*

Ik ga met tegenzin naar mijn werk

mei 2008

Hallo Petra,
In mijn huidige baan heb ik te maken met een vrij vervelende bazin. Daardoor gebeuren er vaak dingen waar ik het niet mee eens ben in mijn bedrijf. De laatste tijd echter krijg ik steeds meer tegenzin om naar mijn werk te gaan, krijg ik een hekel aan mijn collega's en vind ik ze dom en onnadenkend. Ik ga discussies niet meer aan, kom niet meer voor mezelf op en ben ultiem snel geïrriteerd. Bij alles wat er gebeurt zie ik het negatieve en niet meer het positieve. Kortom: ik kan de energie niet meer opbrengen om er wat van te maken op mijn werk. Het gekke is echter dat het net de laatste tijd beter ging, ik heb juist direct minder met mijn bazin te maken en kreeg de laatste tijd weer meer leuke klussen dus ik snap niet waardoor het gebrek aan energie en positiviteit ineens nu zo opkomt. Privé ben ik heel gelukkig en lichamelijk is er ook niets aan de hand. Zijn dit dan toch tekenen van een burn-out of is er wat anders aan de hand? En hoe kom ik uit deze negatieve spiraal?

Vriendelijke groeten,
Vlinder

Burn-outexpert Petra Savelsberg Burn-outexpert Petra Savelsberg

Beste Vlinder,
Op zichzelf is het niet zo vreemd dat je klachten krijgt nu het weer beter gaat op het werk. Vaak zie je bij mensen dat als ze zich ontspannen ze juist klachten krijgen, alsof ze er eerder geen tijd voor hadden. Wat betreft je
klachten: het is moeilijk via de mail een diagnose te stellen: hiervoor dient een anamnestisch onderzoek plaats te vinden door een psycholoog of psychiater. Je geeft aan dat klachten voornamelijk op of als gevolg van het werk bestaan. Heb je er al eens met een collega over gesproken? Heb je al eens met je bazin gesproken over wat je dwars zit? Dit kan soms erg verhelderend werken voor beide partijen! Een belangrijke vraag is ook in hoeverre je functie passend is, met andere woorden vind je je werk leuk en uitdagend genoeg? Je verhaal klinkt alsof er totaal geen uitdaging is voor je. Dat kan reden zijn voor psychische klachten. Wat betreft het doorbreken van de negatieve spiraal lijkt het mij verstandig te praten met een ander, bijvoorbeeld partner, een collega, personeelsfunctionaris of een psycholoog.
Er zelf mee blijven zitten lijkt mij geen goed idee. Gun jezelf even de tijd en ruimte, zorg voor voldoende ontspanning, een gezonde leefstijl (gezond eten, voldoende beweging) en sociale contacten. Kom je er niet uit, raadpleeg een deskundige!

Veel succes!
Petra SavelsbergVoelt u zich vaak moe, uitgeput en teleurgesteld in uzelf? Misschien stelt u te hoge eisen aan uzelf. PLusabonnees legden hun situatie voor aan Petra Savelsberg, psychotherapeut bij de HSK Arnhem.

Kijk voor meer informatie op de site van de HSK: www.hsk.nl

Gerelateerd

Dossiers

Tests

Online training

Advertentie

Mis de nieuwsbrief niet!

Elke week de nieuwste tests, nuttige tips en adviezen. Meld je nu aan voor de nieuwsbrief:

Inloggen plusabonnee