Even je batterij opladen? Neem vitamine zee   

 
Dit artikel wordt je aangeboden door ZARQA Dit artikel wordt je aangeboden door ZARQA
 
Als je hoofd vol zit, lijkt uitwaaien aan zee toch altijd het beste medicijn. De zoute zeelucht, het blauwe water en het geruis van de golven: we knappen er meteen van op. Vitamine zee dus!

Al decennialang trekken we naar zee om te ontspannen. Vroeger zelfs op recept van de dokter. Want wie geld had, werd voor een kuurvakantie naar de kust gestuurd – om te profiteren van de schone zeelucht en de heilzame kracht van het zeewater.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Zo staat de Dode Zee al eeuwenlang bekend als een magische plek om je gezondheid een boost te geven. Vooral mensen met huidproblemen trekken ernaartoe. Dode Zee-mineralen helpen onder andere de (gevoelige) huid zuiveren, stimuleren de doorbloeding en hebben een kalmerende werking.

Inmiddels is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van regelmatig tijd doorbrengen aan zee. En ja, – zoals we intuïtief eigenlijk al voelen – die zijn er.

Zeezicht graag

Mentaal hebben we baat bij de zee. Zo ontdekten Japanse onderzoekers dat zeezicht ons kalmer maakt. Een studie van de universiteit van Exeter bevestigt dat. Daaruit blijkt dat mensen die minder dan een kilometer van zee wonen minder kans hebben op geestelijke gezondheidsproblemen dan mensen die meer dan vijftig kilometer van de kust wonen.

Zelfs naar een foto van de zee kijken werkt al therapeutisch op ons brein. Zo liet professor Roger Ulrich hartpatiënten in een Zweeds ziekenhuis naar een foto van open water, een bos, abstracte kunst of een blinde muur kijken. En wat bleek? Degenen die naar het open water keken, hadden minder angstige gevoelens na hun operatie.

De kleur blauw

Ook kleur lijkt invloed te hebben. Blauw is universeel een favoriet: een tint die het menselijk brein vredig en geruststellend vindt. Onderzoeken tonen eveneens aan dat we gedempte kleuren rustgevend en ontspannend vinden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden voorkomen, zoals de beige tint van het zand.

Omdat de kleuren blauw en beige tegenover elkaar staan op het kleurenwiel, zou dit ook harmonieus zijn voor het oog, zo stellen kleurpsychologen. Bijkomend voordeel: uit onderzoek blijkt dat blauw ook je creativiteit verhoogt. 

Kalmerende geluiden

Het geruis van de golven, het gekrijs van de meeuwen. Volgens Diana Deutsch, hoogleraar psychologie aan de universiteit van California, ervaren we dit als prettig omdat we geëvolueerd zijn in een omgeving met geluiden zoals die van vogels, stromend water en de wind.

In tegenstelling tot onnatuurlijke geluiden als vliegtuigen, bouwmachines en stofzuigers. ‘Dit zijn allemaal kunstmatige geluiden, er is geen reden om aan te nemen dat we die waarderen of zelfs maar willen horen.’

Volgens psychologen activeert luisteren naar de golven ons parasystematisch zenuwstelsel, dat ons in staat stelt om te ontspannen en ons meer betrokken te voelen.

Meditatieve staat

Nog een reden om vaker naar de kust te rijden, is het ontspannende effect van de deining op onze zintuigen. Naar de oceaan staren zou de frequentie van onze hersengolven veranderen en ons in een milde, meditatieve staat brengen.

Dat heeft een positieve invloed op onze gezondheid en vermindert stress, waar ook de gevoelige huid direct baat bij heeft. Want als je goed in je vel zit, straal je dat ook uit.

Kortom: het uitgestrekte landschap, het ruisen van de zee en de zoute zeelucht maken van het strand de perfecte plek om te ontspannen. En dan hebben we het nog niet eens over de kracht van het zeewater.

Heilzame mineralen voor je huid

In de huidverzorgingsproducten van ZARQA vind je alle mineralen die je huid nodig heeft, maar niet zelf aanmaakt. Deze zijn afkomstig uit de Dode Zee; de concentratie zout en mineralen is er extra hoog door het warme, droge klimaat.

Dode Zee-mineralen hebben een zuiverende werking, stimuleren de doorbloeding, kunnen jeuk verminderen en helpen de (gevoelige) huid te herstellen en kalmeren.

Ook ZARQA proberen?

De ZARQA-producten zijn vegan, bevatten geen parfum of onnodige toevoegingen, zijn hypoallergeen en dermatologisch getest. Bovendien bevatten ze geen ingrediënten die de huid of de planeet onnodig belasten. ZARQA is dus niet alleen lief en eerlijk voor je huid, maar ook voor de planeet. Nu ook te koop bij Etos.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Psychopaat of toch een narcist?

Zwelgen in zelfliefde, kwetsende grappen maken, manipuleren om je zin te krijgen. Het zijn de zwarte...
Lees verder
Branded content

Waarom de zon ons gezonder en gelukkiger maakt

Hoera, de zon laat zich weer vaker zien. En dat is fijn, want een dagelijkse portie zon maakt ons ge...
Lees verder
Kort

Somber? Ga naar het bos

Natuur helpt herstellen van stress, en al helemaal als je minder lekker in je vel zit, ontdekte Daph...
Lees verder
Kort

Somber? Ga naar het bos

Natuur helpt herstellen van stress, en al helemaal als je minder lekker in je vel zit, ontdekte Daph...
Lees verder
Interview

Emily Nagoski: ‘Op seksgebied willen we zo normaal mogelij...

Ze weet alles over seks en krijgt daar zelfs op vakantie vragen over van vreemden. Onderzoeker Emily...
Lees verder
Artikel

Hoe word je geduldiger?

Was ongeduldigheid altijd je favoriete slechte eigenschap? Onterecht. Ongeduldige mensen zijn ongezo...
Lees verder
Kort

Somber? Ga naar het bos

Natuur helpt herstellen van stress, en al helemaal als je minder lekker in je vel zit, ontdekte Daph...
Lees verder
Verhaal

Zo bewaak je je grenzen

We hebben vaak het gevoel dat we worden overvraagd en dat er over onze grenzen heen wordt gewalst. M...
Lees verder
Artikel

Omgaan met problemen: zo kies je de beste copingstijl

Iedereen heeft zo zijn eigen automatische reactie op problemen. Psychologen noemen dat ‘copingstij...
Lees verder
Artikel

Tips voor troosten: wat zeg je als iemand doodgaat?

Wat zeg je tegen die kennis wiens moeder is overleden, of tegen de zwaar zieke buurvrouw? Uit vrees ...
Lees verder
220639