Leven volgens je natuur, zo doe je dat

 
Dit artikel wordt je aangeboden door WeledaDit artikel wordt je aangeboden door Weleda
 
We zijn biologisch geprogrammeerd om te leven volgens de wetten van de natuur, maar dat is in onze drukke, westerse wereld nog best een uitdaging. Vijf tips om terug te gaan naar je natuurlijke basis.

Ons leven is fijn en comfortabel. Ons huis is warm, we doen veelal zittend werk, met onze smartphones hebben we alle belangrijke informatie binnen handbereik en ons eten wordt desnoods gesneden en al tot aan de koelkast bezorgd. Prima voor elkaar zou je zeggen. En toch is dat niet helemaal waar. Deze manier van leven staat namelijk ver af van onze biologische ‘instellingen’ die nog stammen uit de oertijd. En dat heeft consequenties.

Gemaakt om buiten te leven

We zijn geprogrammeerd om buiten te leven, veel te bewegen en in kleine, hechte groepen rond te trekken door een omgeving vol gevaren, schrijft de Amerikaanse wetenschapsjournalist Sebastian Junger in zijn bestseller Tribe. Zo hebben wij mensen ook 99 procent van de tijd geleefd sinds we op aarde rondlopen.

Pas tienduizend jaar geleden zijn we, dankzij de landbouw, op vaste plekken gaan wonen. En pas de afgelopen honderd jaar verschenen de auto’s, koelkasten en computers in ons leven. En dat is veel te kort voor ons lichaam en brein om zich aan te passen aan deze totaal andere levenswijze.

Overgewicht en depressies

Doordat onze westerse levensstijl niet aansluit bij onze biologische programmering, kampt een groot aantal mensen met overgewicht, depressieve gevoelens, burn-outs, angststoornissen, eenzaamheid en slapeloosheid. Terwijl deze aandoeningen in traditionelere samenlevingen – ondanks onzekerheid en armoede – nauwelijks voorkomen.
Diverse onderzoeken maken steeds meer inzichtelijk welke aspecten van het moderne leven wringen met onze oerinstellingen, en wat we nou precies missen. Daaruit kunnen we leren om weer meer aan te sluiten bij onze natuurlijke behoeften, zonder dat we ons comfortabele leven hoeven op te geven. Denk aan een groenere omgeving, hechte sociale contacten, anders omgaan met stress en voldoende lichaamsbeweging. Dan gaan we ons vanzelf beter voelen. De onderstaande tips helpen daarbij.

5 tips om natuurlijker te leven

1. Leef volgens je biologische klok

Ons hele interne systeem werkt op een natuurlijk ritme, dat we vaak zelf (onbewust) verstoren. Denk aan het dag-nachtritme, onze stofwisseling, lichaamstemperatuur, concentratievermogen en behoefte aan hersteltijd.

Leven volgens je biologische klok is een natuurlijke basisbehoefte. Houd dus zoveel mogelijk dezelfde tijden aan voor opstaan en naar bed gaan. Vang zoveel mogelijk

daglicht en staar ’s avonds niet meer naar allerlei schermen. Zorg dat je van jezelf weet wanneer je het meest geconcentreerd bent en pas je planning daaraan aan. Neem voldoende pauzes – maak dagelijks een lunchwandeling – en slaap ’s nachts zo’n zeven à acht uur.

2. Spreek in het ‘echt’ af met vrienden

We zijn gemaakt om in stamverband te leven: een hechte groep waarin iedereen hetzelfde duidelijke doel heeft, namelijk overleven. Tegenwoordig hebben we die nauwe banden daarvoor niet meer nodig, maar tot een groep behoren, is nog steeds een primaire behoefte.
Reserveer bewust tijd voor vrienden en zoek zoveel mogelijk direct contact. Dat gaat dieper en is bevredigender dan virtueel. Concentreer je op echt belangrijke, hechte banden. Dierbaren geven je als geen ander een vertrouwd en goed gevoel.

3. Gebruik natuurlijke producten

In de eerste plaats gaat het hierbij om natuurlijke, onbewerkte voeding – het liefst lokaal en van het seizoen. Maar ook je huid en haar hebben het meeste baat bij producten met natuurlijke ingrediënten. Pure plantenoliën bevatten huideigen lipiden, die je huid goed herkent en daardoor wordt je huid goed gevoed. Een voorbeeld van 100 procent natuurlijke verzorging is de Skin Food Body Lotion van Weleda.

4. Pak je dosis groen

In onze drukke, westerse maatschappij raakt ons brein gemakkelijk chronisch overprikkeld. De natuur opzoeken, is de beste manier om daarvan te herstellen. Een wandeling door het bos of aan de kust is heel heilzaam. Volgens de Japanse onderzoeker Yoshifumi Miyazaki zorgt slechts vijftien minuten forest bathing al voor een afname van de hoeveelheid stresshormonen in ons bloed.

Elke dag even het park of plantsoen in gaan, is ook een optie voor je dagelijkse dosis groen. En als je niet naar buiten kunt: ook uitzicht op een groene omgeving, kamerplanten of alleen al het bekijken van natuurfilmpjes hebben een kalmerend effect.

5. Kalmeer je stresssysteem

Onze natuurlijke stressrespons kent bij dreigend gevaar drie opties: vechten, vluchten of bevriezen. Dat was nuttig in de oertijd, maar tegenwoordig zijn het niet de tijgers en beren, maar de files, to-do-lijsten en volle mailboxen die ons stress bezorgen.

Wanneer je lichaam reageert alsof het in levensgevaar is, terwijl je alleen maar een deadline hoeft te halen, probeer je stresssysteem dan te kalmeren. Bijvoorbeeld met behulp van mindfulness of door op veilige signalen te focussen: je hebt een huis, genoeg eten, en een netwerk om op terug te vallen. Adem in, adem uit, ontspan. Je bent veilig.

Bronnen o.a.: J. Diamond, De wereld tot gisteren. Wat we kunnen leren van traditionele samenlevingen, Spectrum, 2013 / S. Junger, Tribe. On homecoming and belonging, Grand Central Publishing, 2016 / W. Hoogendijk e.a., Van big bang tot burn-out, Balans, 2017 / Yoshifumi Miyazaki, Shinrin-yoku. De Japanse kunst van het bosbaden, Spectrum, 2018

Wat eet je huid vandaag?

Wat je op je huid smeert, moet je kunnen eten: dat is het motto van Weleda. Skin Food Body Lotion bestaat uit 100 procent natuurlijke ingrediënten zodat je huid gezonde voeding krijgt en is volledig vegan en diervriendelijk. De lotion bevat extracten van het driekleurig viooltje, biologische Calendula en kamille voor een intensieve hydratatie van de droge tot zeer droge huid.

Weleda staat al 100 jaar voor natuurlijke verzorging, zonder toevoegingen en met veelal biologische ingrediënten. Dankzij de eigen (biodynamische) tuinen en fair trade teeltprojecten, zet het huidverzorgingsmerk zich actief in voor het behoud van biodiversiteit. Zo verbindt Weleda mens en natuur – want de natuur, dat zijn we zelf.

Lees ook deze artikelen

Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie
Artikel

Het zit niet áltijd tussen de oren: over de darm-breinconnectie

Somberheid, angsten, psychoses: meestal wijzen we het brein aan als boosdoener. Maar recent onderzoek laat zien dat de oorzaak van...
6 nieuwe romans en thrillers voor onder de kerstboom
Branded content

6 nieuwe romans en thrillers voor onder de kerstboom

Geen idee wat je met kerst moet geven aan je dierbaren? Een boek is altijd goed. Om te geven, maar ook te krijgen. Dit zijn een pa...
De stress voorbij
Kort

De stress voorbij

Wie lijdt aan kanker heeft onvermijdelijk stress. Toch is het belangrijk om die op termijn hanteerbaar te maken, want chronische s...
De stress voorbij
Kort

De stress voorbij

Wie lijdt aan kanker heeft onvermijdelijk stress. Toch is het belangrijk om die op termijn hanteerbaar te maken, want chronische s...
Helende tonen
Kort

Helende tonen

Wie na een operatie getrakteerd wordt op korte muzieksessies, herstelt sneller. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundi...
Tijd voor liefde
Kort

Tijd voor liefde

3,2% van de tijd ervaren we gevoelens van liefde – niet vaak dus, terwijl ze wél ons humeur een flinke boost geven, zo blijkt u...
Opscheppen met humor werkt wél
Kort

Opscheppen met humor werkt wél

Dat humblebragging – over jezelf opscheppen verpakt in bescheidenheid – averechts werkt, was al bekend. Bijvoorbeeld door tijd...
Oproep: deel je geheim
Artikel

Oproep: deel je geheim

Je hebt al jaren een heimelijke liefde die je maar niet kunt loslaten en je partner weet van niets. Of je hebt schulden die je aan...
Media en cultuur: onze tips voor mei 2024
Artikel

Media en cultuur: onze tips voor mei 2024

Tips van de redactie om deze maand te lezen, luisteren of zien op het gebied van psychologie.
ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’
Artikel

ADHD diagnose op latere leeftijd: ‘Eindelijk begrijp ik waarom ik zo ben’

Raar en gemankeerd, zo voelde journalist Hanneke Mijnster (43) zich jarenlang. Het leven ging haar niet heel slecht af, maar het w...
187131