*

Wanneer wordt vriendschap emotionele ontrouw?

juni 2008

Beste Dr. Glass,
Waar houdt vriendschap op en begint ontrouw? Vanaf wanneer begint het gevoel dat je je partner bedriegt, ook al is er van fysiek contact (nog) geen sprake.  Een toffe vriendschap, leuke babbels, licht flirtgedrag, het gevoel dat er aan beide kanten "meer" is maar je bent niet echt van plan er iets mee te doen...  is dat het begin van het einde?

En stel dat je je partner bedriegt en alles komt uit, kan een gebroken relatie dan nog gelijmd worden? Je blijft hoe dan ook de barsten zien, vind ik.
Ilse


Beste Ilse,
Vriendschap wordt emotionele ontrouw wanneer 1) je meer persoonlijke informatie deelt in je vriendschap dan in je relatie, vooral als je gevoelens van ontevredenheid bespreekt met die vriend en niet met je partner; 2) je telefoontjes, e-mails en afspraakjes met die vriend verbergt voor je partner; 3) je seksuele spanning en chemie voelt.  Dit kan zijn in de vorm van het delen van seksuele fantasieën, de ander laten weten dat je hem seksueel aantrekkelijk vindt maar daar nooit iets mee zult doen, of het maken van opmerkingen met een seksuele ondertoon. Op mijn website

www.shirleyglass.com

vind je een test die je helderheid kan verschaffen over de vraag of jouw vriendschap aan het veranderen is in een emotionele affaire.

Over je tweede vraag: Nadat je bedrogen bent, is het opnieuw opbouwen van vertrouwen een van de grootste uitdagingen. Voor veel stellen is het mogelijk om hun relatie te versterken door open en eerlijk te vertellen wat de ontrouw betekende. In mijn boek vind je gedetailleerde informatie over hoe je over het trauma van bedrog heen kunt komen.

Reflectfully yours,
Shirley Glass, Ph.D.

De Amerikaanse psychotherapeute Shirley Glass is expert op het gebied van vreemdgaan. Ze schreef het boek NOT ‘Just Friends’, Protect your relationship from infidelity and heal the trauma of betrayal, ofwel: Bescherm je relatie tegen ontrouw en heel de wond van het verraad.

Plusabonnees vroegen in de zomer van 2003 advies aan Shirley Glass

Gerelateerd

Dossiers

Verder na ontrouw

Wel vertellen, niet vertellen, in therapie of samen oplossen? Lees er alles over, doe de relatietest en vertel uw verhaal op het forum!

Dossier vreemdgaan

Hoe belangrijk is trouw in een relatie? Wat zegt overspel over jezelf? En welke rol speelt jaloezie? Plusabonnees lezen alles over trouw en ontrouw in het Dossier Vreemdgaan.

Lees loslaten

Is loslaten voor u een koud kunstje geworden? Of worstelt u nog steeds met het loslaten van mensen en dingen?

Monogamie?

De meeste mensen willen iemand voor zichzelf. En toch gaan ze na een tijdje vreemd. Is de mens wel geschikt voor een levenslange relatie? Of is monogamie onnatuurlijk? Geef uw mening!

Emotionele ontrouw

Uw partner heeft regelmatig intieme gesprekken met een ander. U voelt zich verraden. Maar waar ligt de grens tussen vriendschap en een emotionele affaire? Discussieer mee!

Advertentie

Knetterende ruzies of praten jullie al helemaal niet meer?

Praat dan eens met een psycholoog van Psyned!

Leer loslaten

Ontdek hoe prettig het is om uw behoefte aan controle los te laten. Geef uzelf de kans om angst, pijn en onzekerheid toe te laten in uw leven, zonder dat ze u ontregelen.

Met de online training 'Leer loslaten', leert u lastige emoties een plaats te geven in uw leven.

Verbeter uw relatie

Tests, dossiers, forumdiscussies en adviezen van de relatie-expert: op deze themapagina Verbeter uw relatie alles over een fijn liefdesleven.

Alle lezersvragen over vreemdgaan

Online training

Advertentie

Mis de nieuwsbrief niet!

Elke week de nieuwste tests, nuttige tips en adviezen. Meld je nu aan voor de nieuwsbrief:

Inloggen plusabonnee