*

Inzicht 148: Aanvaard wat je niet kan veranderen, verander wat je niet kan aanvaarden

april 2009

Wie droomt er nu nooit eens van om naar een prachtig land te reizen? Ergens zonder aggressievelingen in het verkeer, zonder een rood aangelopen baas die constant schreeuwt? Een land zonder die clichématige schoonmoeders?! De mensen die echt altijd glimlachend door het leven gaan, zijn zeer zeldzaam. En om heel eerlijk te zijn, ben ik nog nooit in contact gekomen zo'n rasechte Bourgondiër.

En waarschijnlijk is het inderdaad zo, is de wereld af en toe echt wel kloteverschrikkelijknondedoememoetditnuecht-rot. Natuurlijk kunnen we niet altijd van droom naar droom huppelen. Om die dromen te kunnen bereiken moeten we vaak al die stomme dingen trotseren. En dan zuchten we eens, dan klagen we tot schoonmoederlief onder tafel ligt te kermen, getroffen door al dat gezaag en laten we zelfs af en toe een traantje.

In deze drukke wereld lijkt het echter alsof emoties niet meer mogen. Verdrietig of kwaad zijn? Geen tijd voor, want de was moet nog gedaan en ook het werk dat je mee naar huis nam verdwijnt niet vanzelf. Maar de belangrijkste les die ik in mijn korte leventje heb geleerd is om te relativeren. Aanvaard wat je niet kan veranderen, verander wat je niet kan aanvaarden. Het leven is veel te kort om van alles een drama te maken, of constant spijt te hebben. Die was is er morgen nog en die schoonmoeder valt met een beetje geslijm, of alcohol, best wel mee. Allemaal een kwestie van hoe je het bekijkt, maar hoe dan ook, de wereld draait door.

Zoë Schreurs

Gerelateerd

Online training

Advertentie

Mis de nieuwsbrief niet!

Elke week de nieuwste tests, nuttige tips en adviezen. Meld je nu aan voor de nieuwsbrief:

Inloggen plusabonnee