinarchitect Lenné.
  4. Bad Arolsen: biedt mineraalwater waar met name mensen met maag-darmklachten baat bij hebben.
  5. Bad Driburg: ligt in het Teutoburger woud, een nationaal park waarin veel wandelroutes zijn uitgezet; perfecte omgeving voor ‘bosbaden’.
  6. Bad Nauheim: een van de kuuroorden waar je de Kneippkur kunt ondergaan: een therapie die is erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
  7. Königstein im Taunus: het Kurbad staat met zijn knaloranje en felblauwe seventies-architectuur als een opvallend statement in de bosrijke omgeving.
  8. Schmallenberg: een plaats in het lieflijke Sauerland die maar liefst zes kuuroorden telt, waaronder een Kneippkurort.
  9. Willingen: Kneippheilbad vlak bij Natuurpark Diemelsee, dat de hoogste bergen van het Sauerland telt.
  10. Winterberg: kuuroord in het Sauerland waar de lucht uitzonderlijk zuiver is; geliefd onder mensen met astma en allergieën.
auteur

Anne Pek

Anne Pek is (wetenschaps)journalist en eindredacteur.

» profiel van Anne Pek

Lees ook deze artikelen

Zieltjes lezen
Artikel

Zieltjes lezen

Een tatoeage is een soort spiegel van de ziel, zeggen wetenschappers van de Free State universiteit in Zuid-Afrika.
Waarom wandelen je dichter bij elkaar brengt
Branded content

Waarom wandelen je dichter bij elkaar brengt

Wandelen helpt tegen depressieve gevoelens. En samen wandelen is als ‘sociale lijm’: je voelt meer aansluiting en verbondenhei...
Zieltjes lezen
Artikel

Zieltjes lezen

Een tatoeage is een soort spiegel van de ziel, zeggen wetenschappers van de Free State universiteit in Zuid-Afrika.
Zieltjes lezen
Artikel

Zieltjes lezen

Een tatoeage is een soort spiegel van de ziel, zeggen wetenschappers van de Free State universiteit in Zuid-Afrika.
Slimme hommels
Artikel

Slimme hommels

Hommels zijn slimmer en socialer dan we denken: ze kunnen – net als mensen en chimpansees – sociaal leren.
Poll: Luister jij naar muziek of podcasts tijdens het wandelen?
Artikel

Poll: Luister jij naar muziek of podcasts tijdens het wandelen?

988 bezoekers van Psychologie Magazine op Instagram reageerden op deze poll. Van hen antwoordde:
1, 2, 3 spring!
Artikel

1, 2, 3 spring!

Het zomerse weer kan ervoor zorgen dat we meer risico’s nemen, blijkt uit onderzoek.
Seniorenseks
Artikel

Seniorenseks

27% van de 75-plussers heeft regelmatig seks.
Nachtelijk gewoel
Artikel

Nachtelijk gewoel

Woelen, draaien, duizend keer naar de wc… Als je partner slecht slaapt, kun je je daar kapot aan ergeren waardoor je zelf ook wa...
‘Betrek je kind bij afspraken over schermtijd’
Artikel

‘Betrek je kind bij afspraken over schermtijd’

Veel ouders worstelen tijdens de zomer met het schermgebruik van hun kinderen. Psychiater Alok Kanojia is zelf gameverslaafd gewee...
198055