*

Dossier Breintrucs

Dossier Breintrucs

Wat je ziet, komt vaak niet overeen met de werkelijkheid. Het brein heeft namelijk trucjes ontwikkeld om het gezichtsvermogen wat te helpen. Lees alles over optische illusies en effectieve breintrucs.

Artikelen

 • Pak voor dit experiment een flinke spiegel, ga op een stoel zitten en klem de spiegel tussen uw benen met de spiegelkant naar rechts. Leg uw handen op uw benen, aan weerszijden van de spiegel, en hang...
 • Het volgende experiment staat bekend als de Aristoteles-illusie, vernoemd naar de Griekse wijsgeer die er honderden jaren voor Christus al lol aan beleefde.
 • Zie ik wel wat jij ziet?

  mei 2009
  1783 woorden
  Een blauwe fiets is een blauwe fiets, zou je denken. In werkelijkheid ziet iedereen die naar die fiets kijkt iets anders. Vijf redenen waarom we de wereld zo verschillend ervaren.

Korte berichten

 • Een illusie rijker

  01/05/2009
  237 woorden
  BreinEen lunchpauze in een park bracht de Canadese psycholoog Michael Masson onlangs op een tot nu toe onbekende optische illusie. Hij zag een fietser rijden langs een hek van kettingen die tussen paaltjes hingen. De weg was kaarsrecht, maar de fiets...

Tips

 • Mensen met 'een geheugen als een zeef' kunnen nog al wat irritatie oproepen bij vrienden en collega's. Bij de zoveelste gemiste afspraak raakt het geduld op. Wat is de kunst van het onthouden?

Links

Online training

Advertentie

Mis de nieuwsbrief niet!

Elke week de nieuwste tests, nuttige tips en adviezen. Meld je nu aan voor de nieuwsbrief:

Inloggen plusabonnee