Wat je nog niet wist (maar wel zou moeten weten) over het vrouwelijk hoogtepunt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door LELODit artikel wordt je aangeboden door LELO
 
Het is een favoriet onderwerp, dus je zou denken dat we inmiddels wel zo’n beetje alles over seks weten. Toch is dat niet zo. Vergroot je kennis, weet wat je fijn vindt en doe er je voordeel mee tussen de lakens.

Vooral wat betreft de vrouwelijke seksualiteit laat zelfs de kennis van artsen nogal eens te wensen over. Alleen al het feit dat we het meestal over ‘vagina’ hebben, terwijl de juiste benaming ‘vulva’ is. De vagina is namelijk alleen de opening die naar de baarmoeder leidt.

Maar belangrijker dan de terminologie, is dat veel mensen niet weten wat voor vrouwen nou echt lekker is op seksgebied. En dat geldt óók voor vrouwen zelf. Daardoor genieten ze gemiddeld genomen veel minder van seks dan mannen.

Wat je nog niet wist (maar wel zou moeten weten)

  • Seks kan nóg veel lekkerder zijn

Zo is er sprake van een fikse orgasmekloof: 65 procent van de heteroseksuele vrouwen komt geregeld klaar van seks, terwijl dat bij mannen 90 tot 95 procent is. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers.

Is dat zo erg? Ja eigenlijk wel, al kan vrijen zonder hoogtepunt uiteraard ook prettig zijn. Maar als je geregeld een orgasme krijgt, leert je brein dat seks een beloning oplevert, aldus hoogleraar seksuologie Ellen Laan. Het verhoogt, kortom, het seksuele plezier.

En daar schort het aan, want veel vrouwen vinden seks niet bijzonder leuk. In elk geval minder leuk dan eten, winkelen of lezen, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Als ze van een aantal activiteiten moeten aangeven hoeveel plezier ze eraan beleven, komt seks pas op een schamele zesde plaats. Alleen tv-kijken, werken, sporten en stofzuigen scoren lager. En dat terwijl seks bij mannen met stip op één staat. Reden genoeg om de kennis over seksueel genot voor vrouwen te vergroten en het taboe daarop te doorbreken.

  • Je genotsorgaan is groter dan je denkt

Wat veel mensen niet weten, is dat de clitoris een grotendeels inwendig orgaan is. Het knopje tussen de binnenste schaamlippen is slechts het topje van de ijsberg. Gemiddeld is de totale clitoris (wat Grieks is voor ‘heuveltje’ of ‘sleutel’) zo’n tien centimeter lang en bevat twee keer zoveel zenuwen als de mannelijke eikel.

Bij opwinding zwelt de clitoris op, om bij een orgasme drie tot zestien keer samen te trekken. En nog meer goed nieuws: de clitoris groeit door en is zo’n vijf keer zo groot tegen de tijd dat een vrouw in de overgang komt.

De meeste vrouwen bereiken een orgasme door stimulatie van het uitwendige knopje, waarbij stimulatie van de zogenaamde G-spot – die zeer waarschijnlijk onderdeel van de clitoris uitmaakt – de climax intenser kan maken. Voor deze inwendige stimulatie werkt een ‘kom hier’-beweging van een vinger of seksspeeltje meestal het beste. Seksspeeltjes zoals de Lelo Soraya Wave zijn namelijk speciaal ontworpen om de G-spot te stimuleren.

Hoe snel, stevig, direct of indirect de stimulatie van de clitoris (en de G-spot) moet zijn, is voor iedereen weer nét iets anders. Dat is iets om samen of alleen te ontdekken. Het is soms even zoeken, maar onthoud: de beloning is groot. Gelukkig zijn er seksspeeltjes om het je iets gemakkelijker te maken: zo stimuleert de Lelo Soraya Wave je G-spot én je clitoris, en kun je experimenteren met de verschillende standen van het speeltje om te ontdekken welke stimulatie je fijn vindt.

  • Alleen penetratie is vaak niet genoeg

Een groot misverstand is dat vrouwen door penetratie alleen een orgasme kunnen bereiken. Dat is namelijk vrijwel nooit het geval. Amerikaanse onderzoekers ondervroegen 1055 vrouwen tussen 18 en 94 jaar en slechts 18,4 procent gaf aan te kunnen klaarkomen van geslachtsgemeenschap. En zeer waarschijnlijk wordt bij hen de clitoris indirect gestimuleerd.

De vagina zelf is namelijk niet gevoelig genoeg om tot een climax te kunnen leiden. Dat klinkt misschien als een flauwe grap van Moeder Natuur, maar dat is het juist niet. Als de vagina net zo zou gevoelig zijn als de clitoris, maakt dat een bevalling immers tot een groter ongemak dan het nu vaak al is.

Veel vrouwen vinden penetratie heel lekker, maar hebben dus wel méér nodig om een orgasme te bereiken. Naast stimulatie van de clitoris heb je ook kennis nodig over je eigen seksualiteit.

  • Je hebt een rem en een gaspedaal

Ook op geestelijk niveau is het belangrijk om zelf de expert te worden van je seksualiteit, zegt Emily Nagoski in haar bestseller Kom als jezelf. Uit hersenonderzoek aan het Kinsey Instituut blijkt dat onze seksuele respons uit twee onderdelen bestaat: een gaspedaal en een rem. Vrouwen hebben gemiddeld een gevoeligere rem en mannen een gevoeliger gaspedaal.

Ook speelt de context bij vrouwen een belangrijkere rol; oftewel de omstandigheden en hun gemoedstoestand. Bij veel mannen leidt een lichte seksuele prikkel snel tot opwinding, terwijl een klein beetje stress bij veel vrouwen de rem indrukt.

Kennis over hoe dat bij jezelf en je partner werkt, vormt – samen met weten wat je lekker vindt – de sleutel tot een fijn en bevredigend seksleven. En dan wordt seks niet een beetje, maar héél veel leuker dan stofzuigen.

Bronnen, o.a.: D. Herbenick e.a, Women’s experiences with genital touching, sexual Pleasure, and orgasm, Journal of Sex & Marital Therapy, 2018 / E. Nagoski, Kom als jezelf, Lev, 2018 / E. Laan, Mythes en misverstanden over seksualiteit,presentatie Studium Generale UU, 2018

LELO voor je eigen seksuele genot

Het merk LELO weet dat openheid en kennis over seksualiteit hard nodig is en streeft daarom naar het wegnemen van taboes en het doorbreken van het stigma. Met hun ruime selectie seksspeeltjes moedigt LELO vrouwen aan om te experimenteren en te ontdekken wat ze nou écht fijn vinden, zodat ze zelf de regie kunnen nemen over hun seksualiteit.

De LELO Soraya Wave die in dit artikel werd genoemd is een luxueuze dual-action vibrator, die vibreert bij de clitoris en met een ‘kom hier’-beweging de G-spot stimuleert. Het zachte siliconen materiaal voelt fijn aan op de huid en de intensiteit kan naar wens worden ingesteld.

Je kunt kiezen uit acht verschillende standen, te bedienen met de drukknoppen in het ronde handvat. De Lelo Soraya Wave is waterproof, waardoor je hem kunt opwarmen onder de warme kraan en gemakkelijk kun reinigen. Opladen kan met behulp van de USB-kabel. Ook wordt een satijnen zakje meegeleverd om de vibrator in op te bergen.

 

 

 

 

 

Lees ook deze artikelen

Wat we kunnen leren van spijtgevoelens
Artikel

Wat we kunnen leren van spijtgevoelens

Gemiste kansen, verloren liefdes, verkeerde keuzes: spijt is een veel voorkomende en heftige emotie, die we als negatief en zelfs ...
Dit is waarom we in de zomer meer zin in seks hebben
Branded content

Dit is waarom we in de zomer meer zin in seks hebben

Van barbecues en stranddagen tot vakanties en festivals. De zomer heeft veel te bieden als het om plezier gaat. En ja, dat geldt o...
Kleurentaal
Kort

Kleurentaal

Mensen kunnen zo’n 1 miljoen kleuren waarnemen, maar talen bevatten veel minder woorden om die te beschrijven en verschillen ond...
Kleurentaal
Kort

Kleurentaal

Mensen kunnen zo’n 1 miljoen kleuren waarnemen, maar talen bevatten veel minder woorden om die te beschrijven en verschillen ond...
Je bent wat je draagt
Artikel

Je bent wat je draagt

Het is een cliché, maar wel één met een wetenschappelijke basis: onze kleding beïnvloedt niet alleen hoe anderen ons zien, maa...
Meer oog voor vrouwen met ADHD
Kort

Meer oog voor vrouwen met ADHD

ADHD wordt bij vrouwen gemiddeld een stuk later ontdekt dan bij mannen: vaak pas tijdens de overgang. Ook laat recent onderzoek zi...
Wie lacht, die blijft
Kort

Wie lacht, die blijft

‘Wat vind je het leukst aan je partner?’ Stel deze vraag en de kans is groot dat het antwoord luidt: ‘Hij/zij maakt me aan h...
Bedgeheimen: 5 dingen die je altijd al wilde weten over seks
Artikel

Bedgeheimen: 5 dingen die je altijd al wilde weten over seks

Natuurlijk is het goed voor de band met je partner, maar óók je zelfliefde leeft ervan op. 5 dingen die je moet weten over seks.
Zó creëer je een kledingkast die bij je past
Branded content

Zó creëer je een kledingkast die bij je past

‘Oh, die blouse met bloemen.’ Je zag ‘m hangen, en was meteen verkocht. Inmiddels hangt hij nog steeds in je kast, nooit ged...
Kleurentaal
Kort

Kleurentaal

Mensen kunnen zo’n 1 miljoen kleuren waarnemen, maar talen bevatten veel minder woorden om die te beschrijven en verschillen ond...
143989